„Tai mano mėgstamiausias kalėdinis pyragas. Be jo nepraeina nei vienos Kalėdos. Jis puikus pavyzdys, kad gyvenime reikia keistis ir nestovėti vietoje. Seniau jį kepdavau su maltais džiūvėsėliais ir suliedavau ilgai su dideliu kiekiu cukraus virta riebia grietinėle. Vėliau, pradėjusi maitintis sveikiau, jį kepiau su maltais riešutais, bet vis dar suliedavau labai saldžiu kondensuotu pienu. Vieną kartą jį iškepusi pagalvojau: juk dabar Kalėdos, tai kodėl nepabandžius pyrago sulieti aguonų pienu? Išbandžiau ir pyragas puikiai pavyko! Kaip pasigaminti aguonų pieno, esu aprašiusi savo tinklaraštyje Sezoninė Virtuvė. Jį gaminu visai paprastai: per naktį išbrinkusias aguonas suplaku galingoje kokteilinėje kartu su vandeniu, o paskui perkošiu, saldinu medumi. Stengiuosi, kad žiemos švenčių laikotarpiu ir tarpušvenčiu aguonų pieno visada turėtume šaldytuve, kad jo nepritrūktų nei kūčiukams, nei aguonų pyragui sudrėkinti“, – savo mėgstamiausią kalėdinį pyragą pristatė R. Ničajienė.

Renata Ničajienė

20 cm skersmens kepimo formai
60 min.

Pyragui:

  • 200 g aguonų
  • 1 stiklinės smulkintų migdolų
  • 100 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 6 kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos

Sulieti:

  • 200 ml aguonų pieno
  • 2 šaukštų medaus

Puošti:

  • 2–3 šaukštų aguonų

Paruoškite tešlą

Pirmiausia iš anksto pasiruoškite aguonas. Jas iš vakaro užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusias perplaukite, ant kiaurasamčio pasitiesę drobelę. Paskui aguonas palaikykite, kad vanduo nuvarvėtų ir jos būtų kuo sausesnės. Išbrinkusias aguonas sukapokite elektrinėje kapoklėje. Aguonas galite susmulkinti ir kelis kartus sumaldami mėsmale. Migdolus irgi kuo smulkiau susmulkinkite kapoklėje. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išsukite su cukrumi, tada suberkite maltas aguonas ir smulkintus migdolus, paskaninkite vanilės ekstraktu. Baltymus išplakite atskirai su žiupsneliu druskos ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.

Renatos Ničajienės aguonų pyragas

Iškepkite pyragą

Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite sviestu. Paruoštą tešlą supilkite į formą ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 30 minučių.

Kol pyragas kepa, paruoškite skystį jam sulieti. Aguonų piene ištirpinkite medų. Jei reikia, pieną papildomai perkoškite, kad neliktų aguonų grūdelių. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet neišimkite iš kepimo formos. Dar karštą jį suliekite paruoštu aguonų pienu. Aguonų pieną pilkite iš lėto, kol jis visas susigers. Pyragą palikite visai ataušti ir tik atšalusį išimkite iš kepimo formos. Šis pyragas skaniausias per naktį pastovėjęs šaldytuve. Prieš patiekdami apibarstykite aguonomis.

Renatos Ničajienės aguonų pyragas

Receptas, nuotraukos ir istorija iš Renatos Ničajienės knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“.

Renatos Ničajienės knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“