Smagiausia, kad naudojant sausainių švirkštą galima iškepti tikrai didelį kiekį sausainių labai greitai ir be didelio vargo. Nereikia kočioti jokios tešlos (kaip, pavyzdžiui, gaminant meduolius), spausti sausainių naudojant formeles, juos tada perkelti ant popieriaus. O čia visi sausainiai iškepa vienodo dydžio ir formos, be to, sausainiai kepant vos vos išsiplečia, tad vienoje skardoje galima iškart iškepti didelį kiekį sausainėlių. Na, o kokią sausainių formą pasirinksite – čia jau Jūsų fantazija. Tiesa, net ir neturint sausainių gaminimo švirkšto šiuos sausainius galite išspausti naudojant konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu.

~36 sausainiai su kremu

Reikės:

  • 2 ¼ stiklinės (300 g) miltų
  • 225 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 2/3 stiklinės (140 g) smulkaus rudojo cukraus
  • 1/3 stiklinės (30 g) nesaldžios kakavos
  • 1 kiaušinio
  • 2 valg. š. tirpios kavos
  • 2 valg. š. karšto vandens
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 1/3 arb. š. smulkios druskos


Kremui:

  • 1 ½ stiklinės (190 g) cukraus pudros
  • 55 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 2 valg. š. airiško likerio
  • 1 valg. š. grietinėlės (35 % riebumo)
  • 1 žiupsnelio druskos


Gaminimas:

1. Tirpią kavą sumaišome puodelyje su karštu vandeniu, atidedame į šalį.

2. Viename dubenyje sumaišome miltus, kakavą ir druską.

3. Į kitą dubenį sudedame sviestą ir rudąjį cukrų, plakame elektriniu mikseriu kelias minutes, kol gausime vientisą, kreminę masę. Įmušame kiaušinį ir supilame vanilės ekstraktą, vėl išplakame. Tada supilame tirpią kavą ir išplakame.

4. Į tešlą pamažu, per kelis kartus suberiame miltus, plakame, kol nelieka miltų gumulėlių.

5. Įkaitiname orkaitę iki 180 C.

6. Orkaitės skardą ištiesiame kepimo popieriumi.

7. Sausainių tešlą sudedame į sausainių gaminimo švirkštą (naudokite pagal turimo švirkšto instrukcijas) ir spaudžiame sausainius tiesiai ant kepimo popieriaus. Sausainiai kepdami praktiškai neišsiplečia, tad galite sausainius kepti gan arti vienas kito, nes jie bekepant tikrai nesulips. Sausainių tešla nuo švirkšto turi nukristi su kiekvienu paspaudimu. Jeigu tešla labai sušyla ir pasidaro itin minkšta (nenukrenta nuo švirkšto), tuomet galite labai trumpam įdėti į šaldytuvą. Jei tešla bus per šalta ir kietesnė, tuomet spaudžiami sausainiai taip pat nenukris nuo švirkšto. Kitaip tariant tešla turėtų būti kambario temperatūros.

8. Sausainius kepame 9 minutes įkaitintoje orkaitėje. Iš viso gausite maždaug ~72 sausainius. Iškepusius sausainius paliekame visiškai atvėsti.

9. Kremas – visus kremui skirtus ingredientus sudedame į vieną dubenį, išplakame elektriniu mikseriu. Kremą sudedame į plastikinį maišelį, šiek tiek prakerpame maišelio kampuką ir išspaudžiame šiek tiek kremo ant lygiosios sausainio pusės, tada uždedame kitą sausainį. Kremas yra gana minkštas, tad sausainių galite labai nespausti, kadangi jis pastovėjęs sustings (siūlau kremo negailėti). Kai kremas sustingsta sausainius pabarstome cukraus pudra. Štai sausainiai pagaminti!

Sausainius galite laikyti kambario temperatūroje, uždengtame inde apie savaitę (aš indą uždengiau tiesiog kepimo popieriumi).

Nebijokite į sausainių tešlą dėti nurodyto kiekio druskos (galite dėti netgi ir 0,5 šaukštelio), kadangi druska tik paryškins sausainių skonį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt