Paragaukite vieno ar kito maisto produkto ir patys pažiūrėkite, ar įsiplieks kibirkštėlės.

Granatai

Granatų sultys

Žodis „afrodiziakas“ kilęs iš graikų meilės deivės Afroditės vardo. Pasak graikų mitologijos, ši deivė pasodino pirmą granatą. Kadangi vaisius turi daug sėklų, jis dažnai siejamas su gausa, vaisingumu.

2011 m. Edinburge atliktas tyrimas parodė, kad kasdien geriant granatų sulčių sumažėja kortizolio lygis, todėl vyrų ir moterų organizme padaugėja testosterono, o tada gerėja nuotaika ir stiprėja seksualinis geismas.

Šparagai


Šparagus daugelį amžių vadino afrodiziakais. Graikai minėjo juos meilės poemose, „Kamasutroje“ buvo patariama gerti jų tyrę, o kinų literatūroje afrodiziakus vadino seksualiniu maistu. Pasakojama, kad anksčiau prancūzai prieš vestuves tris kartus per dieną valgydavo šparagų, tikėdamiesi sustiprinti libido prieš būsimą pirmąją naktį.

Šparagai laikomi afrodiziaku ne tik dėl falo formos – juose gausu kalcio, vitamino E ir kalio, kurie valo inkstus ir šlapimo takus, taigi suteikia energijos dozę. Asparto rūgštis šparaguose neutralizuoja amoniako perteklių organizme, kuris gali sukelti vangumą ir sumažinti seksualinį geismą. Kas gi norėtų sugadinti romantišką vakarą, tiesa?

Burokėliai

Salotos su burokėliais

Burokėliai nuo seno daugelyje kultūrų laikomi afrodiziakais. Senovės romėnai tikėjo, kad burokėliai sužadina geidulingus jausmus. Pompėjos viešnamio sienas puošė freskos su burokėliais. Graikų mitologijoje Afroditė valgė burokėlių, kad būtų patrauklesnė.

Iš tiesų liaupsės burokėliams turi pagrindo, juk burokėliai – natūralus triptofano ir betaino šaltinis, o šios medžiagos reikalingos mūsų sveikatai ir gerovei. Burokėliuose gausu ir boro, kuris didina sekso hormonų lygį organizme.

Kava


Taip, pasirodo, kavos kvapas jaudina moteris – tai parodė Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas. Kofeinas paspartina širdies plakimą, kraujotaką, o joje esantys alkaloidai didina ištvermę. Galiausiai kava teikia džiaugsmo, laimės pojūtį, o dopamino dozė niekada nepakenks (tiesa, su saiku).

Braškės

Braškės su šokoladu

Šios širdies formos uogos kadaise laikytos romėnų meilės deivės Veneros simboliu. Vienu metu senovės Graikijoje drausta valgyti braškes ir apskritai visus raudonos spalvos maisto produktus, todėl daugelis manė, kad uogos turi paslaptingų galių.

Jų gal ir neturi, tačiau turi daug antioksidantų ir fitocheminių medžiagų, kuris stabdo uždegimus. Dėl gražios spalvos, saldaus skonio ir dailios formos braškės – tikras gardėsis, kuriuo norisi pasidalinti su mylimuoju.

Medus


Nesunku suprasti, kodėl šitiek amžių medus laikomas afrodiziaku. Vien pavadinimas „medaus mėnuo“ žada šitiek lūkesčių... Vieni šaltiniai teigia, kad medus laikomas afrodiziaku, nes senovėje jaunavedžiai gerdavo midų (fermentuotą gėrimą su medumi) iki pirmo mėnulio savo santuokoje. Hipokratas skirdavo medaus stimuliuoti seksualinį geismą.

Meduje yra bromo, kuris reguliuoja hormonų lygį, ir azoto rūgšties, kurios kraujyje atsiranda seksualiai susijaudinus. Kai kuriose kultūrose medus – vaisingumo simbolis.

Artišokai


Pagal graikų mitologiją, artišokus sutvėrė vyriausiasis dievas Dzeusas. Atstumtas jaunos gražios moters jis pavertė savo susižavėjimo objektą dygiu augalu. Iš išorės kieti, viduje minkšti artišokai pateko į afrodiziakų gretas dėl folkloro. Nepasotinamu apetitu maistui ir meilės nuotykiams garsėjus Catherine de Medici ištekėjusi už karaliaus Henriko II, atvežė į Prancūziją artišokų. XVII a. prancūzų rašytojas, seksologas Nicolasas Venette rašė, kad švedės siekia sužadinti vyrų geismą, patiekdamos jiems artišokų. Šiaip ar taip, valgyti artišokų nepakenks – jie gardūs ir turi daug antioksidantų.

Avokadai


Actekai taip stipriai tikėjo, kad avokadai sužadina geismą, jog nuimant jų derlių nekaltoms merginoms buvo draudžiama išeiti iš namų. Kai Prancūzijos karalius Liudvikas XIV pajuto silpstant savo vyriškąsias galias, ėmė valgyti avokadų ir praminė juos gerosiomis kriaušėmis. Karalius Saulė veikiausiai neklydo – avokaduose gausu vitamino E, kuris stiprina imuninę sistemą ir gražina odą.

Figos


Figos, kurių lapais dengėsi biblijiniai Adomas ir Ieva, turi daug antioksidantų, flavonoidų, ląstelienos ir kalio. Paradoksalu tai, kad daugybė jose esančių sėklelių asocijuojasi su vaisingumu, o jų lapai – su drovumu. Kalbama, kad Kleopatros mėgstamiausi vaisiai – figos beveik visose kultūrose buvo siejamos su seksualumu. Senovės Graikijoje jas laikė meilės simboliu, o kiekvieną jų naują derlių lydėdavo poravimosi ritualas.

Šokoladas

Šokoladinis pyragas

Kokia Valentino diena be saldaus dekadentiško šokolado? Per žmonijos istoriją šokoladas labiausiai išgarsėjo kaip afrodiziako simbolis. Kavos pupelės auga ant kakavmedžių (kurių pavadinimas ispaniškai reiškia „dievų maistas“). Actekams ir majams kavos pupelės atstojo valiutą. Žinoma, kad majai už naktį viešnamyje mokėdavo keliomis kavos pupelėmis, ir sklandė gandas, kad actekų imperatorius Montesuma kasdien išgerdavo po 50 karšto šokolado puodelių, kad galėtų patenkinti daugybę savo žmonų. Net garsusis italų meilužis Kazanova savo memuaruose mini šokoladą.

Dėl kokių medžiagų šokoladas žadina aistrą? Mokslininkų teigimu, dėl dviejų medžiagų – fenetilamino ir triptofano. Fenetilaminas yra stimuliantas, kuris gaminasi smegenyse, kai įsimylime, o triptofanas skatina laimės hormonu vadinamo serotonino gamybą, kuris gerina nuotaiką ir yra susijęs su seksualiniu geiduliu. Galiausiai dėl saldaus skonio ir aksominės tekstūros šokoladas yra gardus desertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)