Maisto ekspertė sako, kad net ir filmų vakarui galime paruošti užkandžius, kuriuose būtų ir vitaminų, ir maistinių medžiagų. O tam, kad filmo peržiūra taptų ypatingesnė, maisto ekspertė pataria pasigaminti užkandžius pagal išsirinktą filmą.

„Kiekviena šalis turi daugybę lengviau ir sudėtingiau paruošiamų užkandžių receptų, kuriuos galima rasti kulinarijos knygose ar internete. Nebijokite pabandyti pagaminti savo svajonių šalies patiekalų, nes dažnai iš pirmo žvilgsnio jie gali pasirodyti sunkiau įveikiami nei iš tiesų yra. Kino vakarui pasirinkite paprastus, greitai paruošiamus, bet sveikus užkandžius, kurie suburs visą šeimą prie televizoriaus ekrano“, – sako V. Juodkazienė.

Prancūziškam kino vakarui – keptas kamambero sūris


Prancūzijos virtuvė laikoma viena geriausių Europoje, o jos kulinarijos paslapčių mokosi meistrai iš viso pasaulio. Nors kiekvienas Prancūzijos regionas gali pasiūlyti skirtingus, tik savo kraštui būdingus, patiekalus – pieno produktai neatsiejama visos šalies kulinarijos dalis. Ši šalis ypač garsėja savo sūrių įvairove, kurių suskaičiuojama daugiau nei 400 rūšių.

Kamamberas – vienas populiariausių prancūziškų sūrių. Pirmieji sūriai buvo gaminami iš visiškai natūralaus ir nepasterizuoto karvės pieno, tačiau dabar, pagal visus reikalavimus, pienas prieš tai yra pasterizuojamas. Pagamintas kamambero sūris apipurškiamas specialaus pelėsio suspencija ir paliekamas maždaug trims savaitėms. Bręsdamas sūris keičia spalvą ir įgauna unikalų kvapą“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Prancūzijoje ypač mėgstamas keptas kamamberas patiekiamas karštas ir valgomas kartu su šviežia bagete, čiabata ar česnakiniu skrebučiu. Šis užkandis ypač tinka jaukiam vakarui namuose su geru filmu.

Prie Prancūziško užkandžio pasirinkite ir su šia šalimi susijusį filmą. Vienas tokių – švedų režisieriaus Lasse Hallström filmas „Šimto žingsnių kelionė“. Veiksmas vyksta vaizdingame Prancūzijos kaimelyje, kuriame įsikūręs prabangus prancūziškas restoranas netikėtai sulaukia konkurentų – iš Indijos atsikėlusi šeima atidaro naują restoraną. Virtuvių skirtumai ir restoranų karai privers šyptelti ne vieną žiūrovą.

Kamamberas

Jums reikės:

  • 250 g kamambero sūrio
  • 30 g kepintų kedro riešutų
  • 30 g migdolų riešutų
  • Džiovintų čiobrelių


Paruošimas:

Sūrį įdėkite į nedidelį dubenėlį ir sūrio paviršiuje atsargiai išpjaukite apskritimą, kuris reikalingas tam, kad jau iškepus jį būtų paprasčiau valgyti. Tuomet sūrį dėkite į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Atsargiai pirštu palietę sūrio vidurį, patikrinkite, ar jis suminkštėjo ir iškepė. Ištraukite iš orkaitės ir apibarstykite riešutais, pagardinkite čiobreliais. Patiekite ką tik ištrauktą iš orkaitės, kartu su mėgstama duona, bulvytėmis ar daržovėmis.

Nukeliaukite į Niujorką


Tikriausiai nesuklystumėte pasakę, kad Niujorko virtuvė tarsi vienas didelis greito maisto restoranas. Tokia tradicija susiformavo dėl niekada nemiegančio miesto gyvenimo – čia žmonės nuolat kažkur skuba, o neturėdami daug laiko dažnai valgo sumuštinius ar beigelius tiesiog iš gatvės prekeivių. Tačiau yra ir kita Niujorko virtuvės pusė – čia galima rasti daugybę Pietų Amerikos, Anglijos, Ramiojo vandenyno salų, Azijos ir Europos restoranų.

„Vienas užkandis dėl savo paprastumo ir išskirtinumo greitai pritapo prie amerikietiško gyvenimo būdo. Tai – alaus tešloje kepti kalmarų žiedai. Šis užkandis ypač mėgstamas niujorkiečių, nes jį pagaminti užtrunka vos kelias minutes. Šalia karštų kalmarų labai tiks pikantiškas padažas iš medaus, česnako ir citrinos sulčių arba tiesiog kepti svogūnai su grietine“, – sako V. Juodkazienė.

Kalmarų žiedai bus puikus užkandis, palydėsiantis į kulinarinę kelionę, kurią žada ypatingas dokumentinis filmas „Šefas Flynas“. Siužetas pasakoja vieno berniuko istoriją, kuris būdamas vos dešimties, pradėjo gaminti ir savo kambaryje įsirengė virtuvę, o sulaukęs dvidešimties jau vadovavo vienam sėkmingiausių Niujorko restoranų.

Kalmarų žiedai

Jums reikės:

  • 400 g šaldytų kalmarų žiedų
  • 1 kiaušinio
  • 3 v. š. miltų
  • 50 ml silpno alaus
  • 1 v. š. žuvies prieskonių
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui


Paruošimas:

Atšildykite kalmarų žiedus ir 7 minutes pavirkite vandenyje. Nusunkę perpilkite šaltu vandeniu. Iš miltų, kiaušinio ir prieskonių užmaišykite tešlą. Tam, kad ji būtų puresnė, vietoj vandens ar pieno naudokite silpną alų. Kalmarų žiedus apvoliokite tešloje ir meskite į puodą su įkaitintu aliejumi. Kepkite tol, kol gražiai apskrus. Iškeptus kalmarų žiedus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.

Meksikietiški „Tacos“ – nuo švelnaus iki deginančio skonio


Spalvinga, aromatinga ir aštri – tokiais žodžiais dažnai apibūdama meksikietiška virtuvė, viena populiariausių virtuvių visame pasaulyje. Prieskonių įvairove pasižymintys meksikietiški patiekalai daugiausiai gaminami iš trijų pagrindinių ingredientų: kukurūzų, pupelių ir aitriosios paprikos.

„Patiekalas, su kuriuo vis dažniau susipažįsta lietuviai – tai meksikietiški „Tacos“. Mėgstantys švelnesnius skonius įdarui gali rinktis vištienos krūtinėlę ir saldesnes daržovės, o tikros ir aštrios meksikietiškos virtuvės gerbėjai – pridėti aitriųjų paprikų“, – sako V. Juodkazienė.

Tuo tarpu, artimiau su meksikietiška virtuve leis susipažinti filmas „Šefas ant ratų. Virtuvė Los Andžele“. Tai šiltas ir į vasarą nukeliantis filmas, kuris pasakoja apie žmogų, trokštantį įgyvendinti savo svajonę – atidaryti maisto restoraną ant ratų, kuriame pardavinėtų ne ką kitą, o nepaprastą meksikietišką maistą. Tai linksma ir įkvepianti komedija visiems maisto mylėtojams.

Jums reikės:

  • 500 g vištienos filė
  • 1 v. š. sviesto
  • 1 geltonosios paprikos
  • 2 pomidorų
  • 1 morkos
  • 1 pakelio „Taco“ geldelių
  • 100 g fetos sūrio
  • Kalendros, petražolių
  • „Taco“ prieskonių


Paruošimas:

Vištieną įtrinkite prieskonių mišiniu ir kepkite orkaitėje 20-25 min. Iškeptą vištieną smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite papriką ir pomidorus, sumaišykite juos su vištiena. Paruoškite įdarą ir sudėkite į paplotėlius, užbarstykite sutakuotu sūriu ir įdėkite į kepimo indą. Kepkite 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5 minutes. Pagardinkite pjaustytomis kalendromis, petražolėmis ir patiekite.

Tacos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)