Manau, kad ir mes, lietuviai, mėgstame natūralius lašinius. Tai išties puikus mūsų senolių virtuvės palikimas ir kulinarijos tradicija, kvepianti natūralumu ir svirne liekančiu dūmu, kai jame sukabinamos lašinių paltys. Lašinius ir kitus senoviškus mėsos paruošimo būdus jau atgaivino ir vienas solidžiausių sostinės restoranų. Ne tik atgaivino, bet ir derina juos su visai netikėta, bet tinkančia detale – šampanu.

Visai dažnai, kai spusteli šaltukas, pasninga, o aš grįžtu namo alkana, be energijos, su malonumu suvalgau šiek tiek parūkytų, naminių lašinių su raumeniu. Seneliai juos mėgo valgyti su svogūnų laiškais arba česnaku ir juoda duona, ir niekada nesirgo. Česnakas, druska yra puikūs lašinių palydovai ir, pasak specialistų, stiprina imunitetą. Žinoma, dauguma mūsų nebedirbame fizinio darbo, kuris reikalauja daug energijos, tad lašinius valgyti reikia labai saikingai – rekomendacija yra apie 100 g per savaitę.

Sūdyti, riebūs lašiniai niekada nebuvo mano mėgstami, kol kartą neparagavau jų užtepėlės ukrainiečių restorane. Koks puikus ir sotus išradimas, akimirksniu suteikiantis sotumo jausmą, o pakanka vos mažos duonos riekelės. Štai keli receptai, kurie ir jus gali paskatinti pamėgti lašinius, ypač, kai už lango žvarbu.

Lašinių užtepėlė su skrudinta duona

Reikės:

  • 20–30 g natūralių, sūdytų lašinių
  • skiltelės česnako
  • juodųjų pipirų, žiupsnelio druskos
  • kelių riekių juodos duonos (tinka labai grūdėta)
  • marinuotų agurkėlių arba šviežių mažųjų pomidorų (aukščiausios kokybės, saldesnių)
  • trupučio naminės obuolienės/obuolių džemo (jei turite), aliejaus

Paruošimas:

  1. Lašinius smulkiai supjaustome, dedame smulkinto česnako, pipirų ir viską sumalame mėsmale arba gerai sukapojame peiliu.
  2. Duonos reikeles paskrudiname keptuvėje su trupučiu aliejaus arba skrudintuve. Jas dar šiltas pjaustome nedideliais kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir tiekiame viską į stalą – duonos riekeles, užtepą, daržoves.
  3. Ant duonos tepame lašinių, užkandame agurkėliais ar pomidoriukais. Puikiai tinka ant skrudintos duonos dėti obuolienės ir ant jos – truputį lašinių užtepėlės.

Į užtepėlę galite dėti ir saulėje džiovintų pomidorų arba pistacijų riešutų, šviežių petražolių.


Bulvės su namine šonine arba lašinukais

Reikės:

  • 5 bulvių
  • 2–3 juostelių šviežios šoninės arba naminių lašinių su raumeniu
  • druskos, pipirų, šaukšto aliejaus
  • šviežių žalių salotų

Paruošimas:

  1. Nuluptas ir nuplautas bulves perpjaukite pusiau ir apvirkite sūdytame vandenyje. Supjaustykite stambiomis skiltelėmis, dėkite į šiek tiek aliejumi pašlakstytą indą kepti orkaitėje, vos vos pabarstykite jas druska.
  2. Ant jų dėkite stambiais gabalėliais supjaustytą šoninę arba lašinius. Pabarstykite pipirais ir šaukite į orkaitę 10–15 min.
  3. Patiekti galima su žaliomis salotomis, pabarstytomis druska, pipirais ir apšlakstytomis aliejumi.
  4. Puikus priedas greta gali būti ir keptas kiaušinis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)