Alfas Ivanauskas

Sveikiau ar ne – naujo sezono šeštadieninėje „Alfas live“ laidoje svarstė maisto technologė, sveikatai palankaus vaikų maitinimo iniciatorė Raminta Bogušienė. Prieš laidą moteris atliko nemažos apimties tyrimą – ištyrinėjo (ir išragavo!) daugiau nei 30 skirtingų varškės sūrelių. Skonio klausimas yra labiau asmeninis, tačiau sudėtinių dalių aprašai leidžia gana objektyviai nuspręsti, kurį produktą sveikiau valgyti, o kurio geriau vengti.

Alfas live

Visgi be aiškių gairių ir tam tikros logikos net ir etiketė gali apgauti: nes jeigu vieno ingrediento rodmenys labai geri, kito dažnai – labai blogi. Trumpai tariant, svarbu ne tik skaityti, bet ir galvoti apie tai, ką skaitote. Kaip tik tai ir aptarsime.

Nebūtinai pieno produktas


Pavadinimas „Varškės sūrelis“ sako, kad tai yra pieno produktas, kurio pagrindinė sudėtinė dalis yra varškė. „Taip turėtų būti ir didžioji dauguma sūrelių kaip tik tokie ir yra. Tačiau varškės sūrelių lentynoje galima rasti tokių, kuriuose varškės yra labai mažai arba išvis net nėra, tad turime būti budrūs“, – pastebi R. Bogušienė.

Kalbant apie varškės sūrelius visada kyla klausimas: ar sveika juos valgyti? Maisto technologė primena, kad visais laikais pienas ir jo produktai buvo sveikos mitybos piramidėje, taigi, jie yra sveikatos šaltinis. Žinoma, jeigu nėra smarkiai perdirbti, su daug cukraus ir druskos. Be to, kad būtų palankūs sveikatai, pieno produktai turi būti kuo šviežesni ir kuo mažiau apdoroti.

R. Bogušienė taip pat primena, kad yra pienui ir jo produktams, tiksliau, pieno baltymui kazeinui arba pieno cukrui, laktozei, alergiškų žmonių ir jiems dėl sveikatos rekomenduojama nutraukti pieno produktų vartojimą. „Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad ši rekomendacija taikytina ir tinka visiems žmonėms“, – pabrėžia maisto technologė.

Trys deserto kategorijos

„Sūrelių klausimas aktualus jau bene dešimtmetį, dažnai prašoma patarti, kurie sveikesni. Anksčiau atsakydavau, kad tai yra tiesiog desertas, saldainis, apie kurio naudą organizmui nėra ką diskutuoti, tačiau klausimams netylant, ėmiau tyrinėti, kas gi guli mūsų parduotuvių lentynose: gal yra geresnių ir mažiau gerų? – prisimena R. Bogušienė. – Nudžiugino tai, kad toje didelėje pasiūloje tikrai galima rasti labiau sveikų ir naudingų. Ir nors varškės sūreliai ir šiandien yra tik desertas, tačiau dabar jie yra kone dvigubai palankesni sveikatai nei buvo prieš dešimt metų.“

Maisto technologė primena, kad yra trijų rūšių varškės sūreliai. Pirma, glaistyti šokoladu, šie, beje, yra uždrausti ikimokyklinėse ir mokymo įstaigose, antra, neglaistyti ir varškės sūreliai be varškės, tiksliau, veganiški desertai, kurių pagrindinė sudėtinė dalis yra vanduo ir sojų pupelės.

Želė išstumia varškę

Varškės sūrelio pagrindinė sudėtinė dalis turi būti varškė, tai reiškia, kad kaip tik jos sudėtyje turi būti didžiausias kiekis. Tačiau, pasak specialistės, varškė nėra vienintelis kriterijus. Pavyzdžiui, gali būti, kad varškės yra tikrai daug, net daugiau nei 80 proc., tačiau taip pat daug yra cukraus arba sveikatai nepalankių riebalų.

„Svarbu analizuoti kiekvieno konkretaus sūrelio sudėtį. Tarkime, turime sūrelį su želė ir belgišku šokoladu. Abejuose yra gan didelis cukraus kiekis. Tačiau sūrelyje su želė gabaliukais želė išstumia dalį varškės, tad automatiškai turime sūrelį su mažesniu varškės kiekiu. Daug cukraus ir mažai varškės – kaip tik tokių desertų siūlyčiau atsisakyti. Kita vertus, abu šie sūreliai turi vieną privalumą – jų sudėtyje yra tik pieno ir kakavos riebalai, kurie yra ženkliai palankesni sveikatai ir aplinkai nei augalinės kilmės rafinuoti ir dezodoruoti riebalai“, – pastebi maisto technologė.

„Proteininis“ ir kitos manipuliacijos arba perskaitykite viską!

Raminta Bogušienė


Varškė yra pieno produktas, taigi, baltymų šaltinis. Šis įkvepiantis faktas neretai naudojamas rinkodaros tikslais, tačiau R. Bogušienė dar kartą primena, kad vertinant produkto naudą, svarbu vertinti ne vieną sudėtinę dalį, o jų kompoziciją.

„Tarkime, turime varškės sūrelį, kuris yra proteininis, nes turi labai didelį baltymų kiekį, pavyzdžiui, net 19, 5 g. , t. y. beveik 20 proc. visos produkto sudėties. Atrodytų, puiku. Puiku yra ir tai, kad skaitant etiketę matyti, jog cukraus yra labai nedaug – vos 10 g ir tai yra labai mažas kiekis lyginant su kitais sūreliais. Tačiau nepasiduokime ir skaitykime toliau. O toliau skaitant paaiškėja, kad didžioji dalis cukraus yra pakeista saldikliu maltitoliu, kas toli gražu nėra puikus, nes saldikliai nepadeda atprasti nuo saldaus skonio, be to, sveikatai žalingas ne pats cukrus kaip produktas, o jo perteklius. Manau, ilgainiui cukraus atsiprašysime ir suprasime, kad saldikliai yra kur kas blogiau nei cukrus.“

Ilgas sąrašas – minusas


„Sudėtinių dalių sąraše matyti, kad yra rafinuotų ir dezodoruotų palmių riebalų, o taip pat modifikuoto krakmolo ir tirštiklių. Nors krakmolas ir tirštikliai nėra labai didelis blogis, tačiau iškart rodo, kad produktas nėra aukščiausios kokybės, – toliau skaitydama etiketę komentavo maisto technologė. – Trumpai tariant, šio „proteininio“ sūrelio pirkti nerekomenduočiau ir dėl aukščiau išvardintų priežasčių, ir dėl to, kad sudėtinių dalių sąrašas yra išties ilgas: produktą sudaro gerokai daugiau nei penki ingredientai.

Alfas live

Patys madingiausi


Pastaruoju metu labai populiarūs produktai, kurių pakuotės pažymėtos žodžiu „vegan“. „Žmonėms automatiškai atrodo, kad tai sveikesnis pasirinkimas. Tačiau reikia suprasti, kad veganiška ar vegetariška mityba nebūtinai yra sveikatai palanki, – sako R. Bogušienė. – Tokia ji gali būti išimtinas atvejais, tačiau tai labiau yra aplinką tausojanti ir gydomoji mityba, kuri nebūtinai yra sveika kiekvienam ją savo nuožiūra pasirinkusiajam. Veganiška mityba gali būti taikoma turint gydymo tikslų, kai organizmui būtina atsisakyti gyvūninės kilmės produktų, tačiau tai nereiškia, kad tokią turime rinktis saugodami sveikatą.

Kad tuo įsitikintume, patyrinėkime veganiško sūrelio sudėtines dalis. Pagrindinė yra vanduo, taip pat sojų pupelės, palmių ir kokosų dezodoruoti riebalai – jų yra apie 28 g, cukraus – iki 23 g, o baltymų kiekis nedidelis. Trumpai tariant, turime stipriai perdirbtą produktą ir labai mažai vertingų medžiagų. Jeigu valgysime tokius veganiškus desertus, tai sveikatos tikrai neišsaugosime.“

Geležinė logika


Atrodo, kad renkantis geriausią sūrelį, svarbu gebėti įvertinti visumą ir neįkliūti į rinkodaros pinkles. Maisto technologė R. Bogušienė reziumavo gana plačią ir sudėtingą temą ir išskyrė keletą svarbiausių dalykų, į kuriuos turime atkreipti dėmesį rinkdamiesi desertą prie kavos ar kakavos.

1. Sūreliai be glaisto palankesni sveikatai nei sūreliai su glaistu. Rinkdamiesi sūrelį be glaisto atkreipkite dėmesį į varškės ir cukraus kiekį.
2. Jeigu negalite atsispirti glaistytiems sūreliams, rinkitės tuos, kuriuose yra daugiausia varškės, bet mažiausia cukraus ir riebalų, be to nėra rafinuotų bei dezodoruotų augalinių (kokosų, palmių, taukmedžio branduolių ir kt.) aliejų.
3. Rinkitės ekologišką produktą.
4. Rinkitės produktą, kurio sudėtinių dalių sąrašas trumpiausias.

Skanių ir sveikų desertų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)