Jūsų maloniems atradimams – dvi neragautos sriubos, originalus sumuštinis, na, o pabaigai – žinoma, desertas.

Deivydo Praspaliausko burokėlių sriuba su ožkų sūriu

Restorano „Amandus“ virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas juokdamasis prisipažįsta, kad burokėliai ir jis – visiškai neatsiejami: „Su burokėliais mano santykiai jau nuo seno itin draugiški. Mano meniu visus metus galima rasti patiekalų su burokėliais – ar tai sultys spaudžiamos, ar gaminami traškučiai, karamelizuoti burokėliai patiekiami prie mėsos, daromi net marinatai su burokėlių sultimis. Vienais metais dalyvaudamas desertų ir vynų derinimo čempionate pateikiau burokėlių ledus.

Deivydas Praspaliauskas
Foto: Asmeninio albumo nuotr.

Net atidarydamas savo pirmąjį restoraną „Lauro lapą“ rimtai svarsčiau, ar jo pavadinimas turėtų būti „Lauro lapas“, ar „Burokėlio lapas“. O kai atidariau „Dublį 1“ ir ilgą laiką negavau leidimo pasikabinti iškabos, vienas senas klientas patarė – jei nori, kad žmonės atpažintų, kad čia tavo vieta, tu tiesiog paimk didelį pundą burokėlių ir pakabink prie durų – ir visiems bus aišku, kad čia yra Praspaliausko restoranas.“

Reikės:

  • 400 g virtų burokėlių
  • 50 g kanapių sėklų aliejaus
  • 1 smulkinto poro
  • 300 g smulkintų batatų
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 l vištienos sultinio
  • 60 g kreminio ožkų sūrio (jį sutrinsite sriubose)
  • 100 g ožkų sūrio (juo pagardinsite sriubą)
  • 60 g džiovintų slyvų

Gaminimas:

  1. Smulkiai supjaustytus burokėlius išvirkite ir kartu su porais, česnakais, batatais sudėkite į įkaitintą puodą įpylę šlakelį aliejaus.
  2. Daržovėms lengvai apskrudus užpilkite sultiniu ir lengvai pavirkite 20 min.
  3. Įdėkite džiovintų slyvų ir visus ingredientus sutrinkite iki kreminės konsistencijos.
  4. Paskaninkite druska ir kreminiu ožkų sūriu.
  5. Patiekite su gabalėliu ožkų sūrio.