Gydo ir vidų, ir išorę

Apie medaus naudą sveikatai kalbama nuo seno. Šiame gamtos dovana laikomame produkte gausu įvairių vitaminų: organizmą nuo infekcijų saugančio vitamino C, nervų sistemą, nagus, plaukus ir odą stiprinančio vitamino B, kraujo sudėtį gerinančio vitamino K ir kovai su raukšlėmis naudingo vitamino E. Meduje taip pat yra kalcio, kalio, geležies ir kitų sveikatai naudingų, medžiagų apykaitą gerinančių cheminių savybių.

Pasak V. Juodkazienės, šis produktas gali būti naudojamas įvairiai. Tereikia išsirinkti sau tinkamą ir teisingai jį laikyti.

„Medus iš tiesų yra sveikatai naudingas ir universalus produktas. Jo būna įvairių rūšių, priklausomai nuo augalo, iš kurio rinktas nektaras. Tai lemia ir jo cheminę sudėtį, biologines savybes, spalvą, skonį, tad ir panaudoti šį produktą galime įvairiai“, – teigia maisto ekspertė.

Pasak jos, šviesus medus yra švelnesnio skonio ir malonesnio kvapo, todėl tinka jautresnį skrandį turintiems žmonėms. Jis dažnai naudojamas kepiniuose siekiant pasaldinti. Kiek kitoks yra tamsios spalvos, pavyzdžiui, pievų ar grikių, medus – jis sodresnio ir aitresnio skonio, tad ir konditerijoje sutinkamas rečiau.

Kad medus ilgiau išlaikytų savo unikalias naudingąsias savybes, V. Juodkazienė produktą rekomenduoja laikyti stikliniame ar moliniame inde, ne aukštesnėje nei 10 laipsnių temperatūroje ir saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Medus

Natūrali cukraus alternatyva

Pasak maisto ekspertės, medus yra natūralus saldiklis, kepiniuose galintis pilnai pakeisti cukrų.

„Medus vis dažniau naudojamas konditerijoje ieškant sveikesnės alternatyvos ir siekiant sumažinti suvartojamo cukraus kiekį. Dėl savo skystos tekstūros, medus kepiniui suteikia drėgnumo, praturtina skonį, išlaiko šviežumą, todėl jis ypač tinkamas kepant duoną, įvairius pyragus ar keksiukus“, – teigia maisto ekspertė.

Ji taip pat priduria, kad šis ingredientas gali šiek tiek pakeisti kepinio tekstūrą, pavyzdžiui, sausainiai su medumi bus minkštesni, tąsesni ir mažiau traškūs nei kepti su cukrumi. Be to, kepinio skonis gali priklausyti ir nuo produkto rūšies, tad saldžiam pyragui geriausia rinktis šviesų medų – dobilų, liepų ar saulėgrąžų.

Kaip teisingai pakeisti cukrų medumi

Pasak V. Juodkazienės, kepinyje sukeisti šiuos du produktus visai nesudėtinga – tereikia nežymiai pakoreguoti ingredientų kiekį recepte.

„Visų pirma, reikėtų prisiminti, kad medus yra saldesnis už cukrų, tad, jei nemėgstate itin saldžių kepinių, jo naudokite 25–50 proc. mažiau. Pavyzdžiui, jeigu originaliame recepte siūloma naudoti vieną puodelį cukraus, medaus naudokite ¾ to paties puodelio – t. y. bent ketvirtadaliu mažiau“, – sako ji.

Maisto ekspertė taip pat atkreipia dėmesį, kad pakeitimų recepte reikės ir dėl tekstūros skirtumų, nes keisdami cukrų medumi, vietoj birios ir granuliuotos tekstūros imame naudoti skystą.

„Tokiu atveju recepte atsiranda daugiau skystos masės, tad reikėtų sumažinti kitų ingredientų kiekius. Čia gali padėti auksinė taisyklė – vienas naudojamas puodelis medaus reiškia, kad iš visų kitų skysčių turėtume nuimti po ketvirtadalį. Tokiam pačiam kiekiui medaus papildomai naudokite ir po pusę arbatinio šaukštelio kepimo sodos – padės neutralizuoti rūgštingumą. Ji taip pat leidžia kepiniui lengviau iškilti ir suteikia jam purumo“, – sako V. Juodkazienė.

Ji primena, kad kepiniai su medumi iškepa greičiau, todėl orkaitės temperatūrą vertėtų sumažinti 25 laipsniais – taip išvengsite perkepimo.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi paprasto ir gardaus deserto su medumi receptu.

Karamelizuoti bananai su pekaninėmis karijomis

Karamelizuoti bananai


Jums reikės (2 asm.):

  • 4 v. š. medaus
  • 4 vnt. gerai prinokusių bananų
  • 2 v. š. sviesto
  • Saujos smulkintų pekaninių karijų
  • Šlakelio obuolių acto

Paruošimas:

Bananus perpjaukite išilgai pusiau. Ant žemos ugnies lėtai maišydami ištirpinkite sviestą su medumi. Sudėkite bananus, lėtai kaitinkite keletą minučių, kol bananai suminkštės ir karamelizuosis. Įpilkite šlakelį obuolių acto, leiskite jam išgaruoti. Bananus patiekite apibarstydami smulkintomis karijomis. Taip pat puikiai tinka vaniliniai ledai ar gaivios uogos.

Karamelizuoti bananai su pekaninėmis karijomis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)