Britų dienraštis „The Guardian“ rašo, kad naujai atgimusias tradicijas salotose, pyragaičiuose ar kokteiliuose naudoti įvairių spalvų, skonių bei kvapų lauko gėles per „Instagram“ išplatino „Michelin“ įvertinimo sulaukę žymių restoranų šefai.

Valgomųjų gėlių populiarumas ėmė dygti tarsi ant mielių, ir jau praėjusiais metais vietiniuose britų prekybos centruose šias gėles tapo įprasta pirkti lygiai taip pat, kaip prieskoninį baziliką ar kalendrą. Neilgai trukus, šią madą perėmė ir kai kurios Lietuvoje veikiančios kepyklos.

Gėlės maiste naudojamos dėl paprastos priežasties – pridėjus ryškios gėlės žiedą, pagerėja kasdienių patiekalų išvaizda ir net skonis. Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad eksperimentų su gėlėmis rezultatas visuomet stebinantis – kai kurios jų yra aštrios, kitos pasižymi žolės skoniu, o dar kitos būna itin aromatingos.

Našlaitės žadina apetitą

„Tortams ir pyragaičiams puošti neseniai pradėjome naudoti džiovintas (liofilizuotas) našlaites, taip pat šviežius ir džiovintus rožių žiedlapius bei rugiagėles“, – apie naujas konditerines tendencijas pasakoja N. Juchnevič.

Konditerė pastebi, kad būtent našlaitės pastaruoju metu yra tendencingai naudojamos tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje. Jų populiarumas maisto puošyboje gali būti siejamas ir su augančia natūralių produktų bei gaminių paklausa.

Maistui skirtos gėlės nėra specialiai chemiškai ar termiškai apdorojamos, nebent tik džiovinamos, o šviežumą išlaiko net 3–4 dienas. Tiesa, daliai žmonių visgi natūraliai gali kilti klausimas, ar tokios puošmenos yra valgomos, ar atlieka tik estetinę funkciją.

„Galbūt kai kam tai bus neįprasta, tačiau gėlės, kuriomis puošiame maistą, yra valgomos. Tai, ar jas valgysite, priklausys tik nuo jūsų receptorių. Pavyzdžiui, našlaites galima naudoti ruošiant pyragus ar kitus kepinius ir šios gėlės itin žadina apetitą“, – į klausimą atsako kepyklų vadovė, pridurdama, kad maisto gamyboje naudojamos gėlės nepatenka į alergenų sąrašą, tad yra tinkamos visiems.

Torto spalva – iš špinatų, ciberžolės, džiovintų morkų

Paklausta, iš kokių maisto produktų pagaminti tortai šiuo metu sulaukia daugiausia populiarumo, N. Juchnevič teigia, kad vieną gaminių kategoriją išskirti būtų sunku.

„Žmonės mėgsta šokolado, varškės ir gaivių vaisių tyrių tortus. Pirkėjai taip pat pamėgo tortus su traškiu vafliniu pistacijų, mangų ar karamelės sluoksniu, o kartu ir su įvairių vaisių, tokių kaip mangų, aviečių, vyšnių, juodųjų serbentų tyrių želė sluoksniais“, – pasakoja N. Juchnevič.


Konditerės teigimu, pastaruoju metu pastebima tendencija rinktis gaminius, pagamintus iš kuo natūralesnių žaliavų. Todėl net spalvą konditeriai išmoko išgauti iš tokių gamtos produktų, kaip špinatai, ciberžolė, džiovintos morkų ar burokėlių granulės.

Vestuvėms – daugiasluoksniai, vaikų gimtadieniams – vaisiniai tortai

Nors šiltuoju metų laiku pastebima tendencija rinktis gaivesnius, lengvesnės konsistencijos konditerijos gaminius, tačiau ištikimi šokolado mėgėjai riebesniais šokoladiniais tortais mėgaujasi ir vasarą.

Tiesa, N. Juchnevič pastebėjimu, kasdieniam vartojimui pirkėjau labiau renkasi bandeles, pyragaičius ir mažo svorio tortus. Vaikų gimtadienių progoms dažniausiai perkami varškės, jogurto ir vaisiniai tortai, o vestuvių ir jubiliejų proga ieškoma išraiškingų, daugiau sluoksnių turinčių tortų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)