Gaminasi patys, bet pasitiki ir meistrais


Kaip pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, lietuviams varškėčiai yra tarsi vienas iš tradicinių patiekalų, kuris neretai patiekiamas pusryčiams ar pietums. Nors šis patiekalas kartais siejamas su vaikų meniu, nereikia stebėtis, jog varškėčiais mėgaujasi ir suaugusieji.

„Varškėčiai daliai mūsų tėvų ar netgi senelių siejasi su vaikyste ir išties siekia gilias tradicijas. Tiesa, jeigu anksčiau lietuviai mėgaudavosi tik įprastais virtais ar keptais varškėčiais, tai šiandien jų yra daugybė skirtingų skonių bei vartojami su įvairiausiais priedais – tiek saldžiais, tiek ir sūresniais“, – sako E. Dapkienė.

Anot prekybos tinklo atstovės, šią mintį iliustruoja pirkėjų pasirinkimas. Dalis klientų iki šiol varškėčius gaminasi patys. Tuo metu kita dalis pirkėjų noriai renkasi vietinių meistrų jau paruoštą šviežią produkciją. Dar kiti savo pirkinių krepšelį papildo šaldytais gaminiais.

Ne tik skanu, bet ir sveika


Tuo metu maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, jog varškėčiai lietuvių itin mėgstami ne tik dėl savo klasikinio skonio, bet ir maistinės vertės.

„Pagrindinis varškėčių ingredientas varškė yra naudingas žmogaus organizmui dėl joje esančių baltymų, riebalų, vitaminų bei mineralų. Varškėje ypač gausu kalcio bei fosforo – pastarosios medžiagos ypač svarbios vystantis bei išliekant tvirtiems kaulams. Kartu tai yra puiki baltymų alternatyva tiems, kurie nemėgsta mėsos ir atsisako ją valgyti“, – teigia B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė pataria, kad gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, kadangi riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis bei tuo pačiu pagerina kai kurių vitaminų įsisavinimą, prisideda prie smegenų ir nervų sistemos vystymosi.
„Dažnu atveju varškė netgi yra tinkama vartoti tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tai visapusiškai naudingas ir sveikas pieno produktas, kurio pagrindu pagaminti varškėčiai gali nudžiuginti ne tik gomurį, bet ir visą organizmą. Belieka išsirinkti, kokiais varškėčiais norėsite pasimėgauti šiandien“, – sako B. Baratinskaitė.

Paragaukite skonių įvairovės


Maisto gamybos žinovė dalijasi keletu varškėčių receptų idėjų, kurios nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)