Renginį „Goût de France / Good France” organizuoja žinomas virtuvės šefas Alain Ducasse ir Prancūzijos Užsienio reikalų bei tarptautinės plėtros ministerija. Jau 1912 metais virtuvės šefas Auguste Escoffier (1846-1935) inicijavo Epikūro vakarienes: tas pats meniu, tą pačią dieną įvairiuose pasaulio miestuose dideliam skaičiui svečių.

Renginio „Goût de France / Good France“ tikslas yra pristatyti prancūzų gyvensenos meną, tradicinius produktus, skatinti turistus atrasti Prancūziją. Net trečdalis turistų teigia, kad juos atvykti į Prancūzija paskatino ypatinga šalies virtuvė, gurmaniški patiekalai, kurie, beje, yra įtraukti į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Danilo Bianco

Šįmet, kaip ir ankstesniais metais, šventėje dalyvaujančiuose restoranuose vakarienės metu bus pagerbta prancūzų virtuvė, jos novatoriškumas ir vertybės, kurias ji puoselėja bei malonumas dalintis saugant gamtą ir sveikatą. Beje, šiais metais dėmesys skiriamas Provanso regiono virtuvei.

Prie šios iniciatyvos prisijungė ir penkiolika Lietuvos restoranų, atiduosiančių duoklę Prancūzijos virtuvei ir jos meistriškumui. Net septyni iš jų yra įsikūrę Vilniuje: „Le BonJour”, „Žuvinė”, „Café Montmartre”, „Ertlio namas”, „Meat Steak House”, „NOVO Square”, „Café de Paris”.

„Prancūzų šefai iš viso pasaulio kartą metuose susivienija nuostabiam įvykiui, bendram projektui ir pakviečia visus, kurie nori pasimėgauti maistu ir pasijusti lyg būtų Prancūzijoje. Tai ir buvo pagrindinis motyvas, kodėl jau antrus metus su džiaugsmu jungiamės prie šio projekto“, – sako viena iš sostinėje įsikūrusio „Le BonJour” restorano įkūrėjų Daiva Svigarienė. Pasak pašnekovės, iniciatyvos „Goût de France / Good France” tikslas yra pristatyti prancūzų gyvenimo meną, tradicinius šios šalies produktus, paskatinti įvairių šalių žmones atrasti Prancūziją ir lėto valgymo malonumą. „Lietuvių šefams tai unikali galimybė patobulinti savo žinias, nes paprastai šiomis dienomis ir į mūsų šalį atvyksta prancūzų virtuvės meistrai, kurie dalinasi naujausiomis tendencijomis, novatoriškomis idėjomis“, – pastebėjo D. Svigarienė, prieš kelis metus Prancūzijoje besilankiusi „Chateau de Chantilly“ pilyje įsikūrusiame restorane. Po šios viešnagės ir kilo mintis Vilniuje atidaryti būtent prancūziškos virtuvės restoraną.

Chateau de Chantilly

Veiklios moters bei kitų restorano bendrasavininkių dėka nuo šių metų pavasario „Le BonJour” darbuojasi „Michelin“ žvaigždę pelnęs virtuvės šefas Danilo Bianco iš Prancūzijos. „Tad galime pasidžiaugti, kad renginiui „Goût de France / Good France” skirtus patiekalus lietuviams kūrė didelę patirtį turintis būtent prancūzų šefas, didelis šios šalies virtuvės žinovas. Iniciatyvos „Goût de France / Good France” organizatoriai itin vertina tuos restoranus, kuriuose darbuojasi šefai iš Prancūzijos – tikrieji šios šalies kultūros ir gastronomijos žinių puoselėtojai bei skleidėjai”, – džiugesio neslėpė D. Svigarienė.

Daiva Svigarienė ir Danilo Bianco

D. Bianco specialiai šiam renginiui sukūrė užkandį, pagrindinį patiekalą ir desertą. Kaip užkandis restorano „Le BonJour” svečiams siūlomas Dorados tartare su avokadu ir obuoliais.

Dorados tartare su avokadu ir obuoliais

Pagrindinis patiekalas – ėriuko šonkauliukai šokyje su burokėlių muslinu ir jaunomis morkytėmis.

Desertui – migdolinių trupinių, citrinžolės želė ir avietinių ledų draugystė.

Migdolinių trupinių, citrinžolės želė ir avietinių ledų draugystė

Beje, sostinės restorane „Le BonJour” renginiui „Goût de France / Good France” skirtų patiekalų bus galima paragauti ne tik kovo 21 d., bet ir 22 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)