„Šiemet parodoje – apie 100 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių. Daugiausia svečių – iš Italijos. Jie kasmet pristato savo naujienas ir dalijasi ilgametėmis tradicijomis bei patirtimi virtuvėje. Taip pat bus dalyvių iš Graikijos, Uzbekijos, Kinijos, kaimyninių šalių Latvijos bei Lenkijos, o parodos programą pradės šefas iš Šri Lankos“, – trumpai dalyvių gausą ir įvairovę pristato parodos projekto vadovė Lilijana Dirsienė.

Lilijana Dirsienė

Aromatingiausia paroda Lietuvoje

Interaktyvioje „Virtuvės studijos“ erdvėje visas tris dienas vyks kulinariniai pasirodymai bei konkursai, kuriuose susirungs maisto temomis rašantys tinklaraštininkai, taip pat šeimos.

Stenduose irgi netrūks veiksmo ir kvapų. Jose vyks naujų produktų ir gaminimo technikų pristatymai. Taip pat – mums mažiau įprastos maisto kultūros demonstravimai ir ragavimai:

„Virsiu tikrą šventinį ėrienos plovą senoviniame uigurų garpuodyje, kuris vienintelis toks Lietuvoje“, – vieną iš savo užmanymų trumpai pristato uzbekų virtuvės šefas, plovo meistras Darius Lileikis-Dakė. Kituose stenduose taip pat vyks įvairiausi pristatymai.

Kadangi tai yra ne tik maisto, bet ir gėrimų paroda, bus galima paragauti ir skirtingų, galbūt net netikėtų aromatų kavų, arbatų bei kitų gėrimų.

„Šiemet parodoje pristatysime kombučią – fermentuotą arbatos gėrimą, gaminamą su gerosiomis bakterijomis ir mielėmis. Ši arbata dėl savo probiotinių savybių ir unikalaus skonio yra labai vertinama“, – vieną iš savo naujovių trumpai pristato „Tealure“ įkūrėjas Ernestas Klevas.

Ernestas Klevas

Pasaulio tendencijos – jau Lietuvoje

Parodos metu jos dalyviai žada pristatyti iki Lietuvos keliaujančias arba jau atkeliavusias naujausias sveikos mitybos tendencijas.

„Nors ekologiški ir be gyvūninės kilmės produktai yra išties ypatingi, didėjanti jų gausa ne tik suteikia didesnę laisvę rinktis sveikesnes alternatyvas, bet ir pamažu pasiekia platesnę visuomenės dalį“, – mitybos pokyčiais Lietuvoje džiaugiasi „Veggie.lt“ parduotuvės vadovas Tautvydas Petrošius.

Pasak jo, vis daugiau populiarumo pastaruoju metu susilaukia veganiški produktai, maistas be cukraus ir glitimo. Jų gausa ir įvairovė, žadama, šiemet nustebins parodos lankytojus.

Šventė ne tik gomuriui

Baltijos maisto ir gėrimų paroda neapsiriboja tik dalyvių stendais ir įvairia maisto produktų pasiūla. Šiemet programa yra tiek išplėsta, kad įtraukiančio veiksmo galima bus rasti visas tris parodos dienas.

„Be dalyvių stendų, rekomenduoju nepraleisti kulinarinių pasirodymų „Virtuvės studijoje“, kurioje keps ir virs žinomi Lietuvos bei užsienio šefai, vyks kulinarinių tinklaraštininkų ir šeimų konkursai bei mitybos specialistų, dietologų konsultacijos“, – trumpai daugiau programos detalių atskleidžia L. Dirsienė.

Tačiau ir tai – dar ne viskas. Parodos organizatoriai kviečia užsukti ir pasmaguriauti į „Pasaulio virtuvės“ erdvę, kurioje įsikurs restoranėliai. Taip pat sudalyvauti nacionaliniuose pakuotės apdovanojimuose NAPA, kurių šių metų tema – „Vartojimo kultūros pokyčiai“.

Dalis parodos programos – ir už „Litexpo“ ribų

Parodos savaitę, t.y lapkričio 5–11, vyks Lietuvos gastronomijos savaitė. Netgi 33 šalies restoranai (24 restoranai – Vilniuje, 4 – Kaune, 5 – pajūryje) vieną savaitę per metus siūlys išskirtinius meniu rinkinius už fiksuotas kainas.

„Tai yra ypatinga proga metuose, kai skirtingo tipo restoranai susivienija ir plačiai atveria duris pasiūlydami ypatingus meniu, kurių kaina yra 10, 20 arba 30 eurų“, – trumpai Gastronomijos savaitės idėją pristato L. Dirsienė.

BAF parodos paskutinę dieną, t.y. lapkričio 10 d., bus paskelbtas ir geriausias restoranas – „Gastronomijos savaitės žvaigždė“. O kas juo taps, nulems patys savaitės lankytojai portale „Skonis.lt“ atiduodami savo balsą labiausiai sužavėjusiam restoranui ir jo meniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją