„Kilstelk mane“ – taip pažodžiui galima išversti garsiausio itališko deserto, tiramisù, pavadinimą. Ir nors atrodo, kad be jo itališkas gyvenimas ir atostogos Italijoje neįsivaizduojami, šis desertas atsirado visai neseniai, 20 amžiaus viduryje. Tai nutiko Treviso mieste esančiame restorane „Alle Beccherie“, kuris priklausė Campeol šeimai.

Tiramisù gaminamas vos iš kelių ingredientų, tačiau Italijoje kiekvienas jų turi savo istoriją ar įdomybę. Štai sausainiai „piršteliai“ (it. savoiardi) buvo pirmą kartą pagaminti Savojos mieste viduramžiais, pasitinkant į svečius atvykstančius Prancūzijos kilminguosius. Kava Italiją pasiekė 17 amžiuje, o Venecijoje atsirado pirmieji jos prekeiviai. Sakoma, kad maskarponė atsirado Lombardijos regione, o jos paragavęs Napoleonas tuoj pat išsivežė receptą į Paryžių. Iš tolimų kraštų į Europą atkeliavęs cukrus kažkada buvo laikytas ir prieskoniu, ir vaistu, yra neatskiriama deserto dalis.
Su garsiausiu itališku desertu susiję daugybė įdomybių. Pavyzdžiui, Gineso rekordų knygoje įrašytas didžiausias tiramisù svėrė daugiau nei tris tonas. Amerikiečiai apie tiramisù sužinojo 1993 m., tai šis desertas buvo paminėtas filme „Nemiegantys Sietle“ su Tomu Hanksu ir Meg Ryan. O po dvidešimties metų tiramisù pateko ir į kosmosą – italų astronautas Luca Parmitano paprašė specialaus meniu, o virtuvės šefas Davide Scabin pagamino specialų dehidratuotą tiramisù.

Beje, kiekvienais metais kovo 21 dieną yra minima Pasaulinė tiramisù diena. Kaip sako italai, prasidedant astronominiam pavasariui su tiramisù yra žymiai lengviau pasitikti gražiausią metų laiką.

Tiramisù

Ingredientai (6–8 žmonėms)

  • 500 g maskarponės
  • 4 kiaušinio tryniai
  • 100 g cukraus
  • 300 g biskvitinių sausainių „piršteliai“ (it. savoiardi)
  • 1 stiklinė pasaldintos kavos
  • karčių kakavos miltelių

Gaminimas

1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su puse cukraus. Į gautą masę įmaišykite maskarponę.
2. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite baltymus ir likusį cukrų. Gautą masę atsargiai įmaišykite į maskarponės, trynių ir cukraus kremą.
3. Mokos kavinuke išvirkite stiklinę juodos kavos, įberkite šiek tiek cukraus.
4. Stačiakampio indo dugną padenkite plonu kremu sluoksniu. Ant jo dėliokite kavoje išmirkytus biskvitinius sausainius „pirštelius“ (sausainius į kavą pamerkite labai trumpam – kad spėtų įsigerti, bet neištižtų). Sausainius padenkite sluoksiu kremo. Kartokite, kol užteks sausainių, užbaikite kremo sluoksniu.
5. Palikite tiramisù kelioms valandoms šaldytuve, o prieš patiekdami ant stalo pabarstykite kakavos milteliais.
6. Prisiminkite, kad šaldutuve tiramisù galite saugoti dvi dienas.
Šis receptas laikomas originaliu, tačiau italai į kavą, kurioje mirkomi sausainiai, kartais įpila šlakelį brendžio arba Marsalos vyno. Taip pat tiramisù kartais puošiamas braškėmis.