Skirtingose regionuose – skirtingos Užgavėnės

Anot Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo docento A. Vaicekausko, būtent iš tarpukario tradicijų ir žinome apie Užgavėnes – ankstesnės informacijos nėra daug išlikę. Užgavėnės – regioniškai suskirstyta šventė, rašoma atsiųstame pranešime.

„Štai Vakarų Lietuvoje buvo populiarūs persirengėliai. Jų vaikštynės dabar paplitusios visoje šalyje. Gal todėl žemaičiai Užgavėnes savinasi kaip savo tradicinę šventę“, – tikino pašnekovas.

Tačiau kitur Lietuvoje Užgavėnių metu persirengėlių nebuvo.

„Didžiausia šventės pramoga kituose Lietuvos regionuose būdavo važinėjimas arklių traukiamomis rogėmis. Kaimo jaunimas tiesiog susėsdavo į kelias roges ir važinėdavo per kaimą, linksmindavosi, pokštaudavo. Jaunimui tai jau neturėjo tokios didelės tradicinės reikšmės kaip jų seneliams ar proseneliams, tai buvo daugiau pasilinksminimas“, – teigė A. Vaicekauskas.

Populiariausi – miltiniai gaminiai

Na, o Užgavėnėms būdingas patiekalas – blynai – pas mus atėjo iš slaviškos tradicijos ir tai jau yra moderniosios kultūros dalis.

„Tarpukariu tai jau buvo populiari vaišė, nors anksčiau lietuviai per Užgavėnes valgė tiesiog riebią mėsą. Blynai išpopuliarėjo ir vėl Vakarų Lietuvoje, kitaip tariant, Žemaitijoje, ir tapo tradicijų dalimi – minima, kaip persirengėliai vagia blynus nuo krosnies arba yra gražiuoju jais vaišinami“, – pasakojo docentas.

Tarpukario metais per Užgavėnes, pasak A. Vaicekausko, buvo populiaru valgyti paprastus miltinius blynus: blynus su obuoliais, kokius mėgstama kepti dabar, ar bulvinius blynus nebuvo populiaru gaminti. Tačiau mėgstami per visą keptuvę iškepti lietiniai ir paprasčiausi miltiniai blynai, kai kur – čirviniai. Taip pat atsiranda miltinių kepinių variantai: spurgos, žagarėliai ir t.t.

Kaip pagaminti įsimintinus ir autentiškus Užgavėnių blynus, papasakoti gali prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen. Pasak jos, svarbiausia, kad blynai būtų purūs. O tam visada gelbėja viena gudrybė: atskirai suplakti kiaušinių tryniai ir baltymai. Tokiu būdu baltymai susiplaka iki standžių putų, o tai suteikia blynams purumo.

Gaminant čirvinius blynus maisto ekspertė pataria pirmiausia sumaišyti šlapias ir sausas sudedamąsias dalis ir tik tuomet jas maišyti tarpusavyje. Geriausia, kad ingredientai būtų kambario temperatūros.

„Antra gudrybė, siekiant, kad blynai būtų purūs – dalį pieno atskiesti gazuotu vandeniu. Tiek gazuotas gėrimas, tiek iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymai turi atsidurti tešloje prieš pat kepimą“, – teigia A. Rasmusen ir siūlo pasigaminti populiariuosius čirvinius blynus pagal šį receptą.

Čirviniai blynai

Jums reikės:

  • 300 g miltų
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 2 valg. š. grietinės
  • 100 gr. sviesto
  • 2 arbat. š. kepimo miltelių
  • 1,5 arbat. š. vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 2 valg. š. cukraus
  • 1 st. pieno

Gaminimas:

  1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
  2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri.
  3. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite.
  4. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą.
  5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.
  6. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus.
  7. Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.

Mieliniai blynai


Gardūs mieliniai blynai

Mieliniai blynai ypatingi tuo, kad visuomet yra purūs ir minkšti. Sumaišę mielinių blynų ingredientus, tešlą palikite šiltoje tamsioje vietoje kelioms valandoms, kad pakiltų.

„Tešlos kildinimas – svarbus momentas, nes jei tešla nebus pakankamai iškilusi, blynai nebus tokie minkšti ir purūs. Tačiau jei perkildinsite tešlą, blynuose jausite mielių kartumą, o kartu jie neteks ir dalies saldumo, nes mielės „suvalgys“ visą cukrų. Todėl geriausia blynus kepti tada, kai tešla padvigubės. Jei planuojate blynus kepti, pavyzdžiui, pusryčiams, paruoštą tešlą pernakt laikykite šaldytuve“, – tikina A. Rasmusen ir dalijasi sočių mielinių blynų receptu.

Mieliniai blynai


Jums reikės:

  • 25 g. šviežių mielių arba 8–9 g sausų
  • 3 valg. š. cukraus
  • 0,5 l pieno
  • 2 kiaušinių
  • didelės saujos razinų
  • žiupsnelio druskos
  • miltų

Gaminimas:

  1. Mieles sumaišykite su 1 valg. š.cukraus ir užpilkite šiltu pienu.
  2. Į tešlą supilkite išplaktus kiaušinius, likusius 2 valg. š. cukraus ir viską išmaišykite. Maišydami įberkite vandenyje išbrinkytas razinas.
  3. Galiausiai įberkite tiek miltų, kad tešla taptų grietinės tirštumo.
  4. Indą su tešla uždenkite maistine plėvele ar rankšluostėliu ir palikite šioje vietoje, kol tešla padvigubės.
  5. Kepkite ant gerai įkaitintos keptuvės.
  6. Tiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.

Bulviniai blynai


Tradiciniai bulviniai blynai

Bulviniams blynams gaminti, pasak A. Rasmusen, reikėtų rinktis krakmolingas bulves, kurios išskirtų kuo mažiau skysčio. Na o jei tokių bulvių neturite, bulvių masę galima nusunkti ir taip išvengti per didelio drėgmės kiekio. Taip pat į tešlą galima įdėti miltų, tačiau kuo jų daugiau, tuo blynai būna kietesni.

„Jei bulvės šviežios ar mažiau krakmolingos, jas geriau tarkuoti burokine tarka – išsiskirs mažiau skysčio. Be abejo, galima bulves sutrinti bulvine tarka, tačiau skysčio bus daugiau ir greičiausiai bulvių masę reikės šiek tiek nusunkti“, – pasakoja A. Rasmusen ir kviečia išbandyti žemiau esantį bulvinių blynų receptą.

Bulviniai blynai


Jums reikės:

  • 4–5 didelių bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 kiaušinio
  • 3 valg. š. miltų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • 100 ml aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės.
  2. Įmuškite kiaušinį.
  3. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.
  4. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių.
  5. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
  6. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)