Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, burokėlį pastaraisiais metais itin pamėgo aukščiausio lygio virtuvės virtuozai. Vis tik, anot maisto ekspertės, norint paragauti įmantresnį patiekalą, pagamintą iš burokėlių, nebūtina keliauti į prabangų restoraną – jį pasigaminti galima namuose, rašoma bendrovės pranešime spaudai.

Nuo senovės iki šių dienų

Burokėlis – itin maistinga daržovė, kurią dar prieš tūkstančius metų prie Viduržemio jūros atrado romėnai. Tiesa, tais laikais, vietiniai gyventojai skindavo tik burokėlių lapus, iš kurių gamindavo įvairias salotas. V. Juodkazienės teigimu, šiandien virtuvėje vertinamos tiek burokėlių šaknys, tiek jų lapai.

„Šiais laikais tiek šaknys, tiek lapai yra naudojami įvairių patiekalų gamyboje. Įdomu tai, kad burokėlių lapų spalva ir dydis priklauso nuo jų rūšies. Jaunus burokėlių lapelius galima valgyti šviežius, tuo metu stambūs žali burokėlių lapai gali būti kartoki dėl juose esančio didelio kiekio oksalo rūgšties. Tokius lapus reikia termiškai apdoroti – virti, troškinti, gaminti garuose arba kepti“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Iš burokėlių – prabangus desertas

Nors burokėliai išpopuliarėjo Centrinėje ir Rytų Europoje kaip pagrindinis barščių ingredientas, šiandien jų panaudojimas – kur kas įvairesnis. Maisto ekspertės teigimu, burokėlius vertina tiek virtuvės naujokai, tiek aukščiausio lygio virtuvės šefai, o būdų juos gaminti – daugybė.

„Pasaulyje gerai žinomi, „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti virtuvės šefai, burokėlius naudoja kurdami naujus kulinarinius šedevrus. Pavyzdžiui, pagal garsaus britų kilmės šefo Simon Hulstone receptą, kuriame jis sujungia burokėlius, ožkos sūrį ir trumą gaunasi išties fantastiškas rezultatas – gurmaniški pyragėliai, kurie nustebina net ir išrankiausius valgytojus,“ – sako maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, iš burokėlių galima sukurti netgi prabangų desertą.

„Iš kokybiškų, sultingų burokėlių galima pagaminti netgi desertą. Ši daržovė gali būti pyrago, saldaus kremo, ar net indiško pudingo sudedamoji dalis, o sumaišius burokėlį ir imbierą, galima išgauti išskirtinio skonio ledus,“ – teigia maisto ekspertė.

Dera su gurmaniškais sūriais

Dar vienas būdas gurmaniškai paruošti burokėlius – juos marinuoti. V. Juodkazienės teigimu, marinuoti burokėliai puikiai dera su įvairiais sūriais, todėl iš jų galima pagaminti labai skanų užkandį.

„Marinuoti burokėliai – vienas paprasčiausių būtų paruošti gurmanišką užkandį. Mano mėgstamas receptas – raudonojo vyno acte marinuoti burokėliai, kuriuos patiekiu kartu su ant grotelių apkeptu ožkos sūriu,“ – sako maisto ekspertė ir keliais pikantiškais receptais.

Pikantiški pyragėliai su burokėliais ir ožkos sūriu

Jums reikės:

  • 2 baltųjų burokėlių
  • 2 raudonųjų burokėlių
  • 50 g ožkos sūrio
  • 10 g tarkuoto trumo
  • 20 ml raudonojo vyno acto
  • 20 ml baltojo vyno acto
  • 1 v. š. tamsiojo svogūno sėklų
  • Saujos svogūno laiškų
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Naudodami specialią pjaustyklę, labai plonai supjaustykite vieną iš raudonųjų ir baltųjų burokėlių. Griežinėlius supjaustykite į 8 centimetrų kvadratėlius, kiekvieną jų trumpam įmerkite į verdantį vandenį, o ištraukę nuskalaukite šaltu vandeniu. Užvirkite raudonojo vyno actą ir į jį sudėkite raudonojo burokėlio griežinėlius. Atvėsinkite ir palikite marinuotis bent kelioms valandoms. Tą patį pakartokite su baltaisiais burokėliais ir baltojo vyno actu.

Likusius abiejų rūšių burokėlius išvirkite ir ištraukę iš vandens leiskite atvėsti. Supjaustykite griežinėliais, maždaug 5 mm storumo ir tuomet išpjaukite maždaug 3 cm skersmens apskritimus. Ožkos sūrį sumaišykite su trumais.

Paimkite marinuotus burokėlių kvadratėlius, nusausinkite rankšluostiniu popieriumi, o į jų vidų įdėkite ožkos sūrio ir trumų mišinį. Paimkite už kampų taip, kad susidarytų maišelio forma, kurios viršūnėlę galėtumėte suspausti viršuje.

Kapšelį su ožkos sūriu patepkite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite svogūno sėklomis bei smulkintais svogūnų laiškais. Tuomet paimkite storesnius (5mm) apskritimus iš burokėlių bei uždėkite ant jų ožkos sūrio krepšelius (raudonųjų burokėlių krepšelius dėkite ant baltųjų bei atvirkščiai).

Skanaus!

Indiškas burokėlių pudingas

Jums reikės:

  • 3 v. š. ghi sviesto
  • 3 stiklinių tarkuotų burokėlių
  • 2 stiklinių vandens
  • 2 trupintų kardamono sėklų
  • 2 gvazdikėlių galvučių
  • 0,5 stiklinės cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • 6-8 anakardžio riešutų
  • 10-12 vnt. baltųjų razinų

Gaminimas:

Įkaitinkite 2 šaukštus ghi sviesto didelėje, plačioje keptuvėje storu dugnu. Suberkite kardamoną ir gvazdikėlius. Sudėkite tarkuotus burokėlius, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir lėtai maišykite apie 10 minučių, kol pradės sklisti saldus kvapas.

Supilkite vandenį, kuris apsemtų burokėlius ir palaukite, kol masė iš lėto užvirs. Uždenkite, sumažinkite kaitrą, ir palikite troškintis, kol burokėliai iki galo išvirs. Jei reikia, įpilkite dar šlakelį vandens. Kai burokėliai bus išvirę, padidinkite kaitrą, kad išgaruotų likęs skystis. Į gautą masę sudėkite cukrų ir žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite, palaikydami nedidelę kaitrą.

Kai visas skystis išgaruos, burokėliai dar labiau patamsės – tuomet įmaišykite likusį šaukštą ghi sviesto (masė turėtų tapti glotni, nelipti prie keptuvės kraštų). Į masę suberkite smulkintus anakardžio riešutus ir auksines razinas, kurias prieš tai taip pat pakepinkite ant ghi sviesto. Patiekite su duona ar sūriais.

Skanaus!



Marinuoti burokėliai su keptu ožkos sūriu

Jums reikės:
  • 6 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 3 v. š. raudonojo vyno acto
  • 1 a. š. cukraus
  • 1 a. š. džiovintų čiobrelių
  • 4 nuluptų ir plonai supjaustytų burokėlių
  • 2 vnt. ožkos sūrio apskritimų
  • 4 saujų gražgarsčių

Gaminimas:

Sumaišykite alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą ir čiobrelį. Sudėkite griežinėliais pjaustytą burokėlį ir palikite marinuotis bent 1 valandai. Įkaitinkite kepsninę. Jei norite, prieš kepimą pagardinkite ožkos sūrį druska ar kitais mėgstamais prieskoniais.

Ožkos sūrio apskritimus padėkite ant aliejumi pateptos kepsninės ir kepkite kelias minutes, kol apskrus ir suminkštės. Paimkite marinuotus burokėlius ir padalinkite į keturias lėkštes. Ant viršaus sudėkite po saują gražgarsčių ir per pusę padalintą ožkos sūrio apskritimą. Apšlakstykite marinatu ir patiekite.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)