Taigi svetainė businessinsider.com pristato 10 produktų, kuriuos tam tikrose šalyse draudžiama vartoti ir pardavinėti. Dėl prekybos pažeidimų ar nehumaniško gamybos proceso kai kurie iš šių draudžiamų maisto produktų gali būti nepriimtini ne tik tose šalyse, bet ir visame pasaulyje.

Ūkiuose auginta lašiša

Visų mėgstama rausvo atspalvio žuvis turi ir tamsiąją pusę, jei kalbėsime apie žuvininkystės ūkiuose augintą lašišą. Žuvis, kuri dar žinoma kaip atlantinė lašiša, kelia daug nerimo dėl aplinkosaugos, teigia Aplinkosaugos gynybos fondas. Kad sumažintų taršą, tokios šalys kaip Naujoji Zelandija ir Australija yra uždraudusios prekiauti ir vartoti ūkiuose augintą lašišą. Parduotuvėse venkite lašišos, turinčios pilkšvą atspalvį, ir dairykitės žuvies, kuri įvardijama kaip raudonoji lašiša, nerka ar Aliaskos lašiša – taip užsitikrinsite, kad įsigysite laukinę rūšį.

Kiaušiniai „Kinder Surprise“


Jungtinėse Valstijose draudžiama prekiauti šiuo britų gaminiu, tačiau ne dėl to, kad vaikai prie jo pripranta. Šis šokoladinis saldumynas Amerikoje yra uždraustas, nes jų viduje yra nevalgomas daikčiukas – tai pažeidžia Maisto ir vaistų administracijos taisykles. Šių šokoladinių kiaušinių viduje esantis žaisliukas kelia užspringimo pavojų, nes maži vaikai gali bandyti jį suvalgyti.

Ančių kepenėlės


Ančių kepenėlės yra prancūziškas delikatesas, tačiau Kalifornijoje jam nėra vietos. Ši valstija neseniai atnaujino draudimą prekiauti ir vartoti riebias ančių ir žąsų kepenis, nes norint jas išgauti, su šiais paukščiais elgiamasi nehumaniškai. Antys per prievartą šeriamos maistu per vamzdelius, kad jų kepenys užaugtų dešimt kartų didesnės negu įprastai. Gyvūnų teisių apsaugos organizacija PETA sveikina tokį draudimą, bet daugelis Kalifornijos šefų ir ūkininkų norėtų, kad jis būtų atšauktas. Be Kalifornijos, draudimai ar apribojimai ančių kepenėlėms galioja ir Italijoje, Indijoje, Danijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Izraelyje ir Vokietijoje.

Eršketų ikrai


Eršketų ikrai, kurių uncija (28 g) gali kainuoti iki 200 dolerių, yra uždraustas vaisius daugeliui pinigus skaičiuojančių žmonių. Tačiau Jungtinėse Valstijose jie taip pat yra paskelbti už įstatymo ribų, kad būtų apsaugotos nykstančios žuvys. Šie brangūs ikrai gaunami iš eršketų – sparčiai nykstančių žuvų, kurios pirmiausia veisiasi Kaspijos ir Juodosios jūros baseinuose. Kad sumažintų brakonieriavimą, Jungtinės Valstijos eršketų ikrų importą yra uždraudusios dar nuo 2005 metų.

Kramtomoji guma


Singapūras garsėja gatvių švara ir yra uždraudęs čiaumoti kramtomąją gumą. Ši šalis kramtomąją gumą uždraudė dar 1992 metais, kad apsaugotų gatves nuo dėmių, kurias palieka išspjauta guma. Prekeiviams, kurie ryžtasi pardavinėti uždraustą produktą, gresia iki dvejų metų kalėjimo ar 1 tūkst. eurų siekianti bauda.

Kečupas


Galbūt jums patinka prie mėsainio vartoti kečupą, bet prancūzų moksleiviams dėl to gali kilti rimtų nemalonumų. 2011 metais ši šalis įvedė naujas maitinimo mokyklose taisykles, kurios apribojo šio saldaus padažo iš pomidorų vartojimą. Kad būtų apsaugotos Prancūzijos kulinarinės tradicijos, moksleiviams leidžiama kečupo išsispausti tik prie skrudintų – prancūziškų – bulvyčių, kurios patiekiamos kartą per savaitę.

Saldainiukai „M&M`s“


Šie spalvotu glaistu dengti šokoladiniai saldainiukai visame pasaulyje nelaikomi sveiko maisto pavyzdžiu, tačiau Švedija juos uždraudė ne dėl to. Ši šalis draudžia prekiauti saldainiais „M&M`s“, nes jų prekės ženklas yra pernelyg panašus į kitą užkandį – šokoladu dengtus žemės riešutus „M by Mondelez“. Ši gamintoja savo saldumynus Švedijoje pardavinėja nuo 1957 metų ir pasipriešino panašiam „M&M`s“ pavadinimui bei logotipui.

Pūsliažuvės (fugu)


Keturdantė pūsliažuvė, Japonijoje vadinama fugu, yra viena pavojingiausių pasaulyje žuvų ir tikrąją to žodžio prasme gali pražudyti žmogų, jei bus netinkamai paruošta. Šis japonų delikatesas turi tetrodotoksino – nuodo, kuris yra 1200 kartų stipresnis už kalio cianidą. Kad žmogus mirtų, pakanka šių nuodų ant smeigtuko galo. Štai kodėl Jungtinės Valstijos draudžia prekiauti ar ruošti šią žuvį be specialaus leidimo.

Ryklių pelekai


Kalifornijoje jau draudžiama pardavinėti ir vartoti ryklių pelekus, kurie naudojami kinų sriubai ir prabangiems patiekalams. Neseniai Kongresui buvo pristatytas Ryklių pelekų pardavimų panaikinimo aktas ir jei jis bus priimtas, pardavinėti ryklių pelekus bus uždrausta visose Jungtinėse Valstijose. Šio įstatymo projekto gynėjai mano, kad jis apsaugos ryklių rūšis ir užkirs kelią nehumaniškai praktikai, kai ryklių pelekai nukertami gyviems rykliams – po šito jų laukia lėta ir skausminga mirtis.

Nepasterizuotas pienas


Pardavinėti šviežią arba nepasterizuotą pieną daugelyje Amerikos valstijų draudžiama jau beveik 30 metų. Amerikos medikų asociacija ir Ligų kontrolės bei prevencijos centrai primygtinai rekomenduoja negerti tokio pieno, nes jis kelia potencialią infekcinių ligų grėsmę. Nors nepasterizuoti pieno produktai Amerikoje draudžiami, daugelio Europos šalių gyventojai reguliariai geria šviežią pieną, o kai kurios valstybės, pavyzdžiui, Austrija ir Šveicarija, netgi turi prekybos automatus, kuriuose jo galima įsigyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)