Pastaruosius tris dešimtmečius Didžiosios Britanijos karališkoji šeima žiemos švenčių periodą praleidžia Sandringamo rūmuose Norfolke, kur kelios karališkosios šeimos kartos renkasi šventinių pietų ir kartu su karaliene Elžbieta II dalyvauja Kalėdų ryto mišiose, rašo independent.co.uk.

2018 metais buvo paskutinis kartas, kai „nuostabusis ketvertas“ – Williamas, Kate, Harry ir Meghan – buvo nufotografuotas kartu šalia Šv. Marijos Magdalietės bažnyčios. Pernai Sasekso kunigaikščiai Kalėdas praleido Šiaurės Amerikoje, bet likę karališkosios šeimos nariai toliau rinkosi Sandringame.

Šie metai akivaizdžiai bus kitokie. Kaip ir visoje likusioje Didžiojoje Britanijoje, karalienės šventiniai pietūs privalės apsiriboti trimis namų ūkiais. Gruodžio 1 dieną Bakingamo rūmai patvirtino, kad Jos Karališkoji Didenybė ir Edinburgo kunigaikštis pasiliks Vindzore ir į Sandringamą nevyks. Kas palaikys jiems kompaniją per Kalėdas, kol kas neskelbiama.

Praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje karališkoji šeima Kalėdas paprastai švęsdavo Berkšyro pilyje, bet nuo 1988 metų, kai pilis buvo uždaryta elektros sistemų remontui, karališkosios Kalėdos sugrįžo į Sandringamą.

Nors karalienė neturės galimybės per šių metų Kalėdas pamatyti visų keturių savo vaikų, aštuonių anūkų ir aštuonių proanūkių, kai kurių kalėdinių tradicijų vis tiek bus laikomasi.

Elžbieta II

Ką karalienė valgo ir geria per Kalėdas?


Darrenas McGrady 15 metų buvo asmeninis Didžiosios Britanijos karalienės šefas. Jis lydėjo ją per du karališkuosius vizitus Australijoje ir gamino maistą penkiems JAV prezidentams. D. McGrady taip pat dirbo kitiems karališkosios šeimos nariams, įskaitant princesę Dianą ir jos sūnus Williamą bei Harry.

Palikęs darbą karališkuosiuose rūmuose, D. McGrady per seriją „YouTube“ vaizdo įrašų ir interviu atvirai papasakojo, koks gyvenimas verda karališkųjų rūmų virtuvėje. Kiek anksčiau žurnalui „Hello!“ jis buvo sakęs, kad Kalėdos yra didžiausias gastronominis įvykis rūmuose.

Karališkoji šeima yra linkusi laikytis tradicijų ir Kalėdoms renkasi kalakutieną, o ne kitą mėsą. „Kiekvienais metais valgomas tas pats patiekalas, – sakė D. McGraddy. – Kalbant apie šventes, iš tikrųjų jie elgiasi nuobodžiai. Jie nepageidauja kumpių ar kažko kita, tik tradicinių kalakutų“.

„Karalienei ir jos šeimai į karališkąjį valgomąjį kepdavome tris kalakutus. Vienas kalakutas būdavo skirtas vaikų kambariui, o likę – maždaug šimtui rūmų darbuotojų. Taigi šventinius kalėdinius pietus valgydavo visi“.

Karalienė Elžbieta II

Karališkosios virtuvės šefai, ruošiantys naujus šventinius patiekalus, privalo laikytis griežtų instrukcijų nenaudoti tokių stipraus kvapo prieskoninių daržovių kaip svogūnai ir česnakai, nes karalienė jų nemėgsta, pažymi D. McGraddy. „Karalienė nemėgsta česnakų... Mes niekada Bakingamo rūmuose negalėjome jų naudoti“.

Gruodžio 25-osios desertas – kalėdinis pudingas – būdavo „puošiamas bugieniais, ir apliejamas brendžiu. Į karališkąjį valgomąjį liepsnojantį pudingą įnešdavo rūmų ekonomai“, – pasakojo jis.

Elžbieta II, nors ir mėgsta šventes, valgo mažomis porcijomis – net per Kalėdas. D. McGrady anksčiau yra sakęs, kad 94 metų monarchė pageidauja valgyti keturis kartus per dieną, bet po nedaug.

Neseniai per tinklalaidę „The Secret“ su Vicky Pattison tą patį patvirtino ir Paulas Burrellas, buvęs karalienės liokajus, vėliau tapęs princesės Dianos vyresniuoju liokajumi. „Karalienė visuomet valgo labai mažomis porcijomis. Ji nevalgo Kalėdų vakarienės taip, kaip mes, kai ant stalo pūpso kalnas valgių ir mes per jį negalime matyti kitoje stalo pusėje sėdinčių žmonių“, – teigė jis.

Kalbant apie svaigiuosius gėrimus, karalienė mėgsta siurbčioti džiną ir „Dubonnet“ arba šampaną.

Ar karalienė padeda gaminti maistą?


Viename iš savo vaizdo įrašų D. McGrady teigė, kad karalienė sau maisto nesigamina, bet princas Philipas buvo „puikus šefas“ ir dažnai mėgdavo kepti grilyje. Balmoralo rūmuose jam patikdavo nudžiuginti šeimą barbekiu patiekalais.

Elžbieta II

Jis taip pat pasakojo, kad visiems jauniesiems karališkosios šeimos atstovams – Williamui, Kate, Meghan ir Harry – taip pat patinka gaminti maistą, bet karalienė nuo virtuvės laikosi atokiai.

Tiesa, P. Burrellas pažymi, kad Elžbieta II kartais padeda suplauti indus. „Ji užsideda geltonas virtuvines pirštines, ir kai Balmorale leidžia laiką rąstų namelyje, ji su tomis pirštinėmis atsistoja ir plauna indus, o jos padėjėja juos šluosto“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)