Pirma mintis, šovusi į galvą pamačius tradicinį menkės pyragaitį buvo: „Tai kaip Kijevo kotletas, tik iš žuvies.“

Iš tikrųjų menkės pyragaičio forma lygiai tokia pati, kaip ir Kijevo, tik jis kiek mažesnis. O prapjovus į lėkštę išbėga sūris.

Tiesa, toks pyragaitis nėra pagrindinis patiekalas. Nors sotus, tačiau patiekiamas kaip šaltas užkandis. Patys portugalai sako, kad jų virtuvėje nėra nieko tradiciškesnio už menkę, ir juokauja, kad ją gali paruošti 365 būdais.

Kokio skonio tikėtis tokį užkandį pamačius savo lėkštėje? Pyragaitis gaminamas iš trintų bulvių ir kiaušinio masės, į kurią įmaišoma sutrinta menkė. Į viduriuką įspraudžiamas sūris ir pyragaitis trumpam panardinamas į įkaitintą alyvuogių aliejų.

Beje, tokia užkandėlė nėra pigi. Lisabonos centre esančioje kavinėje už tokį kelių kąsnių skanėstą gali tekti sumokėti ir 4,50 Eur, tačiau paragauti verta, nors paragavus nuomonės išsiskyrė: vieniems per sausa, kitiems per sūru, tretiems norėjosi kartoti.

„Per daug druskos“ – greičiausiai dažniausiai skambėjusi frazė ragaujant portugališką maistą. Druskos jie tikrai negaili, kaip ir cukraus saldumynams.

Beje, sūdytą menkę, kurią portugalai naudoja šiai užkandėlei gaminti, pirmiausia pamerkia į vandenį ir mirko mažiausiai 36 valandas, kad žuvis nebebūtų tokia sūri.

Tačiau kol dar nenusipirkote lėktuvo bilietų į Lisaboną, tokią užkandėlę galite pabandyti pasigaminti ir namuose. Beje, sūriu įdarytas pyragėlis – šiuolaikinė portugališko restorano improvizacija, tradiciškai pyragėlis ruošiamas iš vientisos masės.

Užkandėlę portugalai gamina iš sūdytos menkės, kurią mirko vandenyje mažiausiai pusantros paros, kartais mirkymas užtrunka net iki kelių dienų vis pakeičiant vandenį. Paruoštą menkę sutrina.

Su lupena išvirtas bulves nulupa ir taip pat sutrina. Bulvių ir menkės deda lygiomis dalimis – po 300 gramų. Į masę įmuša tris kiaušinius, įpjausto nedidelį svogūną ir įberia šiek riek smulkintų petražolių. Suformuotą pyragėlį merkia į įkaitintą alyvuogių aliejų ir ragauja.

Daugiau patiekalų iš Lisabonos kavinių ir užkandinių:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)