Pasak virtuvės šefo T. Rimydžio, šis pyragas labai paprastas. Jo pagrindą sudaro miltai, aliejus, vanduo ir mielės. O jį paskaniname šviežiais smidrais ir rabarbarais.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė

„Palaikome jį trumpam, kad jis atsigautų, aktyvuotųsi mielės ir dedame rūkyti, rūkome kažkur 180 laipsnių temperatūroje. Lėtą kepimą galima išmėginti ir namų sąlygomis – orkaitėje – 160-180 laipsnių temperatūroje“, – pasakojo virtuvės šefas, kuris iš vietinių sodo gėrybių pyragą iškepė lauko kepsninėje.

Prie pyrago T. Rimydis pateikė lengvas salotos iš agurkų, ridikėlių ir smidrų.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Šefas džiaugėsi, kad galėjo iškepti pyragą iš vietinių gerybių: „Pietų kraštuose nuskintas smidras niekada neatkeliaus ant lietuvių stalo taip greitai, kaip lietuviški smidrai. Be to, Lietuvos gamta smidrams yra tobula – ne per karšta, geras dirvožemis, atitinkamai labai jaučiamas smidro žoliškumas, traškumas“.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Rabarbarų pyragas su smidrais

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė


Ingredientai pyragui:

- Kvietiniai miltai: 500 g
- Šviežios mielės: 30 g
- Cukrus: 30 g
- Druska: pagal skonį
- Vanduo: 350 g
- Alyvuogių aliejus: 100 g
- Smidrų koteliai: 100 g

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Gaminimo eiga:

1. Mielės sumaišomos su dalimi vandens ir palaikomos apie 20 minučių, kol mielės aktyvuojasi.

2. Į aktyvuotas mieles pilamas vanduo ir sudedami miltai, viskas išmaišoma.

3. Į indą pilamas aliejus, ant jo paskleidžiama tešla ir pirštų galais išminkoma per visą indą, ant viršaus dar pašlakstoma aliejumi, pabarstoma druska, sudedami rozmarinai, šalavijai ir smulkinti smidrai ir rabarbarai.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė

4. Paruoštas pyragas dar apie 50-60 minučių šiltai pakildomas. Pakilus, pyragas kepamas griliuje 10 minučių 210-200 laipsnių temperatūroje, po to apie 15 minučių – 170-160 laipsnių temperatūroje ir pabaigai dar 10 minučių 210-200 laipsnių temperatūroje.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė

5. Paruoštas pyragas atvėsinamas ir tiekiamas su šparagais.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Foto: DELFI / Modesta Meškė

Skanaus.