Tampame išrankesni ir žingeidesni

Lietuviai darosi vis smalsesni ir kavą laiko ne tik akis pramerkti padedančiu gėrimu. „Kažkada pirkdami kavą žmonės nekreipė dėmesio nei į skrudinimo datą, nei į skrudinimo lygį, nei į tai, kokiame pavidale ta kava yra. Anksčiau, paklausus žmonių, kokio jiems skonio yra viena ar kita kavos rūšis, neretai išgirsdavau atsakymą „kavos skonio“. Dabar žmonės pradeda kreipti dėmesį į šiuos aspektus, ieško skonio aprašymo ant pakuotės, net regiono, iš kur ji atkeliavusi“, – sako specialistas.

Gediminas Sereika

Be to, priduria jis, daugiau žmonių pradeda ragauti kavą, ruoštą skirtingais būdais: „Čia galima paminėti ir šio gėrimo derinimą su desertais. Vien tai, kad vis dažniau apie tai klausiama, rengiamos derinimo degustacijos, rodo, kad požiūris keičiasi. Žmonės pradeda suprasti, kad kava nelygi kavai, kad jos skonis gali būti ne tik kavos, o desertas nebėra tiesiog desertas.“

Kavos ir desertų mėgėjams – kontrastų paieškos

Pasak renginyje kalbėsiančio specialisto, kelios bendros taisyklės palengvina tobulo kavos ir deserto derinio paieškas. Pirmiausia, sako jis, tarpusavyje dažniausiai geriausiai dera arba labai panašūs, arba visiškai priešingi skoniai.

„Pavyzdžiui, jei geriame juodą kavą be pieno ir be cukraus, o kavoje dominuoja rūgštelė bei vaisių ir uogų natos, prie tokio gėrimo puikiai derės desertai su vaisiais bei uogomis, pyragas su mangais ir pasiflorais, nes jie paryškins vienas kito skonį“, – tikina G. Sereika.

Desertai

„Tokiai kavai į porą puikiai tiks ir saldus šokoladinis, pavyzdžiui, legendinis „Juodasis miškas“ ar morenginis tortas. Jie tarsi „sudaro kontraktą“ – du visiškai skirtingi skoniai sukuria visiškai naują skonių dermę“, – priduria jis.

Jei kava yra sodri ir joje dominuoja kartumas, šokolado ar riešutų natos, prie jos tiks kitokie desertai. „Čia derės šokoladinis tortas, ar riešutų tartaletė, nes šie deriniai paryškins vienas kito skonį. Taip pat prie jos puikiai tiks koks saldesnis tortas – vienas kitą jie papildys savo skoniais ir taps darniu duetu“, – pataria profesionalas.

Desertai

Prastas pasirinkimas gadina patirtį

Klausiantiems, kodėl svarbu derinti desertus ir kavą, G. Sereika paaiškina paprastai: „Kodėl yra svarbu pasirinkti tinkamą vyną prie tam tikro patiekalo? Nes tokiu būdu patirtis pietaujant ar vakarieniaujant bus įsimintinesnė, atrasime naujų skonių, kai kurie jų taps ryškesni ir sodresni. Tuo tarpu pasirinkus netinkamą rūšį, ji gali sugadinti visą patirtį.“

Anot jo, taip pat ir su kava bei saldumynais – jei jau norime pasimėgauti šiuo deriniu, turime leisti jam atsiskleisti. „Jei derinio skonis bus neapgalvotas, laikas, kurį skirsime šiai patirčiai, gali tapti nemalonus ar niekuo ypatingas. Jei suderinsime desertą su kava ir jie tobulai tiks, skonių harmonija gali tapti neišdildomu prisiminimu. Gardus skonis gali suveikti kaip laiko mašina ir nukelti į tą tobulą akimirką, kuri jau senai praėjo“, – sako kavos treneris.

Desertai

Kava, pasak jo, daug kam yra ne tik gėrimas, bet ir patirtis – laikas sau, artimiesiems, laikas atsipalaiduoti, pailsėti ir atitrūkti nuo šurmulio, todėl G. Sereikia pataria: jei jau renkamės ją gerti su desertu ir pajausti skonį, o ne tik norime mechaniškai pasikrauti energijos po pietų, kavą ir saldėsį prie jo derinti reikėtų atsakingiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)