„Uptown Bazaar“ vadovė Kristina Paleičikaitė-Lesevičienė džiaugiasi prieš gerą pusmetį sukirtusi rankomis su tailandiete Rotcharin Ritnamkham Pietras (visų vadinama Rose) ir jos verslo partnere lietuve Viktorija Storpiršte dėl tailandietiško gatvės maisto restorano „Bankoko. Maistas ir Būtybės”.

Šiandien turguje duris jau yra atvėrusi ir antroji partnerių vieta – salotų baras.

Kaip Londone, taip ir Vilniuje

Užsukęs į vieną pirmųjų sostinės maisto turgų, Azijos maisto gerbėjas nepraeis pro tailandietiškus patiekalus. Rose virtuvėje jie – kaip įmanoma autentiškesni. Dalis produktų į virtuvę atkeliauja iš Londono – čia jie tokie patys, kaip gerai vertinamame Rose restorane „Thai Bonanza“ Walington‘e.

Kai kuriuos produktus savo patiekalams partnerės įsigyja Vilniuje iš ūkininkų ar smulkaus verslo atstovų.

Kadangi Tailandas yra gana populiari atostogų vieta, daugelis ten pabuvojusių Vilniaus gyventojų sako, kad šiame restorane galima rasti įvairaus ir autentiško tolimos šalies maisto.

Tiesa, pokalbio metu Rose prasitarė, kad Londone jos įkurtas thai maisto restoranas laikomas geriausiu kaimynystėje ir sėkmingai veikia šalia Michelin žvaigždutėmis pažymėtų garsenybių restoranų.

Gebėjimas gaminti – kraujyje

Rose nuo sunkaus gyvenimo Azijoje bėgo į užsienį ir su tėvų pagalba nukako mokytis į Jungtines Amerikos Valstijas. Kadangi studentė iš vargingos šalies negalėjo maitintis kavinėse, tai maistą viena arba su draugais gamindavo namuose.

Rotcharin Ritnamkham Pietras

„Gamindamos maistą, tailandietės trumpam persikelia namo“, – atskleidė savo šalies gastronomiją mylinti Rose. Moteris virtuvės paslapčių nesimokė nei kursuose, nei kokiuose nors moksluose. Šis talentas – Tailando žmonių kraujyje.

Rose pasakoja, kad Tailande gatvės maistą ruošiantys žmonės retai kada dirba restoranuose – maistas paprastai gaminamas, patiekiamas ir valgomas būtent gatvėje. Sakoma, kad jei Azijoje norisi paragauti vietos maisto, būtina jį įsigyti iš gatvės maisto gamintojų.

Neseniai pasirodžiusiame Netflix seriale „Street Food“ pasakojama ir stulbinanti tailandietiško maisto sėkmės istorija: Bankoko gatvėse užgimęs dabar jau garsiosios Supinya Junsuta verslas ne tik persikėlė į patalpas po stogu, bet ir 2018 metais sulaukė Michelin žvaigždutės, o prie jos durų nuolat driekiasi gyva eilė.

Meniu gimsta paskutinę akimirką

Rose tėvai iki šiol gyvena Tailande, o Vilniuje atidarytame restorane nuo pavasario pluša ir į Lietuvą persikėlusi Rose sesuo. Verslo partnerės Rose ir Viktorija kas porą mėnesių atskrenda pakoreguoti meniu, padėti virtuvėje, susitikti su tiekėjais, pabendrauti su klientais ir maisto turgaus bendruomene.

Kaip dauguma tradicinių gatvės maisto ruošėjų, Rose sako niekada iš anksto nežinanti, ką gamins – mintys apie dienos patiekalus ateina atsidūrus virtuvėje. Ji nori, kad klientui būtų skanu ir gera, todėl nuoširdžiai domisi, ar maistas patiko, o norintiems gali pagaminti ir aštriau, ir švelniau.

„Tailande klientai skatinami patys susikurti patiekalą, nes Tailando maistas tam itin palankus“, – pasakojo moteris. Beje, ji prisimena, kad už šalies maisto įvairovę reikia padėkoti kinams, kurie į Tailando virtuvę atnešė ne tik verslo valdymo įgūdžius, bet ir, pvz., makaronus.

Tailandietiškas maistas

„Negaliu ilgiau negu 3 mėnesius gaminti to paties maisto, todėl periodiškai keičiu meniu, kartais pati sukuriu patiekalą. Išmokau kasdien mokytis iš to, kas po ranka“, – teigė ji.

„Tailandiečiai dievina salotas“

Neseniai maisto turguje duris atvėrė naujas partnerių projektas – salotų baras „Bliūdas“. Jame galima paragauti įvairių šiltų arba šaltų salotų.

Rose pasakoja, kad tailandiečiai vartoja itin daug daržovių, dievina visokiausias salotas, todėl joms su Viktorija norėjosi pasidalinti žiniomis ir su Vilniaus gyventojais.

Rose sako, kad myli nuotykius, todėl ir gaminamas maistas – mažas nuotykis. Jos patarimas mylintiems tailandietišką maistą? Tailandietiškame maiste nėra griežtų taisyklių, todėl reikia eksperimentuoti ir kurti savo unikalų receptą.

Thai maistas yra labai paprastas ir kartu darnus. Man asmeniškai pati Rose simbolizuoja thai virtuvę: ji atrodo laimingas, harmoningas žmogus, kuris patyrė daug sunkumų gyvenime, įveikė sunkią ligą, bet niekada nenuleido rankų“, – sakė turgaus vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)