Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi patarimais, kaip lietuviškas uogas, daržoves ar vaisius išradingai galima panaudoti kepant pyragus ar ruošiant kreminius desertus, kuriuos, artėjant šaltajam sezonui, gyventojai gamina dažniau.

Atšalus orams – sotūs desertai su lietuviškomis uogomis

Vėstant orams keičiasi žmogaus valgymo poreikiai. Pasak V. Juodkazienės, ruošiantis žiemai, žmogaus organizmas kaupia maiste esančius riebalus, todėl išauga natūralus poreikis sotesniems, kreminės tekstūros desertams.

„Įpusėjus rudeniui gyventojai kur kas dažniau renkasi riebesnius, kreminės konsistencijos gardumynus. Pastebime, kad mūsų pirkėjai labiausiai mėgsta kreminius pyragėlius su spanguolėmis. Obuolių pyragas – taip pat laukiamas rudens patiekalas, – atskleidžia maisto ekspertė ir priduria, kad rūgščios uogos ar vaisiai puikiai dera su varškės bei sūrio kremais. – Spanguolės ar bruknės desertui priduoda rūgštumo ir suteikia gaivumo pojūtį, kuris atsveria riebesniąją skanumyno dalį. Be to, vėlyvųjų, Lietuvos miškuose sunokusių, uogų skonis ir kvapas leidžia pajusti tikrą rudenišką dvasią.“

Pyragėliai su apelsinų ir spanguolių įdaru


Pyragėliai su apelsinų ir spanguolių įdaru


Jums reikės:

  • 50 g cukraus
  • 2 v. š. kukurūzų krakmolo
  • žiupsnelio druskos
  • 340 g šviežių arba šaldytų spanguolių
  • 1 v. š. sviesto
  • 1 a. š. apelsino žievelės
  • 90 g miltų
  • 6 v. š. sviesto
  • 1 a. š. cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 150 ml vandens
  • 4 didelių kiaušinių, atskirtų
  • 3 stiklinių išplaktos grietinėlės

Gaminimas:

  1. Paruoškite spanguolių padažą. Keptuvėje išmaišykite 50 gramų cukraus, kukurūzų krakmolą ir žiupsnelį druskos. Suberkite spanguoles ir apelsinų sultis, viską išmaišykite ir leiskite skysčiui užvirti. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą ir lėtai virkite padažą, kol sutirštės ir spanguolės pradės sproginėti. Tuomet nukelkite padažą nuo ugnies, įmaišykite šaukštą sviesto ir apelsino žievelę. Palikite atvėsti.
  2. Paruoškite pyragėlių tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Riebalais ištepkite kepimo skardą arba įklokite į ją kepimo popieriaus. Paimkite gilią keptuvę arba puodą, į jį sudėkite likusį sviestą, cukrų, druską, supilkite vandenį ir viską užvirkite. Nuolat maišykite. Tuomet staigiai nukelkite puodą nuo ugnies ir į skystį vienu kartu įmaišykite miltus. Gerai išmaišykite, tuomet vėl uždėkite puodą ant ugnies ir, palaikydami nedidelę kaitrą, masę keletą minučių maišykite mediniu šaukštu. Tešla turi būti glotni ir sulipti į rutulį. Tokios konsistencijos tešlą perdėkite į virtuvinį kombainą ir palikite šiek tiek atvėsti. Tuomet sudėkite tris kiaušinius ir išsukite masę iki vientisos, blizgančios tekstūros. Sudėkite tešlą į konditerinį maišelį, kuriuo išspausite 3 cm ilgio ir aukščio pyragėlių bokštelius. Pyragėlių viršūnėles nulyginkite drėgnais pirštais – jų forma turi būti ovalo formos.
  3. Atskirame dubenyje išmaišykite paskutinį kiaušinį ir šaukštą vandens. Pyragėlių viršūnėles aptepkite gautu mišiniu ir pašaukite į orkaitę kelioms minutėms. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepkite apie pusvalandį, kol pyragėliai išsipūs ir paruduos. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragėlius viduje 10 minučių. Ištraukite ir leiskite jiems atvėsti.
  4. Perpjaukite kiekvieną pyragėlį pusiau, užpilkite šaukštą spanguolių ir apelsinų padažo, ir uždėkite grietinėlės (galite naudoti ir kitą mėgstamą kremą, pavyzdžiui – maskarponės ar rikotos). Dar kartą užpilkite padažą ir uždenkite pyragėlį antrąja jo dalimi. Jei norite, prieš patiekdami apibarstykite cukraus pudra.

Moliūgų keksiukai


Moliūgų keksiukai su sūrio kremu ir graikiniais riešutais


Lietuviško derliaus pažiba – moliūgas – yra labai universali daržovė, kuri tinka ne tik sriuboms, bet ir įvairiems kepiniams. V. Juodkazienė siūlo išradingai panaudoti moliūgą ir išsikepti rudeniu kvepiančių keksiukųs su maskarponės sūrio kremu ir graikiniais riešutais.

Keksiukams reikės:

  • 175 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 1 a. š. cinamono
  • 0,5 apelsino žievelės
  • 2 didelių kiaušinių, išplaktų
  • 100 g lydyto sviesto
  • 1 v. š. apelsinų sulčių
  • 50 g graikinių riešutų
  • 250 g tarkuoto moliūgo

Maskarponės sūrio kremui:

  • 225 g maskarponės
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 2 v. š. cukraus

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir popierėliais išklokite keksiukų kepimo skardą. Nulupkite moliūgą, išimkite minkštimą, sėklas ir viską sutarkuokite smulkia tarka. Gautą moliūgų masę nusausinkite rankšluostiniu popieriumi – priešingu atveju, keksiukai subliūkš.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, žiupsnelį druskos, rudąjį cukrų, cinamoną ir apelsino žievelę.
  3. Atskirame inde išplakite kiaušinius, tuomet sudėkite lydytą sviestą ir supilkite apelsinų sultis.
  4. Gautą mišinį supilkite į birių produktų masę ir gerai išmaišykite.
  5. Susmulkinkite graikinius riešutus ir suberkite juos į tešlą. Dar kartą išmaišykite.
  6. Tešlą tolygiai paskirstykite į keksiukų formeles.
  7. Kepkite apie pusvalandį, kol patikrinus mediniu pagaliuku, tešla nebeprilips.
  8. Ištraukus keksiukus iš orkaitės, leiskite jiems atvėsti.
  9. Pagaminkite maskarponės sūrio kremą. Dideliame inde sumaišykite maskarponės sūrį, vanilės ekstraktą ir plakamąją grietinėlę. Viską gerai išsukite elektriniu plaktuvu – masė turi būti glotni. Tuomet, nuolat maišydami kremą, po truputį sudėkite cukrų – plakite apie 5 minutes, kol masė taps tvirta. Gautą kremą 15 minučių palaikykite šaldytuve ir užtepkite ant atvėsusių moliūgų keksiukų. Ant viršaus pabarstykite graikinių riešutų.

Obuolių pyragas su bri


Gurmaniški receptai – obuolių pyragas su bri ir kriaušių tartaletė

Rudens pradžioje Lietuvos ūkininkai nuskina daugybę obuolių ir kriaušių. Dalį jų suvalgome, kol vaisiai dar švieži, o likusius saugome pyragams. Maisto ekspertė pataria neapsiriboti klasikiniais obuolių, kriaušių pyrago receptais ir pasigaminti bri sūriu ir medumi gardintą obuolių pyragą arba kriaušių tartaletę.

„Nors obuolių pyragas Lietuvoje yra labai populiarus, siūlyčiau išbandyti gurmanišką šio pyrago versiją su bri ir medumi. Kriaušes kepiniuose naudojame rečiau nei obuolius, tačiau jos yra puikus ingredientas ir pyragams, ir pyragaičiams“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi receptais.

Obuolių pyragas su bri ir medumi


Pyrago trupiniams jums reikės:

  • 300 g pilno grūdo miltų
  • 0,5 a. š. druskos
  • 225 g šalto sviesto
  • 115 ml šalto vandens

Įdarui:

  • 5–6 obuolių
  • 85 g medaus
  • 1 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 50 g rudojo cukraus
  • 1 v. š. pilno grūdo miltų
  • 1 a. š. cinamono
  • 225 g plonai supjaustyto bri
  • 1 plakto kiaušinio baltymo

Gaminimas:

  1. Pirmiausia pasigaminkite trupinius. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus su druska. Į gabalėlius padalinkite šaltą sviestą ir po truputį jį sudėkite į miltus – tešlą kapokite buku peiliu, kol susidarys stambūs trupiniai. Iš lėto įmaišykite vandenį, o gautą masę sulipdykite į rutulį. Jį padalinkite į dvi dalis ir palikite šaldytuve bent 2 valandoms.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  3. Nulupkite obuolius ir juos supjaustykite stambiais gabalėliais. Sudėkite juos į didelį dubenį, ant viršaus supilkite medų, citrinos sultis, suberkite rudąjį cukrų, šaukštą miltų, cinamoną ir viską gerai išmaišykite.
  4. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo, vieną jos rutulį iškočiokite ir įklokite į 23 cm skersmens kepimo skardą. Pusę obuolių įdaro sudėkite ant išklotos tešlos – stenkitės, kad nepatektų daug obuolių skysčio. Sudėtus obuolius išlyginkite šaukštu ir ant viršaus užklokite pusę bri sūrio griežinėlių. Ant jų sudėkite likusį obuolių įdarą ir bri griežinėlius. Iš šaldytuvo ištraukite antrąjį tešlos rutulį, iškočiokite ir juo uždenkite pyrago vidų, gerai užspausdami kraštus. Viršutinį tešlos sluoksnį aptepkite kiaušinio baltymu ir pabarstykite cukrumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 45 minutes, kol trupiniai apskrus.
  5. Prieš patiekdami, kiekvieną pyrago gabalėlį apliekite medumi.

Tartaletė su kriaušėmis


Tartaletė su kriaušėmis


Tešlai reikės:

  • 150 g pilno grūdo miltų
  • 113 g šalto sviesto
  • 3 v. š. šalto vandens
  • 0,5 a. š. šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 a. š. citrinos sulčių

Įdarui:

  • 4 didelių kriaušių
  • 50 g cukraus
  • 0,5 a. š. malto muskato
  • 2 v. š. sviesto
  • cukraus pudros

Gaminimas:

  1. Virtuviniame kombaine išsukite miltus ir sviestą, kol susiformuos stambūs trupiniai. Supilkite vandenį ir suberkite citrinos žievelę ir viską dar kartą išsukite, kol tešla pradės lipti prie kombaino kraštų. Iš gautos tešlos suformuokite rutulį ir, suvynioję į maistinę plėvelę, palikite šaldiklyje bent pusvalandžiui.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
  3. Kai tešla sustings, ištraukite ją iš šaldytuvo ir iškočiokite į 28 cm skersmens lakštą, kurį įklosite į kepimo skardą.
  4. Nulupkite kriaušes, kiekvieną jų perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Kiekvieną kriaušę išilgai supjaustykite plonais griežinėliais. Pradėdami nuo kraštų, sudėkite juos ant tešlos lakšto formuodami vis mažesnius apskritimus.
  5. Paimkite nedidelį dubenį, jame išmaišykite cukrų, maltą muskatą ir gautą mišinį užbarstykite ant gražiai išdėliotų kriaušių griežinėlių. Viską apšlakstykite sviestu ir užlenkite tešlos kraštus.
  6. Viską kepkite apie 15 minučių, tuomet kaitrą sumažinkite iki 190 laipsnių ir kepkite dar apie 35 minutes, kad kriaušės suminkštėtų.
  7. Ištraukę iš orkaitės leiskite atvėsti ir apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)