Lietuvių kalboje vieno apibrėžimo komfortiškam maistui neturime, o štai JAV jo istorija siekia 20 a. vidurį, kuomet vienas laikraštis skelbė, kad „patirdami stresą, žmonės atsipalaiduoja valgydami „comfort food“ – maistą, kuris asocijuojasi su saugumu ir jaukumu“. Tokiais sielos maisto patiekalais amerikiečiai mėgaujasi tada, kai jiems liūdna, trūksta teigiamų emocijų. Ne išimtis – ir ši pandemija, kurios metu tokio maisto populiarumas pasiekė neregėtas aukštumas. Ypač populiarėja Amerikos komfortiško maisto klasika – mėsainiai, kuriems neabejingi ir lietuviai, rašoma pranešime spaudai.

Mėsainiai – tobulai šaltam ir niūriam orui tinkantis patiekalas, kuris ypač greitai prigijo ir mūsų šalyje. Galbūt todėl, kad amerikiečiai, taip pat kaip ir lietuviai, mėgsta mėsą ir suvartoja jos daug. Tai įrodo ten užgimusi ir be galo populiari grilio kultūra. Be to, ant grotelių ruošti patiekalai už Atlanto populiarūs visus metus, ne tik vasarą. Todėl, nors už lango spaudžia šaltukas, o piknikus prie ežero prisimename tik su nostalgija, tai nereiškia, kad grilio sezonas baigėsi. Atvirkščiai – jis tęsiasi ir persikelia į namus“, – virtualių vakarienių „Ant grotelių namuose“ ciklą pristatydamas kalbėjo keliautojas Vytaras Radzevičius.

Vytaras Radzevičius

Grilio ir barbekiu kultūra itin populiari pietinėje Amerikos dalyje, kurioje gimė skirtingos mėsos ruošimo technikos, dominuojančios daugelyje komfortiško maisto receptų.

„Dažniausiai Amerikoje išskiriami keturi skirtingi barbekiu stiliai: Memfio, Kanzas Sičio, Teksaso ir Karolinos valstijų. Jiems būdingi ne tik skirtingi mėsos paruošimo būdai, bet ir padažų skonis. Lietuvoje tokio plataus skirstymo neturime, tačiau vis dažniau šalia klasikinių jautienos maltinių atrandame ir kitus gaminius, pavyzdžiui, ilgai žemoje temperatūroje ruošiamą kiaulieną, Amerikoje žinoma „pulled pork“ terminu. Būtent tokie gaminiai ypač puikiai papildo daugelį klasikinių amerikietiškų komforto maisto patiekalų“, – teigia „Biovela Group“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

Mėsainis su jautienos paplotėliu ir šonkaulių mėsa


Išbandykite tikrą pietietišką mėsainį, kuris nukels jus į karštas Teksaso dykumas – su jautienos paplotėliu ir nuo kaulo slystančia šonkaulių mėsa. Tačiau nepamirškite ir tinkamos bandelės, kuri sugers visus išraiškingus skonius ir padės mėsainiui nesubyrėti.

„Tobuliausia mėsainiui – brijošė bandelė, kuri pakankamai tvirta, kad palaikytų didelį kiekį keptos mėsos, bet tuo pačiu metu ir subtili, kad sugertų visą sulčių perteklių dėl savo lengvos konsistencijos. Geras mėsainis yra sultingas, tad brijošė bandelė veikia kaip kempinė, kad visos šios sultys nenubėgtų ant rankų ar ant lėkštės. Be to, ji pakankamai minkšta, kad įkandus nebyrėtų, o skonis – švelnus, kad neužgožtų kitų ingredientų skonių. Šios bandelės pasirinkimas – labai svarbi mėsainio sėkmės dalis. Pastebime, kad pastaraisiais metais lietuviai vis dažniau renkasi kokybiškas brijoše bandeles, jų populiarumas auga“, – teigia „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

„Reuben“ įkvėptas sumuštinis


Jeigu šiaurietiški skoniai jums priimtinesni, išbandykite „Reuben“ sumuštinį – tai amerikietiškai maisto kultūrai neįprastas patiekalas, nes jame naudojami tokie lietuviams pažįstami ingredientai kaip ruginė duona ar rauginti kopūstai. Pasirodo, visai ne be reikalo – šio patiekalo kilmė siejama su lietuvių kilmės emigrantu.

„Vienoje šio sumuštinio kilmės istorijoje teigiama, kad Reubenas Kulakofsky (jo vardas kartais rašomas kaip Reubin, o pavardė sutrumpinama iki Kay) – tai žydų kilmės lietuvis iš Nebraskos. Pasakojama, kad jis, žaisdamas pokerį, paprašė sumuštinio iš sūdytos jautienos ir raugintų kopūstų. Nuo to laiko pikantiškas, sultingas ir be galo išraiškingas „Reuben“ sumuštinis išlieka vienu pagrindinių Niujorko virtuvės patiekalų. Tokį sumuštinį nesunkiai pasiruošite namuose – ingredientai gerai pažįstami, o iškepti jį galite orkaitėje arba grilio keptuvėje“, – teigia keliautojas Orijus Gasanovas.

Orijus Gasanovas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)