Kodėl laikantis keto dietos, svoris, regis, nukrenta, tačiau iš tikrųjų – ne? Kodėl cholesterolis yra geras, nors visada girdime atvirkščiai? Kada ir kaip sveikuolis vanduo kankina inkstus?

Alfas live

Ar tiesa, kad kodėl laikydamiesi madingosios keto dietos svorio nenumesime?

Taip, tai nėra pats geriausias būdas mesti svorį. Pradėjusieji laikytis Keto mitybos principų, „užsikabina“ pačiame pirmame etape, kai svoris per kelias savaites sumažėja net keliais kilogramais. Tai džiugina, tačiau tiesa ta, kad taip nutinka ne riebalų, o vandens sąskaita. Organizmas netenka vandens.

Keto mityba yra toks mitybos racionas, kuriame labai mažas angliavandenių kiekis, tai reiškia, kad didžiąją raciono dalį sudaro baltymai ir riebalai. Nevartojant angliavandenių, senka ir vandens atsargos, o netekdami vandens, netenkame daugybės mikroelementų – kalio, kalcio, magnio. tai gana rizikinga. Todėl besilaikantiems keto mityba svarbu vartoti pakankamai vandens.

Kaip ilgai galima laikytis keto mitybos principų?

Ilgiausiai, kiek žmonės yra laikęsi Keto mitybos, t. y. ilgiausias aprašytas atvejis, kuris buvo stebėtas – tai treji metai. Tyrimas parodė, kad laikantis šios mitybos principų tiek laiko, kraujo rodikliai ir visi kiti rodikliai išlieka geri, nesikeičia. Tačiau ilgesnių studijų nėra, todėl spėjimai daromi remiantis tam tikrais principais. Jeigu neblogėja tyrimų rodikliai, tam tikros mitybos galima laikytis toliau. Laikantis keto mitybos svarbu stebėti cholesterolio, riebalų kiekį: rodikliai geri, nėra rizikos.

Juozas Jankauskas

Kodėl pradėjusį laikytis keto mitybos po kelių savaičių žmogų ištinka silpnumo priepuoliai, galvos skausmais ir pan.?

Angliavandenių stokos sukeltus nemalonius pojūčius žmogus pradeda jausti maždaug po dviejų trijų savaičių. Gali prasidėti galvos, širdies skausmas, širdies ritmo sutrikimai, jaučiamas energijos trūksta, nes organizmas nepratęs energijos gamybai naudoti riebalus. Tačiau šie simptomai po dviejų trijų savaičių išnyksta.

Aš pats laikiausi gana griežtos keto dietos, per dieną suvartodavau vos 20 g angliavandenių. Vėlia ėmiausi eksperimentų. Keto mitybos tikslas – kad kraujyje būtų ketonų, t. y. riebalų skilimo produktų. Žinodamas, kad angliavandeniai sudeginami sportuojant, pagalvojau: jeigu aš sportuosiu daugiau, kiek daugiau angliavandenių galėsiu suvartoti per dieną, kad ketonų kiekis kraujyje išliktų aukštas? Teoriškai aš vis dar laikausi keto mitybos, bet valgau santykinai daug angliavandenių.

Visi kalba, kad turime išgerti bent du litrus vandens per dieną. Tačiau jūs teigiate, kad mums. lietuviams, tiek vandens nereikia. Kodėl?

PSO rekomendacijos išgerti du litrus vandens yra kilusios iš 70–80 metų ir skirtos Pietinėms šalims. Šiltesnėse klimato zonose gyvenantys žmonės prakaituoja daugiau, o kuo daugiau prakaituojame, tuo daugiau netenkame vandens, tuo didesnį jo kiekį turime kompensuoti. Kuo vėsiau ir sėsliau gyvename, tuo mažiau prakaituojame, tuo mažiau vandens mums reikia. Kiek jo reikia, labai individualu. Atlikite paprastą tyrimą: prieš sporto treniruotę pasverkite drabužius ir po jos. Sausų ir priprakaituotų drabužių skirtumas parodys, kiek vandens netekote. Tai žinodami, žinosite ir kiek vandens turite išgerti.

Juozas Jankauskas

Kita vertus, turime raginti žmones gerti daugiau vandens, nes išgirdę frazę „gerti daugiau skysčių“, jie geria daugiau kavos arba sulčių. Todėl turime raginti gerti tiesiog daugiau vandens, tačiau tai bet nebūtinai yra du litrai per dieną. Svarbu, koks organizmas ir ką veikiame. Kai geriame per daug vandens nei mums reikia, inkstai turi juos labai varginančią treniruotę. Tai nėra sveika.

O kodėl raginate pamiršti sultis ir sulčiaspaudes?

Sulčiaspaudės gamina sultis iš vaisių – apelsinų, obuolių ir t. t. Pats vaisius ar daržovė turi labai daug naudingų medžiagų – mikroelementų, angliavandenių, skaidulų, aminorūgščių ir pan. Kai sulčiaspaudė viską sumala, ji „pagamina“ koncentruotą skonį, kas iš esmės yra cukrus ir vos keli mikroelementai. Visos kitos naudingosios medžiagos, kurios kompensuoja cukraus nenaudą, yra tiesiog... nužudomos, išmetamos. Spausdami sultis iš vaisiaus ar daržovės pašaliname viską, kas buvo naudinga. Vaisius geriau valgyti.

Atsakymus į kitus klausimus išgirsite laidoje „Alfas live“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)