H. Mackevičiaus šeimoje šviežiai rauginti agurkai valgomi nuo gegužės iki pat rugsėjo. „Agurkų turime visą laiką – suvalgom ir vėl raugiu. Prie šito reikalo aš nieko neprileidžiu“, – pasakoja jis.

Paprašytas pagaliau atskleisti, kaip gi raugiami išgirtieji agurkai, humoristas iškart perspėja, kad tikslių ingredientų kiekių nepasakytų – viską daro iš akies, tačiau pasidalija ne vienu vertingu patarimu.

Žinoma, svarbiausias ingredientas yra agurkai. H. Mackevičius atskleidžia, kad juos renkasi itin kruopščiai. „Ieškodamas ilgai vaikštau po turgų. Agurkus reikia nusipirkti gerus, mažučius, nepabuvusius polietileniniame maiše tris dienas. Jei matai, kad agurkai nuskinti ryte, tai viskas bus gerai. Dar svarbu, kad jie nebūtų storžieviai. Storžieviškumas labai gadina agurkų rauginimą, kaip ir bet kokį žmonių bendravimą“, – kaip visada su humoru kalba H. Mackevičius.

Haroldo Mackevičiaus rauginti agurkai

Idealiai rauginimui, anot jo, tinka sena agurkų veislė „Rodničiok“, nors naujosios veislės taip pat tinkamos. Humoristas džiaugiasi, kad pastaruoju metu agurkai stipriai pagerėję, nebereikia bijoti, kad daržovių pasitaikys karčių.

Kiti agurkų rauginimui reikalingi ingredientai – vanduo, druska, krapai, juodųjų serbentų ir vyšnių lapai, česnakas. Į stiklainį H. Mackevičius niekada nededa nei krienų, nei ąžuolo lapų. Pastarieji, anot jo, tinka raugiant agurkus žiemai, nes juose yra daug taninų.

Savo agurkams H. Mackevičius naudoja tik krapų žiedynus – viršūnes nukarpo žirklėmis. Pasirinkęs nemažą česnako galvutę, jos nenulupa, tik sutraiško peiliu. Labai svarbu ir švariai nuplauti pačius agurkus. Agurkų jis nesmulkina, nenupjauna net galiukų, mat tada jie išleistų savo sultis ir taptų minkštesni.

Pasiruošus visus žalėsius laikas juos sluoksniuoti: sluoksnis žalumynų, du sluoksniai agurkų, vėl sluoksnis žalumynų. Tik nesudėkite agurkų bet kaip – H. Mackevičius stengiasi gražiai sudėlioti mozaiką, kad agurkų į indą tilptų kuo daugiau.

Haroldo Mackevičiaus rauginti agurkai

„Toliau yra du kelia, du likimai. Jeigu žinau, kad agurkus man teks valgyti jau rytoj, juos užpilu šiltu vandeniu. Paprastu, iš čiaupo. Vanduo taip pat labai svarbus. Vilniaus vanduo rauginimui puikiai tinka, o štai Palangoje nežinau, ką daryčiau, gal pirkčiau, juk tai esminis dalykas, – kalba H. Mackevičius ir pagaliau atskleidžia didžiausią recepto paslaptį: – Vadinu savo agurkus mažasūdžiais, nes juose yra kiek daugiau druskos, nei reiktų paprastai. Jei per mažai druskos, tada jie labiau įrūgsta, tokie man nelabai patinka. Bet tai yra skonio reikalas. Taigi prisipilu dubenį vandens, įdedu 3 gerus šaukštus druskos ir lėtai maišau vis ragaudamas. Ir kai atsiranda toks sūrumas, kai tau atrodo, kad jau truputį per sūru – tada ir yra gerai. Druską naudoju tik rupią ukrainietišką. Štai ir viskas.“

Jei agurkus užpilsite šiltu vandeniu, jų galėsite ragauti jau po paros, jei šaltu – po dviejų. Šiltu metu po dviejų dienų perstatykite agurkus į šaldytuvą, kad jų rūgimas sustotų ir galėtumėte šviežiai raugintais agurkais skanauti visą savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)