„Charlotte“ veislės bulvė ant lėtos ugnies verdama sviesto ir jūros dumblių marinate, tada dar 24 valandas pamarinuojama ir, ant viršaus uždėjus rūkyto upėtakio ir silkių ikrų iš Škotijos, patiekiama su „Beurre Blanc“ padažu. Šalia ikrų taip pat įspraudžiami keli miniatiūriniai bulvių traškučiai, kurie kiek sušvelnina sviesto riebumą ir suteikia tekstūrai malonaus traškėjimo.

Šis autorinis Londono restorano „Core by Clare Smyth“ patiekalas kelia sąsajas su jos vaikyste Šiaurės Airijoje ir kartu byloja apie drąsų jos troškimą sujungti rafinuotą valgių gaminimą su stiliaus paprastumu.

Kiti virtuvės šefai pastebi: „Clare paruošia neįtikimai sumanius dalykus naudodama paprastus ingredientus, – sakė Brettas Grahamas, dirbantis dvi „Michelin“ žvaigždutes pelniusiame „The Ledbury“, įsikūrusiame Noting Hile. – Tik labai sumanus ir įgudęs šefas gali paversti tokį paprastą produktą kaip bulvė tikru delikatesu. Clare daugelį metų darbuojasi itin aukštame lygmeny. Nuostabu matyti, kaip jos nuosavas restoranas sulaukia deramo dėmesio ir pelnyto pripažinimo“.

Iš tiesų, ji įgyja pripažinimą. Be gausybės apdovanojimų, praėjusias metais ji pelnė iškart dvi „Michelin“ žvaigždes, prašokdama įprastą vieną žvaigždę. Kasmetiniame 50 geriausių pasaulio restoranų sąraše („The World's 50 Best Restaurants“) ji buvo įvardinta kaip geriausia pasaulyje šefė-moteris.

C. Smyth augo Šiaurės Airijos šiauriniame krante įsikūrusiame ūkyje. Vietovę nuo Londono skiria tik apie 800 kilometrų, bet čia visiškai kitoks pasaulis lyginant su jos įspūdingu restoranu, kur klasikinis degustacinis meniu kainuoja 115 svarų (150 JAV dolerių), o prie patiekalų parinktas vynas – dar 105 svarus.

„Būdama aire, aš užaugau valgydama bulves kiekvieną mielą dieną, per kiekvieną valgį, – pasakoja ji apie savo vaikystę Bušmilse, Antrimo apygardoje. – Tad vėliau, kai jau dirbdami virtuvės šefais gamindavome „pomme puree“ (bulvių košę), aš vis tiek valgydavau paprastą virtą bulvę, pagardinta druska ir pipirais. Ir tada mano bosas, virtuvės šefas Jonny‘is (Bone‘as) pasakė: „Ar supranti, ką reikia daryti? Privalome paruošti bulvės patiekalą“. Ir mes ėmėmės jo kurti“.

Bulvė

Jūrų dumbliai taip pat buvo įprastas maistas jos vaikystėje, o šeimos žemė prie vandens suteikdavo jų užaugintiems produktams vandenyno skonio.

„Mes nusprendėme naudoti veikiau silkės ir upėtakio ikrus nei eršketo, nes, vėlgi, jie nepatenka į prabangių ingredientų sąrašą. Bet yra gardūs ir turi būtent tai, ko reikia bulvės tekstūrai. Todėl šis patiekalas tam tikra prasme yra gana klasikinis, bet sotus ir kasdieniškas. Toks kaip aš. Paprastas“.

C. Smyth padarė įspūdingą karjerą. Ji dirbo trimis „Michelin“ žvaigždėmis įvertintame „Louis XV“ restorane Monake, vadovaujant Alainui Ducasse ir beveik dešimtmetį vadovavo Gordono Ramsay‘aus trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranui, pirmoji moteris-šefė Jungtinėje Karalystėje, vadovaujanti trijų žvaigždžių restorano virtuvei. Būdama 28-erių ji tapo „Gordon Ramsay“ pasaulinio lygio restorano virtuvės šefe vienoje kiečiausių Londono virtuvių, o 2012 metais G. Ramsay paskyrė ją „Restaurant Gordon Ramsay“ vyriausiąja virtuvės šefe.

Pramonėje sklando prognozės, esą jos trečioji žvaigždė – tai tik laiko klausimas, galbūt net šiais metais.

„Buvo sunku. Iš tikrųjų, labai sunku. Bet būtent to aš ir norėjau“

„Clare yra nepaprastai talentinga, – sako Satas Bainsas, kurio vardu pavadintas restoranas Notingame pelnė dvi „Michelin“ žvaigždes.

„Ji yra viena iš geriausių virtuvės šefių pasaulyje. Manau, jos restoranas taps pasaulinio lygio restoranu su trimis „Michelin“ žvaigždėmis, tuo net neabejoju. Toks jos tikslas „pagal nutylėjimą“. (Savo paties meniu S. Bainsas taip pat turi labai populiarų patiekalą iš bulvių.)

Jos maisto rafinuotumą lemia keletas paprastų britų ingredientų, kaip ir užkandėlės, tokios kaip ungurys drebučiuose, paskrudinti jūros dumbliai, taip pat salyklo actas; ir pagrindinis patiekalas: troškinta aviena su morkomis ir avies pieno jogurtu. „Gero maisto gidas“ restoranui “Core“, jos patiekalų dėka, pelnė net 10 balų iš dešimties balų vertinimo sistemos – tokio įvertinimo per visą istoriją sulaukė tik penktas Londono restoranas. (Kiti: „Chez Nico“, „La Tante Claire“, „Marco Pierre White“ ir „ Restaurant Gordon Ramsay“.) C.Smyth rūpinosi maistu net per karališkąsias princo Harrio ir Meghan Markle vestuves, vykusias praėjusiais metais. Claire nepaprastai diskretiška. Ji net nesako, ką ji gamina, tik su šypsena reaguoja į komentarus, esą ji siūlanti snobiškus mėsainius. „Jeigu apžvelgsime tai, ką aš gaminu, nemanau, kad dauguma žmonių sakytų, kad gaminu mėsainius“.

Meghan Markle ir Clare Smyth

Taip, ji neturi kilmingų šaknų; paauglystėje ji dirbo pusę darbo dienos vietos restoranėlyje, ir būtent ten gimė jis aistra maistui, dėl kurios ji būdama šešiolikos paliko namus ir iškeliavo į Angliją siekti savo svajonės.

„Aš buvau labai užsispyrusi, turbūt naivi kaip vaikas: apie nieką kita negalvojau, kaip tik tapti šefe“, – sako ji. – Skaičiau daugybę knygų ir turėjau keletą draugų, kurie čia gyveno, tad atostogų vykdavau pas juos. Viešėdama Londone domėjausi kai kuriais koledžais, rinkau įvairią informaciją ir galiausiai susiradau vietelę, kur dirbau ir kartu mokiausi. Nedelsiau nė minutės, buvau labai nekantri“.

Kiek pasimokiusi, ji įsidarbino „Grayshott Hall“ Saryje, o jau septyniolikos persikėlė į Londoną dirbti pas šefą Simoną Hopkinsoną, viename iš garsiausių miesto restoranų, „Bibendum“.

G. Ramsay‘us manė, kad ji neišsilaikys nė savaitės, kai ji atėjo dirbti į „ Restaurant Gordon Ramsay“ 2002 metais. Ji pakilo iki šefo padėjėjos lygio, o 2005 metais išvyko semtis patirties pas A. Ducasse.

„Tiesa ta, kad dauguma žmonių neištveria nei savaitės, ypač moterys, – pasakojo ji apie darbą „Ramsay“. – Iš tiesų, buvo sunku, labai sunku. Bet būtent to aš norėjau“. Tais laikais visi troško ten dirbti. Tad turėjai būti pakankamai geras, kad dirbtum toje virtuvėje, kitaip labai greit tavo vietą galėjo užimti kitas“.

Clare Smyth

„Žmonės kartais baiminasi pietauti elitinės virtuvės restoranuose, ir tai natūralu“

C. Smyth grįžo pas G. Ramsay‘ų 2007 metais, ir jis ją palaikė, kol 2016 metais ji vėl pakėlė sparnus – šįkart atidaryti savo restorano „Core“.

Iš visų gautų apdovanojimų, „Geriausios pasaulyje šefės-moters“ titulas buvo kontroversiškiausias. Daugelis suabejojo, ar turėtų būti atskira moterų-šerių vertinimo kategorija. Net pati C. Smyth per apdovanojimo įteikimo ceremoniją sakė, kad šefo darbas yra neutralus, - negali būti vyriškas ar moteriškas. Tad ar reikėjo jį priimti?

„Tai buvo teigiamas įvertinimas, – sako ji. – Ir aš pamaniau; jeigu noriu būti pavyzdiu kitiems arba jei galėsiu įkvėpti kitus, tuomet tai nuostabu“.

„Britanijoje, be abejonės, mūsų laukia ilgas kelias. Bet daug kas keičiasi. Maždaug prieš dešimt metų būčiau buvusi vienintelė moteris aukščiausiame virtuvės šefų segmente. Dabar mūsų jau turbūt beveik trečdalis, tad judama ta kryptimi“.

Interviu baigėsi, ji grįžta ruošti savo išskirtinio patiekalo. Galbūt tai bus garsiausias elitinės virtuvės bulvių patiekalas po velionio Joelo Robuchono „puree de pomme“, arba tobulos bulvių košės. C. Smyth tikina nesitikėjusi tokios šio patiekalo sėkmės.

„Žmonės kartais baiminasi pietauti elitinės virtuvės restoranuose, ir tai natūralu. Bet kai tu pteiki štai tokį patiekalą, jis iškart sukelia žmonėms pasitikėjimo ir noro juo mėgautis bei skanauti“.
O ką apie „Core“ sako jos mentorius Alainas Ducasse?

„Nuvykau jos palankyti ir pamačiau, kad ji nepaprastai gerai parengta, – sako jis ir nusijuokia: – Ji mokėsi kartu su mumis. Ir dabar ji yra mūsų konkurentė“.

Clare Smyth