Kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas, šefas Gediminas siūlo pasigaminti sočius vėlyvuosius pusryčius – šiuo metu ir Lietuvoje išpopuliarėjusį Libano virtuvės patiekalą šakšuką. Taip pat dalijasi tešlos iš visagrūdžių miltų receptu. Anot šefo, šią tešlą galima panaudoti labai įvairiai, pavyzdžiui, iškepti picą su šio metų laiko daržovių karaliais – smidrais arba paplotėlius prie grilyje keptos dorados ir smidrų.

Šefas tikina, kad nors šie patiekalai gali nuskambėti sudėtingai, bet viską įgyvendinsite be ypatingų pastangų.

Orkaitėje kepti kiaušiniai – šakšuka

Foto: Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 4 vnt. brijošių arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 100 g čioriso dešros
  • 1 vidutinio svogūno
  • 2 puselių konservuotos keptos paprikos
  • 300 g konservuotų smulkintų pomidorų padažo
  • 100 g fetos sūrio
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių)
  • žiupsnelio kumino sėklų
  • žiupsnelio kalendros sėklų
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Gilesnėje keptuvėje, kurią tinka dėti į orkaitę, įkaitinti aliejų ir pakepinti pusžiedžiais pjaustytus svogūnus kartu su kalendros ir kumino sėklomis.
  2. Suberti kubeliais pjaustytą čioriso dešrą ir pakepinti.
  3. Tada sudėti juostelėmis pjaustytą papriką, pakepinti ir supilti pomidorų padažą. Įberti druskos, pipirų pagal skonį, gerai išmaišyti ir 2–3 minutes patroškinti.
  4. Keptuvę nukelti nuo kaitros ir atsargiai ant masės paviršiaus įmušti kiaušinius.
  5. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kiaušinio baltymas sutvirtės.
  6. Iškepusią šakšuką apibarstyti trupintu fetos sūriu ir smulkintais šviežiais žalumynais.

Visagrūdžių miltų tešla picai ir grilio paplotėliams

Foto: Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 300 g visagrūdžių kvietinių miltų
  • 300 g kvietinių miltų
  • 15 g šviežių mielių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus
  • 450 ml kambario temperatūros vandens
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

Picos įdaras

Reikės:

  • 250 g šviežių smidrų
  • 2 valg. š. pesto padažo
  • 1 mocarelos rutuliuko
  • rūkyto alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Mieles ištirpinti vandenyje su cukrumi, suberti miltus, druską ir gerai išminkyti tešlą rankomis arba elektriniu maišytuvu iki vientisos blizgios masės. Tešlą padalinti per pusę. Pirmą dalį tešlos, skirtą picai, įdėti į alyvuogių aliejumi išteptą indą ir indo viršų uždengti maistine plėvele. Antrą dalį tešlos padalinti į 8 dalis ir suformuoti ant lentelės rutuliukus. Taip pat uždengti maistine plėvele. Abi tešlos dalis palikti šaldytuve porai valandų (galima ir nakčiai), kad lėtai iškiltų.
  2. Smidrų kotelių galiukus nulaužti ir likusias dalis suberti į verdantį vandenį porai minučių. Tada išgriebti juos ir panardinti į labai šaltą vandenį, kad neprastų spalvos ir vitaminų.
  3. Pirmą dalį tešlos rankomis paskirstyti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Tešlos paviršių patepti pesto padažu, išdėlioti smidrus ir plėšytos mocarelos gabaliukus. Kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje 5–6 minutes. Iškepusią pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

Grilyje kepta dorada su smidrais

Foto: Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 2 vnt. doradų
  • druskos, pipirų
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių, peletrūno, raudonėlio)
  • 1 žaliosios citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • 250 g smidrų
  • 100 g sviesto
  • 1–2 skiltelių česnako

Gaminimas:

  1. Visas žoleles susmulkinti ir padalinti pusiau į atskirus indelius. Į vieną dalį smulkintų žolelių įtarkuoti česnako, įberti druskos, pipirų ir įdėti sviestą. Viską gerai išmaišyti.
  2. Išvalyti žuvį ir nukirpti pelekus. Į likusią dalį žolelių įberti druskos, pipirų, išmaišyti ir suberti į žuvies vidų. Žoleles pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir į kiekvieną žuvį įdėti po 2–3 riekelės žaliosios citrinos. Palikti 10–15 minučių pasimarinuoti. Kepti iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 15 minučių.
  3. Iš antros dalies tešlos rutuliukų padaryti paplotėlius. Smidrus apibarstyti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Išmaišyti ir kepti grilyje kartu su visagrūdžiais paplotėliais iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 5 minutes.
  4. Iškepusią duonelę patepti žolelių sviestu bei patiekti kartu su grilyje kepta dorada ir smidrais.

Skanaus!

Laidos vedėjas Gediminas
Foto: Organizatorių nuotr.