Nežinau, kodėl, bet žmonės, kai eina po mano apžvalgos aplankyti restoranus, nori tik tų paties patiekalų, kuriuos aš minėjau. Bet čia ne apie valgytojų įpročius. Čia apie valgymą provincijoje.

Kai vertinu restoranus, dažniausiai vertinu aplinkos kontekste: jei kažkas gauna gerą įvertinimą Jonavoje (juokauju, kol kas Jonavoje neradau nieko gero), nebūtinai tas restoranas, perkeltas į Vilnių, būtų vertas aplankyti. Čia taip švelniai parašiau. Dažniausiai tas restoranas nevertas aplankyti, tiesą sakant.

Dažnai žmonės sako, pavyzdžiui: „kaip Kėdainiams, tai čia nebloga vieta“. Tuo jie nori pasakyti, kad Kėdainiuose nieko geresnio nėra. Bet „nieko geresnio pas mus nėra“ – dar ne rekomendacija.

Ir dar, žinokite, kad nebūtinai provincijos restoranas turi visa savo išvaizda, valgiaraščiu, aptarnavimu rėkti: „čia pas mus provincija, mes kaimiečiai, mes kitaip nemokame“. Prisimenu, prieš daug metų viename Lietuvos pajūrio kurorte atnešė balto šilto vyno stiklinėje nuo alaus, ir, paklausus, ar negalima būtų vyno šalto ir tinkamoje taurėje, atsakė: „mes čia kaime ir dirbam kaip kaime“. Tais laikais manęs dar nepažinojo iš veido ir dar su manim ginčydavosi. Ir akis draskydavo. Ot buvo laikai.

Restoranas „Meldai“ yra Šilalėje, ir man jį rekomendavo, neseniai atsidariusį, skaitytojai, sužinoję, kad būsiu Lietuvos vakarinėje dalyje. Geriausias dalykas, kurį galima pasakyti apie tai, kaip atrodo Šilalė, būtų toks, kad tai bent jau ne Naujoji Akmenė. Nelabai išskirtinis vaizdas, švelniai tariant. Gal aš kažką praleidau, bet nemanau.

Restoranas „Meldai“

Blogiausias dalykas, kurį galima pasakyti apie restoraną „Meldai“ (jei jau pradėsim nuo blogų dalykų), yra adresas. Žinoma, tai ne restorano kaltė. Kol navigacijoje suvedi „Vasario 16-osios gatvė 13A“, nebesinori valgyti. Kas yra Lietuvoje su tomis gatvėmis, pavadintomis pagal metų dienas? Gatvės pavadinime numerio neturėtų būti, nebent tai kokiame Niujorke geometriškai teisingas gatvių ir aveniu tinklelis, ir visos sunumeruotos iš eilės. Žinot, kokie yra normalūs gatvių pavadinimai? Triušių, Bebrų, Kaštonų, Laiškanešių, Aludarių (kaip šitos dar neuždraudė?), Degtindarių, Pilstuko Varytojų.

Restoranas modernus ir gražus, didžiuliais langais ir žiūrintis į tvenkinį. Lietuvoje dažniausiai nelabai moka naudotis vandens telkiniais ir padaryti taip, kad svečiams jie matytųsi kuo gražiau – tai medžių ir krūmų pasodina, tai kur nors kitur langus atsuka. Čia toks mūsų valstietiškos praeities likutis, nekreipti dėmesio į vaizdą pro langus. Kaimo pirkiose langai dažniausiai būdavo maži ir pro juos tik šiek tiek šviesos patekdavo, o kas jau ten matyti, tai kam ten rūpi.

Sienos ištapytos, ir taip nemėgėjiškai. Ir valgiaraštis šiuolaikinis – ne kokie ten karbonadai ar vištiena su ananasais, užlieta sūriu. Miestetiškas meniu savo esme, tik kainos ne iš didmiesčio. Ar galima už tiek pinigų padaryti kažką labai skanaus? Kokybiškiems produktams nelabai užteks. Bet daugiau nelabai kas gali mokėti Šilalėje, todėl kažkaip jiems tenka suktis.

Pačių kepta duona pasirodė labiau dekoratyvi, negu išskirtinė savo skoniu. Žinoma, jei restoranas kepa savo duoną, tai jau geras ženklas. Reiškia, rūpinasi, reiškia, ne tas pats. Balta duona skanesnė, negu ta raudona, burokėlių sultimis dažyta.

Patiko silkė (4,50 EUR) su burokėliais, bulvėmis ir dailiai papuošta burokėlių lapais. Ne taip padaryta, kaip dažnai būna – iš parduotuvės pirko silkę, kaip iš pakuotės ištraukė, taip ir ant lėkštės padėjo. Ir bulvės kokybiškos, kas nedažnai pasitaiko.

Restoranas „Meldai“

Anties kepenėlių paštetas, foie gras (6,90 EUR) buvo nesusipratimas. Nieko, išskyrus ant viršaus buvusią stipraus skonio uogienę, aš nejaučiau. Tai ne tas atvejis, kai uogienė tik truputėlį pabrėžia ir perpjauna riebų foie gras skonį. Čia uogos uždominavo viską, kaip majonezas dominuoja naminės mišrainės kibire nugali viską, kas jame yra.

Miško grybų sultinys su virtinukais (4 EUR), pavadinkim juos ravioliais, buvo puikus, gausiai ir intensyviai kvepėjo grybais ir visiškai nesijaučiau esantis Šilalėje. Tobulas sodrumas. Šis produktas galėtų būti pateiktas ir Vilniuje.

Jautienos žandas (8 EUR) buvo tinkamai iškeptas ir pradžiugino, kad šalia buvo bulvių šimtalapis, o ne kokios nuobodžios bulvytės fri. Tačiau ar ragavo kas nors to padažo, kuriuo buvo užpilta jautiena? Ten sūrumo buvo tiek, kad būtų užtekę visam restoranui, o ne tai lėkštei. Net nuvalius padažą į šoną, jo likučių ant mėsos buvo per daug. Padažas turi padėti, o ne žudyti. Mirties bausmė padažo užliejimo būdu yra populiari virtuvės klaida Lietuvoje.

Avienos kulninė (10 EUR) buvo geresnė. Vėl puikios bulvytės. Gražus garnyras. Ir man patiko daržovių ragu – patiekalas, kurio nesitikėjau pamėgti, nes jo nekenčiau visą gyvenimą. O čia gardžiai padarė.

Restoranas „Meldai“

Desertui paėmėme vazonėlį (taip ir vadinasi patiekalas) su sūdyta karamele – ledai, uogos, maskarponė (5 EUR), gražiai atrodo ir skaniai valgomas, ir obuolių desertą su obuolių šerbetu ir obuoliu sirupu (5,50 EUR), kur man visiškai nepatiko temperatūros kontrastas. Labai nemėgstu karšto pyrago su šaltais ledais. Žinau, kad tokį patiekalą mėgsta daug kas, o aš ne.

Dviese sumokėjome 48,60 EUR ir arbatpinigius.

Restoranas manęs nenustebino ir nežinau, ar labai skubėsiu grįžti, tačiau buvo malonu. Gerai, kad Šilalėje yra nors ir nelabai revoliucinių ar tobulų, bet neprimenančių provincijos patiekalų restoranas su gražiais vaizdais. Restorane dažnai pagalvodavau, kad tai galėtų būti ir Helsinkio priemiestis, ir Danijos provincija – ne pats blogiausias dalykas. Kartais mums visiems reikia normalios vakarietiškos švaros ir tvarkos, o ne kanklių muzikos ir etninių cibulynių su pliaukšt pataukšt patiekalais moliniuose puoduose. Keturios žąsys iš penkių.

Meldai, Vasario 16-osios g. 13A, Šilalė. Tel. +370 699 73375. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 22:00. Penktadieniais nuo 11:00 iki 23:00.

Šeštadieniais – nuo 10:00 iki 23:00. Sekmadieniais – nuo 10:00 iki 22:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)