„Pirmasis patiekalas, kurį išmokau gaminti, buvo paprasčiausias obuolių pyragas. Ačiū mamai, kad leido gadinti produktus tol, kol pavyko“, – pasakoja pašnekovė.

Šiandien sėkmingą tinklaraštį rašanti ir dirbanti su valgomų dovanų pardavimais R. Alčauskytė papasakojo savo istoriją.

– Kada pradėjote gaminti? Ar nuo pat mažens maisto gamyba buvo Jūsų aistra?

– Įdomiausia tai, kad savo receptų sąsiuvinį turėjau jau nuo antros klasės, į jį klijuodavau iškirptus receptus iš „Barbės“ žurnalų, bet man patiko tik juos kaupti, ne gaminti. Maisto negaminau iki tol, kol neišvažiavau studijuoti. Tiesiog nusibodo valgyti mamos „paruoštukus“, tad parduotuvėje nusipirkau makaronų pakelį ir, vadovaudamasi paprastu receptu, pasigaminau makaronų su dešrelėmis ir pomidorų padažu. Dabar, kai pagalvoju – ko čia nemokėti, bet tuo metu skambinau mamai pasigirti, kad tokį patiekalą pagaminau pati. Baisu garsiai pasakyti, bet praėjo jau beveik 10 metų, ir, manau, pavyko visai neblogai pasistūmėti į priekį.

– Koks Jūsų santykis su maistu? Kokių produktų vengiate?

– Yra keletas produktų, kurių tikrai nemėgstu, tokių, kaip kepenėlių paštetai, širdelės, skrandukai ir panašūs subproduktai. Žinoma, bandau ieškoti sveikesnių alternatyvų, tačiau tikrai kartais leidžiu sau suvalgyti keptos duonos su sūrio padažu ar keksiuką su maskarponės kremu. Populiarėja požiūris, kad svarbiausia yra balansas, tad stengiuosi nedrausti sau valgyti to, ką mėgstu. Lyg tyčia, labiausiai džiugina tas maistas, kuris tikrai nėra pats sveikiausias.

Roma Alčauskytė

– Kaip kilo idėja gaminti patiekalus tik iš 5-ių produktų? Kodėl nusprendėte dalintis savo receptais „Instagram“ paskyroje? Ar domitės maisto fotografijos menu?

– „Instagram“ platformoje daugelis praleidžia nemažai laiko. Vien maisto tinklaraštininkų yra daugybė, juk valgome visi. Pamaniau, kad norint išsiskirti iš visų reikia arba labai gerai gaminti įmantrius patiekalus, arba daryti labai gražias nuotraukas. Nemoku nei vieno, nei kito, tad sugalvojau išsikelti sau iššūkį ir apriboti naudojamų produktų kiekį. O skaičius 5 tiesiog gerai skambėjo, taip ir atsirado „5produktai“. Tiesa, į šį skaičių neįtraukiu prieskonių. Kodėl? Nes dauguma vis tiek naudoja savo mėgstamiausius, o ir pats šefas Jamie Oliveris savo receptuose jų neskaičiuoja kaip atskirų ingredientų. Žinoma, visada receptuose pažymiu, kokius prieskonius naudojau.

Pačią paskyrą buvau susikūrusi jau prieš keletą metų, bet vis atsirasdavo svarbesnių reikalų ir įkeldavau tik po vieną receptą kas kelis mėnesius. Prasidėjus pirmam karantinui labai trūko veiklos, tad nusprendžiau, kad užtenka tinginiauti. Ir netinginiauju iki šiol!

Kuo daugiau susidomėjimo savo receptais sulaukiu, tuo didesnę atsakomybę jaučiu dėl keliamo turinio. Nebesinori kelti nekokybiškų nuotraukų, tad visai neseniai baigiau maisto fotografijos namuose kursus. Tik mano fotografija yra labai mėgėjiška: nešuosi maistą į balkoną, kad būtų šviesiau, dėlioju kompozicijas taip, kaip man pačiai atrodo gražu, fotografuoju telefonu. Kol kas pirkti įrangą nuotraukoms dar neturiu poreikio.

– Iš kur semiatės idėjų receptams?

– Dabar jau išmokau tiek, kad trūksta ne idėjų, o laiko jas įgyvendinti. Sužinojusios apie mano paskyrą draugės pradėjo siųsti įvairius receptus, pasakoti, ką pačios pagamino. Idėjų receptams semiuosi iš senų laikraščių, vaikystės receptų užrašų... Pastebėjau ir tai, kad kuo daugiau įvairių receptų išbandau, tuo lengviau pačiai kurti naujus. O geriausiai fantazija suveikia, kai šaldytuve – tik maisto likučiai. Džiugina ir faktas, kad nešvaistau maisto.

– Kokį patarimą galėtumėte duoti pradedančiosioms šeimininkėms?

– Nebijoti sugadinti! Būtent per visus nelabai vykusius eksperimentus ateina laisvė kūrybai. Mano sekėjai visada kartu pasijuokia, jeigu įkeliu kažką nepavykusio, o taip pat, manau, labai svarbu neapsimetinėti ir parodyti tą realybę, kad ir mums blynai prisvyla, nors tuo receptu jau dalinomės dešimtis kartų.

Maisto tinklaraštininkė R. Alčauskytė dalijasi savo mėgstamų patiekalų receptais, kuriuos lengvai pagaminsite tik iš 5-ių produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)