Turgaus prekybininkai sako, kad neretai žmonės ant prekystalio pamatę vieną ar kitą retesnę daržovę klausinėja, kam ji tinkama, kaip ją geriausiai paruošti, nes ir patys turi tokių kažkiek užsiauginę.

„Mes papasakojam, patariam. Žiūrėk, po kurio laiko ateina, jau nusiperka iš mūsų dar“, – sakė Centrinio Kauno turgaus prekiautojas daržovėmis Aurelijus Česnavičius.

Pasak prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio turgaus prekeivių, šiemet tokių žmonių daugiau, nes daugiau visko žmonės ir užsiaugino savo daržuose – vasara buvo šilta ir ilga, o sausros didelės žalos vis tik nepridarė.

Patisonas – praktiška puošmena

Viena iš įdomesnių ir kiek retesnių Lietuvoje augančių daržovių – patisonas. Iš tiesų, tai labai artimas moliūgo giminaitis, tiesiog jo forma kitokia. Vieniems jis primena lėkštę ar dubenį su kaupu, kitiems – apvalų iškilusį pyragą.

„Yra lankytojų, kurie klausia, kas čia per žvėris, su kuo jis valgomas. O iš tiesų, jo vartojimas beveik toks pats kaip ir kitų moliūgų. Tiesiog galima išnaudoti jo neįprastą formą. Labai gražiai atrodo stiklainyje užkonservuoti maži nelupti ir nepjaustyti patisoniukai, dėl savo įmantrios formos. Dar labai patogu juos kepti įdarytus kokiu nors įdaru – mėsa ar kitomis daržovėmis – tereikia nupjauti viršų ir išskobti bent dalį turinio“, – pasakojo pašnekovas.

Įdaryti patisonai

Reikės:

  • 5 vidutinių patisonų
  • maždaug 3 pomidorų
  • 1 didelio svogūno
  • poros skiltelių česnako
  • 50 g džiūvėsėlių
  • 200 g maltos mėsos

Gaminimas:

  1. Patisonams nupjauti viršūnėles ir išskobti minkštimą. Jį susmulkinti ir pavirti sūdytame vandenyje apie 3 minutes.
  2. Kol nukoštas minkštimas vėsta, pakepinti smulkintą svogūną, česnaką, smulkiai supjaustytus pomidorus ir maltą mėsą.
  3. Tada sudėti džiūvėsėlius, petražoles ir bazilikus. Visa tai paskaninti druska, pipirais ir viską sumaišyti.
  4. Išskobtą patisoną prikimšti įdaro ir kepti apie 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  5. Prieš pat pabaigą patisonus apibarstyti tarkuotu kietuoju sūriu ir palaukti, kol sūris išsilydys.
  6. Patiekti rekomenduojama su šviežiais pomidorais ir salotoms.

Salieras – sveikatos šaltinis

Pasak jo, nemažai žmonių stebisi išvydę ir salierų gumbus, nes kur kas labiau žinomi ir naudojami yra salierų stiebai. Pastarieji daugiau naudojami kaip prieskoniai, o štai gumbas (šaknis) – tarnauja kaip daržovė.

„Saliero gumbą galima naudoti salotoms ir netgi troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Labai svarbu, kad jis turi daug organizmui naudingų savybių. Salieruose gausu vitaminų, jie turi daug maistinių skaidulų ir mikroelementų, pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Salieras ypač naudingas nėštumo metu ir po gimdymo, ar padidėjus skrandžio rūgštingumui. O taip pat sergant osteoporoze ir sąnarių bei inkstų ligomis, esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje“, – akcentavo dietologė Daiva Markauskaitė.

Salierų kepsniai

Reikės:

  • saliero gumbo

Gaminimas:

  1. Nulupti nuplautą salierą ir supjaustyti jį 8–10 cm ilgio lazdelėmis. Sudėti į pasūdytą vandenį ir virti 7 min.
  2. Tada salierus išgriebti, nusausinti ir pamirkyti su druska išplaktame kiaušinyje.
  3. Tuomet pavolioti džiūvėsėliuose ir apkepti karštoje keptuvėje su aliejumi.
  4. Iškeptus sudėti ant popierinių servetėlių, kad sugertų riebalų perteklių.
  5. Keptus salierus pagardinti smulkiai kapotu arba trintu česnaku ir smulkintais svogūnų laiškais.

Pastarnokai – vietoj bulvių

Anot turgaus prekybininkų, nemažą smalsumą kelia ir pastarnokai, kurių šaknys šiek tiek primena morkas. Tačiau tai yra artimi tų pačių salierų giminaičiai, tik jų skonis priimtinesnis. Dėl šios priežasties pastarnokai ilgą laiką buvo vartojami kaip dabar bulvės.

Kaip ir salierai, jie turi daug vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

Juodasis ridikas: ir maistas, ir vaistas

Dar viena ant turgaus prekystalių nemažo dėmesio sulaukianti, bet ne itin plačiai žinoma daržovė yra juodasis ridikas. Nuo įprasto ridiko jis skiriasi spalva ir dydžiu – yra gerokai didesnis. Bet svarbiausia, kad juodasis ridikas turi ir gerokai daugiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Jis pasižymi B, C grupės vitaminais, eteriniais aliejais, angliavandeniais, fermentais, kelia apetitą ir gerina virškinimą.

Juoduosiuose ridikuose yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai tinka nuo patinimų, atsiradusių dėl širdies ligų. Liaudyje dar gerai žinomas ir juodojo ridiko su medumi receptas, kuris padeda nuo peršalimo ir kosulio.

Tačiau dažniausiai juodasis ridikas panaudojamas salotoms. „Jis dera su grietine, majonezu, galima maišyti česnako, obuolį, porą ar svogūną, morką. Pagardinti petražolėmis, krapais“, – pasakojo turgaus prekybininkas Arūnas.