Kasmet bent vieną naują „tašką“ atidarantis profesionalas sako labiausiai nemėgstantis nuobodybės. Pats, kaip prisipažįsta, gali būti ir nuobodus, tačiau jam netinka nuobodi aplinka.

Kai prieš kiek laiko gavo pasiūlymą prisijungti prie naujai buriamos bendruomenės „Uptown Bazaar“, vyras pagalvojo, kad jam tai būtų visai įdomu. Kadangi šefas dirba kartu su sūnumi, jiedu susėdę pasitarė ir nusprendė miesto centre įsikūrusiame maisto turguje surizikuoti su „Time 4 Pizza“ picerija.

Uptown Bazaar

„Nusprendėme mokytis ne iš kažko, o patys. Dvi savaites praleidome vien prie picos pagrindo, kol radome geriausią variantą. Aptarėme ir principą, kad naudosime nedaug produktų – nenorime, kad mūsų pica būtų ingredientų kratinys“, – pasakojo E. Lapinskas.

Ant jų picų gula 100 proc. itališki produktai, mocarelos sūrį jie plėšo savomis rankomis ir nedaro kompromisų dėl patiekalo kokybės. „Jei abejoju, ar patiekalas pavyko, aš jo tiesiog nepatiekiu klientui ir gaminu iš naujo. Paprasta“, – sakė E. Lapinskas.

Šefas Egidijus Lapinskas

Lietuviai: smalsūs, bet gan konservatyvūs

Šefo pastebėjimais, lietuviai yra labai smalsūs, ir mielai ragauja naujus patiekalus ar produktus. Tačiau kartais žmogui pakanka nuvažiuoti į Neapolį, ir jis grįžta tvirtai žinodamas, kokia turi būti „tikra pica“. Egidijus tokiais atvejais nesiginčija, tik primena žmonėms: kaip cepelinai ar šaltibarščiai kiekvienoje šeimoje skiriasi, taip ir picos išeina visiems skirtingos. Juk niekas nežino, kokia tiksliai turi būti pica. Joje turi būti tam tikri baziniai dalykai, visa kita – erdvė improvizacijoms.

„Leiskime vieni kitiems kurti“, – juokėsi patyręs šefas.

Vyras prisipažįsta mėgstantis gaminti produktus, kurie ne visiems įkandami ar pažįstami. Tiesa, kitoniškumas kartais sunkiai priimamas. Būna, kad jis parenka tokį mėsos gabaliuką, kuriame laikosi du skirtingi raumenys, mėsos skonis ir tekstūra tame gabaliuke yra skirtingi, tačiau klientas, pavyzdžiui, to neįvertina, nes nesupranta „kitoniškumo“.

„Bet aš juk duodu mėsos, kurios bet kur negausite. Improvizacija pagimdo naujus dalykus, todėl, man rodos, aš niekada nenustosiu bandyti kažką nauja. Nors, tiesą pasakius, kuo ilgiau esu virtuvėje, tuo labiau suprantu, kad nieko nemoku. Kodėl? Todėl, kad keičiasi tendencijos, turiu keistis ir aš“, – sakė Egidijus.

Ko nori šiandieninis valgytojas?

Iš mados, pasak jo, nesitraukia veganizmas ir vegetarizmas. „Šiandien kiekvienas save gerbiantis restoranas ar užkandinė privalo pasiūlyti klientui skirtingus pasirinkimus pagal jo poreikius, o ne maistą „iš bėdos" – garnyrą ar keptas bulvytes“, – dėstė pašnekovas.

Anot E. Lapinsko, Lietuvoje akivaizdžiai jaučiama didėjanti maisto įvairovė, ateina įvairiausių pasaulio kampelių virtuvės. Tačiau šefas įspėja, kad egzistuoja iš esmės tik dviejų tipų restoranai: tie, kurių tikslas yra pelnas, ir tie, kurie visada siūlys tik kokybę, nes kitaip rizikuoja reputacija. Jam reputacija labai svarbi, todėl kompromisas kokybės klausimais tiesiog negalimas.

„Todėl man ir patinka maisto turgūs: restoranai tokiose bendruomenėse siūlo tik kokybišką maistą, nes sulaukia didelio spaudimo iš aplinkos. Mes, pavyzdžiui, iš klientų išgirdę, kad už kampo įsikūrusiais kaimynais skundžiamasi, ne nešiojam pletkus ar krizenam į kumštį, o einam pasikalbėti su kolegomis, nes esame suinteresuoti bendra sėkme, todėl patys save reguliuojame“, – pasakoja vyras. Dėl to ir kainos čia normalios, ir pasirinkimas didelis, ir šeimos, bendruomenės jausmas – akivaizdus.

E. Lapinskas sako, kad pastaruoju metu itin ryškus yra natūralaus maisto poreikis. Daugelis klientų nori mažesnės porcijos kokybiškesnio maisto. Jau dingsta noras „išdegustuoti“ keliolikos patiekalų meniu, o restoranai vis dažniau primena pietus namuose, kur valgomas skanus, kokybiškas, tačiau paprastesnis maistas. Net „greitas maistas“ turi būti itin kokybiškas, kad išsilaikytų reiklioje rinkoje.

Pastaruoju metu lietuviai ėmė apskritai daug labiau domėtis maistu ir restoranų ar užkandinių verslu. Ką jiems galėtų patarti šefas Egidijus?

„Nebūkit visažiniai, drąsiau konsultuokitės su patyrusiais ir siekite kokybės, o ne pinigų. Tada viskas ir pavyks“, – teigė vienas geriausių šalies šefų.

Šefas Egidijus Lapinskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)