„Instagram“ paskyros „Pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Didieji kavos tinklai puikiai išvystė kavos išsinešimo kultūrą – kelios minutės, ir jau turime garuojantį kavos puodelį, kurį galime neštis kur tik norime. Vis dėlto neretai man kyla klausimas, ar ta kava yra kokybiška. Nesu kavos ekspertas, tačiau turiu skonį, kuriuo pasitikiu, tad pasakysiu atvirai – deja, kartais tenka nusivilti.

Taigi nusprendžiau pasidairyti po didžiųjų kavos tinklų alternatyvas, o tokių – mažų ir jaukių vietelių, kur gaminama tikrai skani ir kokybiška kava – ne viena ir ne dvi. Žinoma, atkreipiau dėmesį ir į čia pateikiamus desertus, nes na kaip gi be jų.

Štai pateikiu jums keturias vietas, kurios mane sužavėjo labiausiai.

„Backstage Cafe“

Šią vietą rasti ne taip jau ir lengva, teko kelis kartus apsukti aplink Ševčenkos gatvės loftus, kadangi kavinės iškabos iš išorės net nėra. Ir džiaugiuosi nepasidavęs – mano nuostabai, tai buvo viena jaukiausių pastaruoju metu mano atrastų vietų.

Įėjęs į vidų patenki į erdvę aukštomis lubomis ir iškart pasijauti lyg kokiame Niujorko lofte. Į akis iš karto krenta odiniai foteliai, šalia augantis didelis žalias medis, meniu, sudarytas iš abėcėlės raidžių-kaladėlių. Jaukumo prideda kavinėje gyvenantis šuo – italų kurtė vardu Bakara, ji pavaizduota ir kavinės logotipe bei yra kaip kavinės simbolis.

Backstage Cafe

Kavinėje sumontuota visa kavos skrudinimo įranga, taigi čia ne tik naudojamos kokybiškos kavos pupelės, tačiau jos vietoje ir skrudinamos. Puodelis kavos kainuoja 1,8–2,5 EUR, priklausomai nuo pasirinkimo. Tarkim, manoji „Americano“ atsiėjo 1,8 EUR. Iš kitų gėrimų labai rekomenduoju išsibandyti čia esančią kombučią – tai išskirtinio skonio arbatinio grybo gėrimas, žaibiškai populiarėjantis visame pasaulyje.

Iš desertų labiausiai man patiko amerikietiškas pyragas su laimais (2,70 EUR). Jo saldumas puikiai suderintas su laimo rūgštele. Skanus ir moliūgų pyragas (2,4 EUR). Anot šeimininkų, desertai kas kuris laikas keičiami. Beje, vienas didžiausių pliusų šiai vietai, mano nuomone, ir yra tai, kad čia dirba patys šeimininkai, kurie mielai dalijasi savo istorija, kuo jiems svarbus kavos kultas ir edukacija Lietuvoje.

Kavinė „Backstage Cafe“ įsikūrusi T. Ševčenkos g. 16h, Vilniuje.
Darbo laikas: pirmadieniais–trečiadieniais 9:00–19:00, ketvirtadieniais, penktadieniais 9:00–21:00, šeštadieniais, sekmadieniais 11:00–19:00.

„Elska Coffee“

Vienos judriausių Vilniaus gatvių sankryžoje įsikūrusi kavinė gali didžiuotis savo kaimynyste – kitos durys veda į Pamėnkalnio galeriją, kurioje galima apžiūrėti įvairių menininkų darbus.

Espresso barui kavinėje naudojamos Etiopijos ir Brazilijos pupelės, o brew kavos lentyna dažnai papildoma naujais skoniais. Kavinės interjeras gan žaismingas, su ryškiai mėlynais stalais ir skirtingomis kėdėmis.

Elska Coffee

Puodelis kavos kainuoja nuo 1,8 iki 4 EUR ir ji čia man taip pat viena skaniausių, kokias kada ragavau. Desertai – rankų darbo, veganiški ir be pridėtinio cukraus.

Lankydamasis čia pasirinkau kreminį pikantiško skonio pyragėlį su laimu (1,90 EUR), tačiau tai nebuvo tas desertas, kurį užsisakyčiau dar kartą, man tiesiog pritrūko saldumo. Ragautas braunis (1,5 EUR) savo skoniu priminė veganiškus „Tundra“ batonėlius. Vis dėlto jei desertai ir nesužavėjo, dėl kavos ir jaukaus interjero čia tikrai sugrįšiu.

Kavinė „Elska Coffee“ įsikūrusi Pamėnkalnio g. 1, Vilniuje.
Darbo laikas: antradieniais–penktadieniais 10:00–18:00, šeštadieniais 10:00–16:00.

„Brew kavos virėjai“

Kaip jau galima suprasti iš pavadinimo, kavos gamybai ši kavinė skiria tikrai daug dėmesio. Kava čia verdama tik iš šviežių kavos pupelių.

Pačioje kavinėje vietos nėra daug, tačiau visas interjeras pakankamai gerai išplanuotas ir man čia buvo jauku kaip namie. Kavos meniu išskirstytas į tris dalis: espresso, filtruotas ir ledines kavas. Jų kaina svyruoja nuo 1,7–2,9 EUR. Žinoma, kaip ir visur filtruotos kavos brangesnės, pavyzdžiui, „Chemex“ kava kainuoja 4,5 EUR.

Brew kavos virėjai

Iš desertų pasirinkau obuolių pyragą (2,40 EUR), tačiau ir vėl nusivyliau, nes nors pats pyragas buvo lengvas, tačiau pritrūko gaivumo, o apatinė dalis buvo tokia kieta, kad valgant šakute teko žiūrėti, ar smeigiant kąsnis nenukeliaus tiesiai ant žemės. Antrasis pasirinktas sūrio pyragas (3 EUR) man patiko labiau, desertas buvo pakankamai sodraus skonio ir aš greičiausiai netgi įtraukčiau jį į savo top penketuką. Beje, jau seniai bemačiau, kad desertai būtų pateikiami ant mentelės kartu su sviestiniu popieriumi, tikrai šauni idėja!

Kavinė „Brew kavos virėjai“ įsikūrusi Pylimo g. 19, Vilniuje.
Darbo laikas: pirmadieniais–penktadieniais 8:00–21:00, šeštadieniais–sekmadieniais 10:00–21:00.

„Strange Love“

Šią vietą dažnai norisi vadinti kavos gurmanų „mamyte“, kadangi beieškant skanios kavos nemažai aplankytų kavinių man užsiminė, kad kavos skrudinimo subtilybių ir apskritai visko, kokia turi būti skani kava, mokėsi būtent iš „Strange Love“.

Kavinėje du aukštai, o vasarą čia dar atidaroma jauki terasa, kuri traukia daugumą lankytojų. Kavos meniu suskirstyta į dvi kategorijas: juodą ir baltą. Puodelio kaina svyruoja 1,8–4,2 EUR. Kaip jau minėjau anksčiau, kava skrudinama vietoje, taigi čia galima gerti vieną šviežiausių kavų Vilniuje. Ir skonis jos tikrai fantastiškas – taip ir norisi mėgautis kiekvienu gurkšniu.

Strange Love

Na, o man labiausiai patiko tai, kad jie turi, ko gero, didžiausią desertų pasirinkimą iš šių visų apžvalgų ir visi jie atrodo nuostabiai. Eklerai, mini pyragėliai, tortai, tiramisu – žodžiu, tikras smaližių rojus.

Išsirinkau akį traukiantį „Red Velvet“ pyragą (2,60 EUR) ir jis buvo lengvas, purus, o kaip paaiškėjo, ir vienas iš lankytojų favoritų. Taip pat paragavau pistacijų torto, papuošto avietėmis (2,60 EUR). Šis man asmeniškai buvo dar skanesnis. Taigi šioje kavinėje gavau viską, ko norėjau: skanios kavos, nuostabius desertus, jaukią aplinką ir puikų čia besidarbuojančio kolektyvo aptarnavimą. Ne veltui net Užkalnis šiai vietai skyrė penkias žąsis.

Kavinė „Strange Love“ įsikūrusi B. Radvilaitės g. 6B, Vilniuje.
Darbo laikas: pirmadieniais–penktadieniais 8:00–21:00, šeštadieniais–sekmadieniais 10:00–20:00.