Apie tai, kokie patiekalai ir produktai, tikėtina, sulauks dar didesnio vartotojų dėmesio 2020-siais, pranešime spaudai pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai.
Augalinis maistas – vis dažnesnis pasirinkimas
Analizuojant pirkėjų apsipirkimo įpročius, pastebima, kad augalinės kilmės produktų – vaisių, daržovių, pupelių, riešutų ir sėklų – paklausa praėjusiais metais nuosekliai augo. Prognozuojama, kad šiemet augalinis maistas taps dar populiaresnis.
„Vis daugiau žmonių savo mitybą priskiria vienam ar kitam tipui. O stebėdami veganizmui būdingų produktų – veganiškų pieno ir mėsos gaminių, veganiškų desertų – paklausos augimą, manome, jog ši mitybos filosofija ir toliau sparčiai populiarės. Daugelio klientų mėgstami tofu bei sojos produktai, sparčiai plečiantis veganiškų ir vegetariškų produktų pasirinkimui, išlieka ypač populiarūs ne tik dėl nedidelės kainos, bet ir dėl naudingų sveikatai maistinių savybių“, – pastebi įmonės komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Gaiviuosius gėrimus keičia nealkoholinis alus ir kiti nealkoholiniai gėrimai
Ji pastebi, jog bealkoholinių gėrimų vartojimas auga nesustabdomai. „Lyginant 2019 m. pirmąjį ir antrąjį pusmečius, gėrimų iš kurių buvo pašalintas alkoholis – alaus, vyno, sidro, putojančio vyno be alkoholio – paklausa antrąjį pusmetį augo net apie 16 proc.“, – atskleidžia V. Drulienė.
Jos teigimu, skirtingi pirkėjų įpročiai fiksuojami ir skirtingu metų laiku. „Pavyzdžiui, nealkoholinio vyno ir nealkoholinio putojančio vyno paklausa išauga ne tik vasarą. Dažniau šiuos gėrimus klientai renkasi ir didžiųjų švenčių metu – per šv. Velykas ir Kalėdas“, – sako pašnekovė.
Kitas šiandien populiarus gėrimas – kombucha – fermentuotas arbatos gėrimas. Jame gausu probiotikų, antioksidantų, kurie gali gerinti žarnyno mikroflorą.
Miltai – ne tik kvietiniai ir ne tik glitimo netoleruojantiems
Ieškodami išeičių netoleruojantiems glitimo, pastaraisiais metais parduotuvių lentynas gamintojai papildė miltų pakaitalais. O šie nauji produktai jau patraukė ne tik glitimo netoleruojančių klientų dėmesį.
„Špinatų, burokėlių, ryžių, grikių, kukurūzų, avinžirnių – tai tik keletas rūšių miltų, galinčių pakeisti įprastus kvietinius ar ruginius miltus. Pernai pastebėjome būtent šių rūšių miltų, ne jų mišinių, paklausos augimą“, – teigia V. Drulienė. Ji prognozuoja, kad šiais metais būtent ne kvietinių ir ne ruginių miltų paklausa tik augs, o pirkėjai atras naujus skonius gamindami miltinius patiekalus.