Labai greitas ir gaivus „Napoleonas“
- 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
- Kiaušinio baltymo (patepti)
Kremui:
- 125 g sviesto
- 200 g saldinto sutirštinto pieno
- 250 ml grietinėlės
- 40 g kukurūzų krakmolo
- 1 didelio arba 2 mažų kiaušinių
- 30 ml brendžio arba likerio (citrinų, apelsinų)
- 1 citrinos
- 150 g grietinėlės sūrio
Torto surinkimui:
- 300–400 g gražių stangrių aviečių
- 100 g juodųjų serbentų uogienės
- Įvairių prieskoninių žolelių lapelių
- cukraus miltelių (pabarstyti)
2. Kremui labai palengva ištirpinkite sviestą – jis neturi kunkuliuoti, o tik lėtai tirpti, į sviestą supilkite sutirštintą pieną ir grietinėlę, suberkite krakmolą, supilkite paplaktą kiaušinį ir nuolatos maišydami šluotele viską kaitinkite, nustatę mažiausią kaitrą, kol užvirs ir sutirštės – apie 6–7 min. Šioje vietoje reikalinga kantrybė, kad tinkamai susijungtų visi produktai. Kaitra turi būti mažiausia.
3. Nukaiskite. Supilkite citrinos sultis, brendį ir suberkite tarkuotą citrinos žievelę, perdėkite į kitą indą, uždenkite paviršių plėvele, taip, kad plėvelė visur liestųsi su kremu, ir įstatykite į ledukų vonią (jei jums reikia kremą paruošti labai greitai). Jei turite laiko, tuomet tiesiog gerai ataušinkite kremą. Kremas turi būti uždengtas, nes nuo sąlyčio su oru susidarys nereikalinga plėvelė.
4. Į visiškai atvėsintą kremą sudėkite grietinėlės sūrį, išmaišykite.
5. Atrinkite gražiausias avietes viršui ir nupjaukite jų viršūnėles. Nupjautas dalis pasilikite įdėti į vidų.
6. Sudėliokite iškeptus lakštus po vieną – tą, kuris bus viršutinis, apverskite lygia puse į viršų. Paskirstykite kremą ant visų lakštų. Išlyginkite. Pradėkite rinkti tortą: sluoksnis su kremu, sluoksnis su kremu ir juodųjų serbentų uogiene, sluoksnis su kremu ir avietėmis – išdėliokite sveikas uogas palei perimetrą, o į vidų įdėkite nupjautas dalis, jei reikia dar pridėkite kremo, vėl sluoksnis su kremu ir viršus. Ant viršaus sustatykite avietes viena prie kitos.
7. Puoškite įvairiais prieskoniniais lapeliais.
8. Įmantresnių formų lapelius galite gausiai pabarstyti cukraus milteliais ir dėti ant torto.
· Jeigu turite laiko, pagaminkite lakštams tešlą patys.
· Tam, kad iškepęs lakštas būtų plonesnis, jį galite gausiai pabadyti šakute arba jau iškepusius išploti.
· Jeigu sluoksniuota tešla yra šviežia ir suvyniota į ruloną, tuomet jos galite nekočioti. Šaldytą sluoksniuotą tešlą pakočiokite.
· Galite rinktis uogas ir uogienę pagal savo skonį.
· Nesiekite idealiai išlyginto kremu torto – šio torto gražumas yra „miško natūralume“.
· Ypač kruopščiai maišykite kremo masę, nes jis gali sukristi.
· Sviestą galite pakeiskite grietine – tada nereikės atskirai tirpinti. Visus produktus sumaišykite kartu ir nuolatos maišydami kaitinkite iki sutirštėjimo. Toliau gaminkite kaip ir kremo variante su sviestu.
· Torto lakštai gali būti bet kokios jūsų norimos formos.
· Jei mėgstate drėgnesnius tortus, mažinkite lakštų kiekį.