– Ieva, kada pradėjote gaminti? Koks buvo pirmasis Jūsų pagamintas patiekalas?

– Nuo pat mažens, kol dar net nemokėjau gaminti, man buvo įdomu, kas vyksta virtuvėje. Mama ir močiutė nuolat gamindavo naminį maistą, o aš dažnai palaikydavau joms kompaniją. Maisto gaminimas namuose man atrodė visiškai natūralus, kasdienis procesas. Pirmieji bandymai virtuvėje prasidėjo dar vaikystėje. Negaliu atsiminti, ką pirmą kartą gaminau, nes tai buvo labai seniai, bet greičiausiai tai buvo desertas, nes juos gaminti mėgau ir mėgstu labiausiai (šypsosi). Mama dažnai kepdavo pyragus, bet po truputį desertų ruošimą šeimoje perėmiau aš. Iki šiol turime tradiciją, kad per visas šventes aš pasirūpinu desertu.

„Dar Kąsnelį“ desertas

– Jūsų tinklaraštyje „Dar Kąsnelį“ galima rasti įvairiausių patiekalų receptų. Koks Jūsų santykis su maistu? Valgote viską su saiku, stengiatės valgyti įvairų, sveiką ir subalansuotą maistą, o galbūt praktikuojate vegetarinę mitybą?

– Valgau viską, kas yra man skanu ir suderinama su sveikata. Dėl jautraus skrandžio turiu stebėti, ką valgau ir kai kurių produktų nevartoju arba esu apribojusi jų vartojimą, tai darau dėl geresnės savijautos, sveikatos. Kartais gaminu vegetariškus ar veganiškus patiekalus, tačiau nesu nei vegetarė, nei veganė. Teisingiausia būtų sakyti, kad esu išranki visavalgė (šypsosi). Nemėgstu riebaus maisto, gamindama naudoju mažai riebalų. Mėgstu išbandyti įvairias produktų alternatyvas, pavyzdžiui, vietoje gyvūninės kilmės pieno produktų labai dažnai renkuosi augalinės kilmės produktus. Mano dukra netoleruoja kiaušinių, kviečių, todėl dažnai gaminu iš kitos rūšies miltų, eksperimentuoju su kepiniais be kiaušinių.

Ieva Stanienė

– Kada ir kodėl nusprendėte dalintis savo receptais?

– Norėjau išmokti gaminti tortus, todėl užsirašiau į konditerijos kursus. Baigusi kursus panorau pasidalinti savo gamintų tortų nuotraukomis, todėl sukūriau „Dar Kąsnelį“ puslapį „Facebook“ platformoje, bet netrukus pradėjau dalintis ir receptais. Apie maisto tinklaraščio kūrimą pagalvodavau jau seniai, bet vis nesiryždavau. Atrodė, kad maisto tinklaraščių ir taip yra pakankamai daug. Vis tik noras buvo stipresnis už abejones, todėl ryžausi. „Dar Kąsnelį“ paskyrą „Instagram“ platformoje susikūriau 2019 metų rugsėjį, o po pusmečio – ir tinklalapį.

– Ar domitės maisto fotografijos menu?

– Maisto fotografija – mano praėjusių metų atradimas ir užgimusi aistra. Pradėjusi rašyti tinklaraštį tikrai negalvojau apie fotografiją, tačiau norėjau kuo „skanesnių“, apetitą keliančių nuotraukų. Nusprendžiau telefoną iškeisti į fotoaparatą, bet supratau, kad trūksta žinių, kaip juo naudotis. Pradėjau domėtis, mokytis ir netikėtai supratau, kad man tai labai patinka. Siekiu ir toliau gilinti fotografijos žinias, tobulėti. Ne tik dalinuosi maisto idėjomis, kuriu receptus savo paskyrose ir tinklaraštyje, bet ir atlieku maisto produktų fotosesijas. Manau, kad šios sritys yra artimai susijusios ir gali vystytis kartu.

Ieva Stanienė

– Kur semiatės idėjų receptams?

– Idėjos kyla labai įvairiai. Dažnai įkvepia kavinėse ar restoranuose ragauti skoniai. Šiuo metu pasiilgstu galimybės juose apsilankyti. Taip pat įkvepia švieži, kokybiški produktai, ypač įsigyti ūkininkų turgeliuose, iš smulkiųjų verslų bei vietinių gamintojų. Labai vertinu tokius produktus. Atrodo, jaučiu, kiek meilės į juos sudėta.

Kartais kyla idėjos, kai noriu išbandyti kokį nors naują produktą – apgalvoju, ką iš jo galėčiau pagaminti. Taip pat pavarčius receptų knygą, pamačius receptą ar tiesiog puikiai atrodančio maisto nuotrauką internete. Nors mėgstu eksperimentuoti, nevengiu pasidalinti ir daug metų šeimoje gaminamais receptais, pavyzdžiui, tais, kurios išmokau iš mamos.

– Pakalbėkime apie desertus. Ar tiesa, kad desertas gali būti skanus tik tada, kai yra nedraugiškas mūsų sveikatai? Ar stengiatės gaminti desertus iš natūralių produktų?

– Mano nuomone, netiesa. Skanų desertą galima pagaminti ir iš sveikesnių produktų, taip pat įvairių alternatyvų. Pakankamai dažnai gaminu desertus be pieno produktų, naudoju nedaug cukraus ar saldiklio. Kepiniams renkuosi sunokusius bananus, kurie suteikia natūralaus saldumo. Nemėgstu „sunkių“ tortų su sviestiniais ir panašiais riebiais pertepimais, todėl dažniau gaminu gaivius putėsių, jogurtinius, kokosų pieno pagrindo tortus.

„Dar Kąsnelį“ desertas

Man patinka gaminti tortus vaikams. Stengiuosi juos daryti kuo gaivesnius, „lengvesnius“ ir natūralesnius. Yra daug alergiškų vaikų, bet jie taip pat savo gimtadieniui nori deserto. Esu gaminusi tortus be alergenų draugų, pažįstamų vaikams. Man tokie bandymai – malonus iššūkis.

Noriu pridurti, kad alternatyvas bandau iš poreikio ir iš smalsumo, tačiau nesu nusistačiusi prieš jokį maistą, taip pat ir riebesnius desertus. Pavyzdžiui, labai mėgstu kepti ir valgyti sūrio tortus, kurie yra pakankamai sotūs, bet dėl to tikrai nesijaudinu. Mano nuomone, svarbiausia nepamiršti saiko ir, jei yra poreikis, atsirinkti sau tinkamus produktus.

– Kokį patarimą galėtumėte duoti pradedančiosioms šeimininkėms?

– Nebijokite eksperimentuoti! Pagaminkite, paragaukite vis kažką naujo, galbūt atrasite įdomių, jums patinkančių skonių, derinių. Taip pat nebijokite recepto pabandyti pritaikyti pagal savo poreikius. Jei nemėgstate ar negalite vartoti tam tikro produkto, dažnu atveju galite rasti alternatyvas, kuriomis galima recepte nurodytą produktą pakeisti. Pavyzdžiui, vietoje kiaušinio galima naudoti bananą, obuolių tyrę, su vandeniu sumaišytas ispaninio šalavijo sėklas ar linų sėmenis ir kt.

Maisto tinklaraščio „Dar Kąsnelį“ autorė Ieva dalijasi savo mėgstamų patiekalų receptais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)