Geros manieros prie stalo svarbios ir profesinėje, ir socialinėje aplinkoje, todėl ne pro šalį pasimokyti pagrindų. Etiketo ir taisyklių niuansai gali skirtis priklausomai nuo regiono ir nuo vietos tradicijų, tad jei esate pakviesti vakarienės, stebėkite šeimininką ir šeimininkę, ir elkitės taip, kaip jie.

Galbūt jūsų niekas nemokė, kaip elgtis prie stalo, o gal pamiršote, ką buvote išmokę – tad štai keli patarimai, kurie padės jums neišsišokti prie stalo. Stalo etiketo išmanymas taip pat padės jums socialinėje ir profesinėje aplinkoje, restorane ir svečiuose.

Prieš vakarienę

Jei jus pakvietė vakarienės, visada derėtų atsakyti, ar dalyvausite, net jei kvietime nenurodyta „RSVP“ (pranc. Répondez s'il vous plaît – „prašau atsakyti“). Jūsų atsakymas padės organizatoriams ar šeimininkams planuoti. Neklauskite, ar galite atsivesti kitų žmonių, jei kvietime tai nėra nurodyta. Tačiau jei jūsų šeima buvo pakviesta į kieno nors namus vakarienės, galima paklausti, ar kviečiami ir vaikai. Jei vaikai kviečiami, prieš eidami į svečius įsitikinkite, kad jie žino, kas yra geros manieros.

Dovana

Jei vakarieniaujate draugų namuose, rekomenduojama atnešti šeimininkei ar šeimininkui dovaną. Nesitikėkite, kad jūsų dovanotas maisto produktas ar gėrimas bus patiektas ant stalo – dažniausiai vakarienės valgiaraštis būna iš anksto kruopščiai suplanuotas, ir jūsų atnešta dovana nebūtinai prie jo derės.

Pradžia

Kartais vakarienė būna formali, ir jūsų vieta nurodyta kortelėje. Jei vieta nenurodyta, paklauskite, ar yra numatyta, kas kur sėdės. Palaukite, kol pirmi atsisės šeimininkai. Kai kuriose kultūrose prieš valgį pasimeldžiama. Net jei jūs netikite maldomis (arba konkretaus tikėjimo maldomis), rodykite pagarbą, ir pabūkite tyliai. Jei šeimininkai sako tostą, kilstelėkite taurę – susidaužti nebūtina.

Servetėlė

Atsisėdę pažvelkite į šeimininką ar šeimininkę, kad suprastumėte, kada pradėti valgyti. Kai šeimininkas ar šeimininkė išlanksto savo servetėlę, jūs taip pat turėtumėte paimti servetėlę nuo stalo ar iš lėkštės ir išsilankstę pasitiesti ant kelių. Jei vakarienė restorane, servetėlę turėtumėte išlankstyti iš karto.

Servetėlę laikykite ant kelių, kol baigsite valgyti. Jei valgio metu prireikia pakilti nuo stalo ir trumpam išeiti, servetėlę padėkite šalia lėkštės (iš kurios norite pusės). Baigę valgyti, servetėlę padėkite ant stalo, kairėje lėkštės pusėje.

Kada valgyti

Jei vakarieniaujate restorane, turėtumėte palaukti, kol maistas bus patiektas visiems jūsų kompanijos nariams, ir tik tuomet imti į rankas šakutę. Jei vakarienė privačiuose namuose, stebėkite šeimininkę ar šeimininką, ir šakutę imkite tada, kai ima jie. O jeigu vakarienė švediško stalo principu, galite pradėti tada, kai prie jūsų stalo atsisėda kitų žmonių.

Stalo įrankiai

Dažniausiai žmonės nežino, kokius įrankius kada naudoti. Paprastai nerašyta taisyklė yra tokia: pradėkite nuo įrankių, kurie yra toliausiai nuo lėkštės, ir kaskart kitam patiekalui imkite kitus, kol prieisite prie arčiausiai lėkštės esančių įrankių. Jei matote, kad šeimininkas ar šeimininkė elgiasi kažkaip kitaip, galite sekti jo (jos) pavyzdžiu. Svarbiausia – darykite tai kuo įmanoma nepastebimiau.

Maistas

Jei per vakarienę maistas tiekiamas į stalą, patiekalus reikia perduoti ratu, prieš laikrodžio rodyklę. Niekada nieko nesiekite per stalą, bet paprašykite, kad jums paduotų tas žmogus, kuris sėdi arčiau jūsų norimo patiekalo ar pagardo. Druska ir pipirai turėtų būti perduodami kartu. Maistą iš serviravimo lėkštės visada imkite serviravimo įrankiais, o ne savais.

Valgymas

Stalo manieros buvo sukurtos tam, kad žmonės nerytų maisto kaip gyvuliai, tad pasimokykite gerų manierų prieš eidami valgyti su kitais. Vienas iš svarbiausių dalykų, kuriuos reikia turėti omenyje – prie stalo negalima atkreipti visų dėmesio į save, demonstratyviai laužant visuomenėje nustatytas normas ir taisykles.

Niekada nepūskite maisto. Jei jis karštas, palaukite kelias minutes, kol atauš.
Stalo etiketas

Štai svarbiausios stalo etiketo taisyklės, kurių reikėtų laikytis:

  • Prieš sėsdami prie stalo išsijunkite mobilųjį telefoną. Nemandagu kalbėtis su kažkuo telefonu ar susirašinėti, sėdint su kitais žmonėmis.
  • Niekada nekalbėkite pilna burna maisto. Tai tiesiog šlykštu. Net jei kažkas jums užduoda klausimą, atsakykite tik tada, kai nurysite kąsnį.
  • Visada paragaukite maistą prieš papildomai sūdydami jį savo lėkštėje ar berdami ant jo pipirų ar kitų prieskonių. Antraip galite įžeisti šeimininkus. Jei vakarieniaujate su potencialiu darbdaviu, jis tai gali traktuoti kaip jūsų savybę veikti nepatikrinus faktų.
Etiketas prie stalo
  • Nesusipjaustykite viso maisto lėkštėje į gabalėlius. Atsipjaukite vieną ar du gabalėlius, suvalgykite, ir tada pjaukite vėl.
  • Niekada nepūskite maisto. Jei jis karštas, palaukite kelias minutes, kol atauš. Sriubą semkite ne į save, bet nuo savęs.
  • Kai kurie patiekalai valgomi rankomis. Stebėkite šeimininką ir šeimininkę ir darykite kaip jie.
  • Jei geriate iš taurės, ją laikykite už kojelės.
  • Duonos riekę sulaužikite vieno kąsnio gabalėliais, ir sviestu tepkite po vieną gabalėlį.
  • Paragaukite bent vieną ar du kąsnius visko, kas jūsų lėkštėje, nebent kažkam esate alergiški.
  • Jei koks nors patiekalas patiko, pasakykite komplimentą šeimininkei, tačiau neišsakykite savo nuomonės, jei kas nors nepatiko.
  • Įrankius naudokite valgymui, o ne gestikuliavimui.
  • Nedėkite ant stalo alkūnių. Jei nevalgote, rankas laikykite skreite.
  • Valgykite lėtai, prisiderinkite prie šeimininkų, kad baigtumėte maždaug tokiu pačiu metu, kaip ir jie.
  • Prie stalo neriaugėkite ir neskleiskite kitų grubių garsų.
  • Jei kažką išpylėte restorane, duokite ženklą padavėjui, kad prieitų ir jums padėtų. Jei kažką išbarstėte ar išpylėte privačiame vakarėlyje, surinkite patys ar sugerkite servetėle. Pasisiūlykite nunešti išvalyti profesionaliai, jei reikia.
  • Baigę valgyti palikite įrankius lėkštėje arba dubenyje.
  • Niekada nenaudokite dantų krapštuko ar tarpdančių siūlo prie stalo.
  • Prie stalo galima tik brūkštelėti lūpas lūpų dažais, tačiau kitus makiažo aspektus atsišviežinkite vonioje arba tualete.
Niekada nenaudokite dantų krapštuko ar tarpdančių siūlo prie stalo.


Po valgio

Baigę valgyti, perlenkite servetėlę ir padėkite kairėje lėkštės pusėje. Palaukite, kol šeimininkas ar šeimininkė duos signalą, kad valgymas baigtas, ir tik tada kilkite nuo stalo. Nemandagu iškart pavalgius išeiti namo. Jei programoje nieko daugiau nenumatyta, vis vien reikia pabūti dar bent valandą, ir tik tada atsisveikinti su šeimininkais ir padėkoti jiems už vakarienę. Jei renginys neformalus, galite pasisiūlyti padėti susitvarkyti.

Po vakarienės

Visada nusiųskite šeimininkams padėkos laiškelį ar atviruką – popierinį ar elektroniniu paštu, ne vėliau nei po dienos ar dviejų, kreipkitės į šeimininką ar šeimininkę, padėkokite jam arba jai už puikią vakarienę ir pridėkite dar vieną trumpą teigiamą komentarą, parodantį jūsų dėkingumą ar susižavėjimą. Laiškelis turi būti trumpas, bet nuoširdus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)