Grikiai


Dietologai pažymi, kad grikius reikia virti tik vandenyje, o dabar populiarius receptus su pienu dėl savo sveikatos verčiau pamiršti. Paslaptis slypi tame, kad grikiuose gausu geležies, o piene – kalcio, tad kartu šie elementai blogai dera ir sukelia diskomfortą žarnyne.

Bulvės


Jaunas bulves, jeigu norite išsaugoti visus jų maistinius elementus, būtina valgyti su lupena. Nuskustos ar nupultos bulvės maistinės vertės turi gerokai mažiau. Vis dėlto, jeigu bulvė įgavusi žalsvą atspalvį, geriau tą vietą nupjauti, nes joje susikaupusios žmogui toksiškos medžiagos.

Morkos


Daugelis įpratę manyti, kad termiškai apdorojant produktus sunaikinamos naudingosios medžiagos, tačiau kai kuriais atvejais šis procesas yra naudingas. Pavyzdžiui, verdant beta karotino ir liuteino kiekis morkose tik išauga.

Kiviai


Kivių žievelėje vitaminų, ląstelienos ir antioksidantų daugiau nei jų minkštime, todėl šį produktą rekomenduojama valgyti su žieve. Kad atrodytų patraukliau, ruošdami tirštuosius kokteilius kivių žievelę galite įmesti į trintuvę.

Pomidorai

Šakšuka

Termiškai apdorotuose pomidoruose likopino kiekis išauga keliais kartais. Ši medžiaga yra puikus ginklas kovojant su širdies ir kraujagyslių ligomis. Vis dėlto, salotos su šviežiais pomidorais papildys vitamino C atsargas, todėl jų taip pat nereikėtų atsisakyti.

Kopūstai


Terminis apdorojimas stipriai sumažina karotino ir antioksidantų kiekį kopūstuose, todėl virta ar troškinta ši daržovė yra mažiau vertinga nei šviežia. Jeigu norite gauti daugiau naudos iš šio produkto, jį reikėtų valgyti raugintą, nes tokiu atveju kopūstai tampa ne tik puikiu vitamino C, bet dar ir pieno rūgšties šaltiniu.

Moliūgas


Moliūgo minkštime naudingųjų medžiagų yra mažiau nei jo žievėje. Pavyzdžiui, tai pasakytina apie ląstelieną ir vitaminą C. Mažai kas norės valgyti moliūgą kartu su žieve, todėl geriausia jį kepti. Taip pat iš jo išeina skanūs ir naudingi desertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)