Restoranuose čia niekam neįdomūs indai, interjerai ir detalės – viskas sukasi apie maistą ir to pakanka. Maistas čia paprastas, šviežias ir ganėtinai sveikas – nėra čia nei riebių padažų, nei įmantrių prieskonių. Druska, pipirai, česnakas, žolelės ir alyvuogių aliejus yra tai, ko dažnu atveju pakanka šviežių produktų skoninėms savybėms išryškinti.

Aš, kaip ir visada vykdama į naują šalį, domiuosi ne lankytinais objektais, o maistu. Po informacijos atrinkimo ir degustacijos jaučiuosi taip, kad portugališką virtuvę spėjau visai neblogai pažinti.

Visų laikų puriausios spurgos

Algarvė yra Portugalijos pietų regionas, garsėjantis unikalia gamta. Tai yra uolėtas Europos kraštas, kurį skalauja gražiausių atspalvių ir bangų Atlanto vandenynas. Turbūt protingiausia keliaujant po Algarvę būtų nuomotis automobilį ir aplankyti daugiau vietovių, tačiau mes turėjome tik 4 dienas ir pasirinkome bazuotis Lagos mieste, bet nė kiek nesigailime.

Lagos miestas turi viską – ir jaukų senamiestį, ir nuostabaus grožio pėsčiomis pasiekiamus paplūdimius, ir daug vandens pramogų, ir pažintinius takus, vedančius Europos kraštu ir atveriančius nuostabius vaizdus. Kartu ir neatrodo per daug turistinis.

Lagos nepasižymi ypatinga gastronomine kultūra. Daug restoranų gana paprasti, be specifinio braižo, pritaikyti greitai aptarnauti turistų srautus. Taip pat yra ir daug hipsteriškų specializuoto maisto vietų. Bet jei esate kaip aš ir mėgstate išbandyti tai, ką valgo vietiniai – Lagos galite paragauti Piri Piri vištienos, sardinių, Arroz de Marisco – tradicinio ryžių ir jūrų gėrybių patiekalo. Ai, ir dar – nuostabiausia spurga Bolas. Jas pardavinėja paplūdimiuose, taip kaip pas mus būdavo su čeburekais – vaikšto ir pardavinėja. Tai minkščiausia ir puriausia visų laikų spurga su švelniu kremu. Vietiniai sako, kad būtent gulint atsipalaidavus paplūdimyje jos būna pačios skaniausios. Mes pritariam.

Meniu – šviežias žvejų laimikis

Lisabona man visų pirma asocijuojasi su laisve. Eini gatve ir jauti – tai laisvas miestas, žmonės čia laimingi. Taip pat Lisabona yra pilna spalvų – spalvoti namai, daug gatvės meno, ryškių tramvajų ir net rožinė gatvė.

Labai laukiau apsilankymo stipriai išgirtame „Time Out Market“, kuriame daug maitinimo įstaigų po vienu stogu. Prisiskaičiau, kad ten privalo apsilankyti kiekvienas besidomintis maistu, tad aš, žinoma, nuvykau ir visai man nepatiko. Jaunatviška – taip, gražu – taip, bet taip pat ir brangu, nelokalu, galbūt įdomiau vietiniams nei turistams, na nes burgerį, steiką ar sušių galiu ir Vilniuje suvalgyti.

O šiaip Lisabonoje yra tiesiog beprotiškas restoranų kiekis, galbūt dėl to, kad turistų čia devynis kartus daugiau nei vietinių. Išsirinkti, kur valgyti, gana sunku, bet galiu rekomenduoti konkretų šviežių jūrų gėrybių restoraną. Jį mums patarė vietiniai kaip puikų kainos ir kokybės santykį bei šviežumo garantą. Rytais žvejai čia atveža laimikį, o tu gali išsirinkti arba iš meniu, arba iš vitrinos. Jei skamba gerai, tai jūrų gėrybių eikite į restoraną „Portas“. O Belem rajone galite paragauti žymiojo kepinio Pastel de Nata originalo Pastel de Belem.

Kitoks gatvės maistas

Portas man tiesiog gražus miestas, kuriame smagu praleisti porą dienų, pasivaikščioti siauromis gatvelėmis arba plačiais tiltais, pasižvalgyti į spalvotus namus ir plyteles, vakarais pasėdėti romantiškoje rivjeroje ir pakelti Porto vyno taurę (nors tiksliau būtų sakyti taurelę, nes vynas 19 laipsnių).

Porto privaloma paragauti šviežios žuvies, jūrų gėrybių ir tradicinio Porto mieste gimusio turbo sumuštinio Francesinha.

Kitoje Porto pusėje yra žvejų miestelis Afurada. Jame gyvenimas visai kitoks – vyrai čia žvejai, o moterys jų laukia gatvėse, dažniausiai bedžiaustydamos skalbinius. Vaikštai miestelyje, o aplink tave tokios prijuostėmis pasipuošusios mamos laksto su skalbiniais arba šluotom. Gyventojai labai draugiški! Besilankant šiame rajone patartina paragauti šviežiausio laimikio, kepamo tiesiog gatvėje ant didelių grilių.

Privalomas gurmanų sąrašas

O štai čia patiekalai, kuriuos mano manymu, privaloma paragauti viešint Portugalijoje.

Sardinės. Jos Portugalijoje tokios populiarios, kad turi ne vieną savo garbei skirtą festivalį. Kepamos jos šviežios ant anglių – būtent tokių ir patariu paragauti, jei vyksite vasaros sezonu.

Menkės. Turbūt nesuklysčiau pasakydama, kad portugalai kraustosi iš proto dėl menkės. Sakoma, kad šalies gyventojai turi po vieną menkės receptą kiekvienai dienai. Paradoksalu tai, kad menkę šalis importuoja, nors ir patys turi galybę Atlanto žuvų. Kad ir kaip būtų, menkę portugalai labai mėgsta, moka puikiai paruošti, o restoranuose galima rinktis iš daugybės patiekalų.

Aštuonkojai. Dar vienas nacionalinis patiekalas. Itin populiari versija – polvo à lagareiro – apvirtas aštuonkojis, keptas česnakiniame aliejuje, patiekiamas su bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis. Vilniaus restorane už 1–2 aštuonkojo kojas sumokėsite nuo 20 Eur, o rezultatas nebūtinai tenkins, nes aštuonkojo gamyba reikalauja specifinių įgūdžių. Tuo metu Portugalijoje už 12–15 Eur gausite visą tobulai paruoštą aštuonkojį. Šiek tiek net keista jį valgyti kaip kokį kepsnį, bet jei mėgstate jūrų gėrybes – tai čia tiesiog būtina ir net ne kartą.

Cataplana de marisco. Karštame puode patiekiamas ryžių ir jūrų gėrybių troškinys. Tiesa, ryžių čia mažuma, užtat gausybė krevečių, midijų, kalmarų, krabų ir kitų jūrų gėrybių.

Kiauliena. Tai populiariausia mėsa Portugalijoje ir ją portugalai įvaldę puikiai. Paragaukite Bifana – gatvėse parduodamų plonai pjaustytos česnakinės kiaulienos sumuštinių. Na, o restoranuose rasite tikrai daug kiaulienos patiekalų pasirinkimų, iš kurių įdomiausi man atrodo kepta kiauliena su moliuskais ir Cozido à Portuguesa – portugališkas troškinys iš labai daug kiaulienos dalių ir dešrų, vištienos, jautienos ir įvairių daržovių.

Francesinha. Tai Porto mieste gimęs nuodėmės vertas sumuštinis, kurį sudaro ne tik duona ir dešra, bet ir steikas, kelių rūšių dešros, šoninė, kiaušinis, daug daug sūrio ir alaus padažas.

Piri Piri viščiukas. Piri piri yra populiarus portugališkas aitriųjų pipirų padažas. O šis viščiukas – ilgai jame marinuotas, keptas griliuje, aitrus ir labai aromatingas.

Pastel de Nata. Populiariausias portugališkas kepinys, kurį sudaro sluoksniuota tešla ir kiaušininis kremas. Nesumeluosiu pasakydama, kad tai tobulo skonio desertas, kuriuo net aš sau leidau mėgautis beveik kiekvieną dieną. Nors ir be jo Portugalijoje tikras rojus kepinių mėgėjams ir visi jie tobulo skonio.

Portugalijoje apsilankyti tikrai verta, ir jei tai darysite, būtinai visko išragaukite.