1. Vaikai restorane

Viskas priklauso nuo auklėjimo – vaikus reikia mokyti tinkamo elgesio, kad mažieji atėję į restoraną nesielgtų kaip laukinukai, netampytų staltiesių ar netrukdytų kitiems, įsitikinęs A. Ivanauskas. Jis pastebi, kad į Nacionalinio operos ir baleto teatro vakarinių spektaklių premjeras, vaikų nesivedame – nenorime sugadinti aplinkiniams vakaro, be to, suvokiame, kad vaikams nebus įdomūs suaugusiųjų spektakliai, panašiai turėtume mąstyti ir apie restoranus.

„Turėtume suprasti, kur einame. Kad ir kaip tėvams nepatiktų tai girdėti, vaikai turi prisitaikyti prie tam tikrų galiojančių taisyklių ir visuomenės normų, o jei mažieji yra nepaklusnūs, restoranai jiems turėtų būti tabu. Yra restoranų, kuriuose žmonės nori atsipalaiduoti ir vaikai juose nepageidaujami, yra restoranų, skirtų šeimai, kuriuose laukiami ir vaikai“, – sako žinomas virtuvės šefas.

2. Turėti savo restoraną – labai faina

A. Ivanauskas sako, kad norintys atidaryti restoraną neretai klausia jo patarimų ar prašo sudaryti meniu. Virtuvės mitų griovėjas sako, kad visuomet pirmiausia stengiasi juos atkalbėti: „Restoranų verslas – pats sudėtingiausias ir nedėkingiausias, todėl pats turėti restorano nenorėčiau. Be to, manau, kad restoranų Lietuvoje yra daug, o galinčių į juos eiti mažai. Jei nesate virtuvės šefas, verčiau šios idėjos atsisakykite. Nebent turite per daug pinigų ir nežinote, kam juos išleisti, tačiau finansinė grąža jums nerūpi, tuomet restoranas geras būdas pinigams leisti“, – šypsosi žinomas virtuvės šefas.

Alfas Ivanauskas

3. Per atostogas maistas skanesnis

Virtuvės mitų griovėjas sako ne kartą girdėjęs, kad užsienyje skaniau. Kalbant apie tam tikrus produktus, tenka pripažinti, kad kai kuriose šalyse jie prinoksta skanesni dėl tinkamesnių klimato sąlygų, tačiau Alfo manymu, maisto skonis neretai susijęs ir su mūsų būsena.

Kai galva užimta įvairiais rūpesčiais ir mintimis apie darbą, vargu, ar susimąstome apie maisto skonį, o kai esame atsipalaidavę ir apie rūpesčius negalvojame, tada ir maistas atrodo skanesnis, svarsto A. Ivanauskas.

„Juk neretai atrodo, kad ir mama gamina skaniausiai. Tai susiję su tam tikrais sentimentais. Tikėtina, kad jei vaikystėje jums patiko mamos ruoštas maistas, jis jums patiks ir kai būsite suaugę. Esu tikras, kad mano mama cepelinus gamina skaniau, nei aš kada nors galėčiau pagaminti“, – sako žinomas vyras.

4. Kapsuliniai kavos aparatai

Alfas pripažįsta anksčiau skeptiškai žiūrėjęs į kavos kapsules, tačiau nuomonę pakeitė pabendravęs su italais: „Jei italai, sako, kad tai yra gerai, vadinasi, taip ir yra.“ Anot šefo, kapsuliniai aparatai yra pranašesni dėl savo dydžio, o kapsulės todėl, kad jose kava gerai apsaugota nuo aplinkos poveikio.

Tačiau jis primena, kad kaip ir daugeliu atvejų, svarbu atsižvelgti į tai, kokia kava yra kapsulėje ir kokį vandenį naudojate. Anot A. Ivanausko, nuo vandens labai priklauso kavos skonis.

5. Šiuolaikinė karta valgo sveikiau

Tai, anot garsaus šefo, tėra mitas. Jo įsitikinimu, dabar žmonės renkasi ne sveikesnį, o kokybiškesnį maistą.

„Dabar labai populiarios picos, mėsainiai, dešrainiai, traškučiai, gruzdintos bulvytės ir pan. Jei norėtume valgyti sveikiau, vargu, ar rinktumėmės tokius patiekalus. Tačiau jei renkamės picą, norime, kad ji būtų su tikra mocarela, jei norime mėsainio, tikimės, kad jis bus iš tikros jautienos. Vadinasi, norime valgyti iš kokybiškų produktų pagamintą maistą“, – svarsto A. Ivanauskas.

Jis sako, kad picos ar mėsainiai neturėtų tapti kasdienybe, tačiau vieną dieną per savaitę, pvz., šeštadienį ar sekmadienį, kiekvienas turėtume leisti sau valgyti ką tik norime.

6. Turguje pirkti produktai yra kokybiškesni nei prekybos centre

Alfas pamena, kad prieš dešimt ar penkiolika metų daugelis gėdijosi prisipažinti, kad apsiperka turguje, o dabar daugelis didžiuojasi, kad produktus įsigyja būtent ten. Tačiau pats virtuvės šefas įsitikinęs, kad ir turguje, ir prekybos centre galima rasti kokybiškų produktų.

Jis tik primena, kad turgaus prekeivių dažnas nepaprašytų kokybės sertifikatų, kuriuos turi prekybos centrai, tad pataria aklai nepasitikėti vien tik turgaus prekeivių žodžiu.

7. Vaikams reikia duoti kolos ir traškučių

„Tikrai nieko nenutiks, jei vaikas kartais išgers kolos ar valgys traškučius. Svarbiausia saikas. Jei vaikams tai teikia džiaugsmą, tegul kartais pasilepina. Norėdami, kad vaikai šiais dalykais nepiktnaudžiautų, verčiau jiems paaiškinkite, kodėl tai reikėtų daryti rečiau“, – patikina A. Ivanauskas.

8. Bulvės – nesveika

Anot Alfo, bulvės yra nesveika tada, kai deriname jas su kitais nesveikais dalykais, pvz., padažais, ar netinkamai pagaminame. Tačiau bulves tikrai galima paruošti ir sveikai, sako jis.

9. Sultinio kubeliai – blogas pasirinkimas

Su šiuo teiginiu žinomas šefas nesutinka ir sako, kad tai tėra mitas. „Pagaminti sultinį užtrunka labai daug laiko, tad tai puikus sprendimas, kai maistą norite pagaminti greičiau. Kaip ir daugeliu atvejų, svarbu atsižvelgti į kubelio sudėtį. Paprastai jie gaminami iš liofilizuotų produktų, neretai į sudėtį įeina ir skonio stipriklis E621, tačiau, manau, kad kartais vartojami nedideli jo kiekiai, smarkiai nepakenks, – svarsto A. Ivanauskas. – Neturintiems laiko ilgai gaminti, tačiau norintiems paruošti pietus sau į darbą, patariu į termosą įsipilti sultinio, įmesti pjaustytų morkų, brokolių ir sūdytos rūkytos lašišos. Kai ateis pietų metas, turėsite puikiausią sriubą.“

10. Sveikai gyventi – brangu

„O kas yra sveiki pusryčiai? – svarsto vyras. Pirmiausia, anot jo, apskritai turime išmokti pusryčiauti kasdien tuo pačiu metu, ir apskritai pusryčiauti – daugelis pamiršta, kad pusryčiai yra bene svarbiausias dienos valgis.

Jis nemano, kad įvairios kruopos, pvz., grikiai, kuriuos pusryčiams rekomenduoja valgyti mitybos specialistai, kainuoja labai brangiai, o kas rytą juos vis kitaip pagardinti gali kiekvienas. Svarbiausia, kruopų nepervirti, primena Alfas.

Anot jo, dabar labai populiarūs rauginti produktai, kurie yra sveiki. „Tai viena iš vyraujančių tendencijų, tad žiemą valgykite vištieną su raugintais kopūstais ar agurkais“, – siūlo šefas ir patikina, kad tokia vakarienė labai brangiai neatsieis.

Alfas Ivanauskas

11. Lietuvos restoranai puikiai atrodo kaimyninių šalių kontekste

Kasmet parengiantis leidinį apie 99 vietas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, kuriose verta apsilankyti, Alfas gali palyginti šių šalių restoranų skirtumus. Anot jo, estai, iš skandinavų perėmę drąsą ir kūrybiškumą, tikrai atrodo geriausiai visų trijų šalių kontekste.

Antrąją vietą jis skirtų latviams, nors jo manymu, mes stipriai vejamės ir galbūt jau greitai kaimynus pralenksime. Lietuviams trūksta drąsos ir jie nesiryžta eksperimentuoti, o dažniau kopijuoja, priduria žinomas šefas.

12. Vyrams virtuvėje sekasi geriau nei moterims

Tai yra dar vienas mitas, kurį A. Ivanauskas griauna: „Yra garsių moterų, kurioms virtuvėje sekasi geriau nei vyrams, be to, moterys tvarkingesnės. Tiesiog vyrų virtuvės šefų yra daugiau. Manau, taip yra todėl, kad darbas virtuvėje yra fiziškai ir psichologiškai labai sudėtingas: nuolat dirbame karštyje, visą dieną neprisėdame, pastoviai jaučiame įtampą, nes reikia greitai priimti sprendimus, kuriuos kartais puikiausiai galėtų priimti ir moterys.“

Jis pastebi, kad nuo senų laikų mūsų šalyje įprasta, kad maisto gamyba buvo patikėta moterims, o vyrai tuo tarpu užsiimdavo kitais darbais, bet laikai keičiasi. Žinomas šefas pastebi, kad vyrai vis dažniau gamina, domisi kulinarija ir neretai drąsiau eksperimentuoja: „Moterys bijo sugadinti produktus, o vyrams tai nė motais, tad jie ryžtasi drąsesniems sprendimams.“

Parengė Eimantė Juršėnaitė.