Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad norintys gali išbandyti ir naminius tepamo sūrelio, gardinamo įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, receptus.

Universalus ir greitas užkandis – jau klasika tapusi vasaros stalo tradicija. V. Juodkazienė pataria šiltuoju metų sezonu į sūrelius įmaišyti iš daržo nuskintų prieskoninių augalų – petražolių, krapų ar bazilikų. Šviežiai susmulkintos žolelės, anot ekspertės, suteiks ne tik ryškų skonį, bet ir gaivų aromatą.

Nepaisant didesnių galimybių vasarą derinti įvairius maisto produktus su tepamais sūreliais, anot prekybininkų, besikeičiantys metų laikai, produkto perkamumo beveik nekeičia.

„Žiemą tepamų sūrelių parduodame kiek daugiau nei vasarą, tačiau jų pardavimai vis vien išlieka labai panašūs, todėl skirtingi metų laikai įtakos tam beveik neturi. Tiesa, pastebime, kad gyventojai vertina lietuvišką produkciją – net du trečdaliai mūsų parduotuvėse parduodamų tepamų sūrelių yra pagaminti Lietuvoje“, – sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Tepamų sūrelių skonių ir rūšių įvairovė – tai dar vienas šio maisto produkto pranašumas. B. Čaikauskaitė sako, kad egzistuoja pačių įvairiausių skonių sūreliai, kurie patinka net ir patiems išrankiausiems ar tiesiog skirtingus valgymo įpročius turintiems žmonėms: varškės ir lydyti tepami sūreliai, natūralūs ir sūreliai su įvairiais priedais – prieskoninėmis žolelėmis, kietaisiais ir pelėsiniais sūriais, grybais, džiovintais pomidorais, česnakais, graikiniais riešutais, kumpiu, net veganiški tepamieji sūreliai.

Foto: Shutterstock

Verta žinoti ir tai, kad tepamą sūrelį pasigaminti namuose yra itin paprasta. Pasak V. Juodkazienės, tereikia išsirinkti sūrį, iš kurio gaminsite užtepėlę, ir kelis prieskoninius ingredientus, kurie suteiks sūreliui unikalų skonį.

„Tepamo sūrelio sudėtyje dažniausiai dominuoja kreminės konsistencijos sūris. Bet sūriai, kurie yra pakankamai minkšti, taip pat yra tinkami užtepėlei gaminti. Pavyzdžiui, rikotos ar feta sūriai yra puikios alternatyvos kreminiam sūriui“, – atskleidžia V. Juodkazienė.

Norintiems pasigaminti gaivių vasariškų sūrio užtepėlių, maisto ekspertė pateikia keletą išskirtinio skonio receptų.

1. Tepamas sūrelis su česnaku ir šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

  • 200 g minkšto sviesto
  • 230 g kreminio sūrio
  • 2 v. š. tarkuoto parmezano sūrio
  • 2 vnt. susmulkintų česnako galvučių
  • kelių petražolės šakelių
  • kelių krapų šakelių
  • 3 baziliko lapelių
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Kruopščiai susmulkinkite petražoles, krapus ir baziliką.
  2. Sviestą išsukite kartu su kreminiu sūriu, parmezanu, česnaku ir susmulkintomis žolelėmis.
  3. Suberkite juoduosius pipirus ir druską. Dar kartą gerai išmaišykite ir palikite nakčiai pastovėti šaldytuve.
  4. Skanaukite su duonos traškučiais.

Foto: Shutterstock

2. Tepamas sūrelis su šviežiu baziliku

Jums reikės:

  • 6 vnt. baziliko lapelių
  • 3 vnt. česnako galvučių
  • 230 g kreminio sūrio
  • 150 g tarkuoto parmezano sūrio
  • 115 g graikinių riešutų
  • 50 g alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Elektriniame maišytuve gerai susmulkinkite baziliką ir česnaką.
  2. Sudėkite kreminį sūrį, parmezaną, graikinius riešutus, supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų. Viską dar kartą gerai išsukite.
  3. Tepamą sūrelį patiekite papuošdami keliais baziliko lapeliais.

Foto: Shutterstock

3. Tepamas rikotos sūrelis su šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

  • 450 g rikotos sūrio
  • 1 a. š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės
  • 3 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 1 susmulkintos česnako galvutės
  • 25 g alyvuogių aliejaus
  • 20 g šviežių petražolių
  • 20 g šviežių mėtų
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Elektriniame maišytuve iki vientisos masės išsukite rikotos sūrį, citrinos žievelę, citrinos sultis, česnaką ir alyvuogių aliejų.
  2. Susmulkintas žoleles (petražoles, mėtą) sudėkite į masę ir dar kartą išmaišykite.
  3. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
  4. Patiekite su skrudinta prancūziška duona.
Foto: Shutterstock


4. Tepamas sūrelis su feta, česnaku ir krapais

Jums reikės:

  • 230 g kreminio sūrio
  • 110 g sutrupinto feta sūrio
  • 2 susmulkintų česnako galvučių
  • 2 v. š. šviežiai smulkintų krapų

Gaminimas:

  1. Elektriniame maišytuve gerai išsukite visus ingredientus.
  2. Paruoštą tepamą sūrelį palikite šaldytuve bent keturioms valandoms.
  3. Vėliau patiekite jį su alyvuogėmis, duonos lazdelėmis ar daržovių šiaudeliais.

Skanaus!