Patarimais ir receptais dalijasi maisto tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.

Šio pyrago receptas augo ir keitėsi kartu su manimi, iš seno tradicinio recepto, kepamo su kvietiniais miltais, jis pavirto į šiuolaikišką, madingą ir naudingą kepinį, kuriam visiškai nenaudoju kvietinių miltų. Eksperimentavimo būdu jį kepiau ne vieną ir ne du kartus, kol radau geriausią skirtingų miltų rūšių derinį, galintį pakeisti kvietinius miltus. Stiklinę kvietinių miltų jame atstoja malti lazdynų riešutai, ryžių, kukurūzų miltai ir bulvių krakmolas.

Skoninės pyrago savybės beveik tokios pačios, kaip ir tradicinio, tik pyragas iškepa kiek trapesnis. Jis lygiai toks pats skanus ir neatsivalgomas, kaip ir keptas pagal tradicinį receptą. Kol nepasakiau namiškiams, niekas net nesuprato, kad jis iškeptas kažkaip kitaip, nei įprasta.

Šiam pyragui taip pat visiškai nenaudojami riebalai ir kepimo milteliai, o vietoj tradicinių cukraus miltelių jį papuoškite apiberdami kuo įvairesnėmis sėklomis: aguonomis, sezamais, saulėgrąžomis, riešutais. Gražu, skanu ir sveika!

be glitimo
24 cm skersmens formai
50 min.

Reikės:

  • 500 g saldžiarūgščių obuolių
  • 4 kiaušinių
  • 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukranendrių cukraus
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų
  • 2 šaukštų ryžių miltų
  • 2 šaukštų maltų lazdynų riešutų
  • 2 šaukštų bulvių krakmolo
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 šaukštelių cinamono
  • 1 šaukšto aguonų
  • 1 šaukšto sezamų
  • 1 šaukšto kapotų lazdynų riešutų
Obuolių pyragas
Foto: sezoninevirtuve.lt


Gaminimas:

  1. Pyrago kepimo formą ištepkite sviestu, jei reikia, jos dugne patieskite kepimo popierių.
  2. Obuolius supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, prieš tai išpjaukite jų sėklas, bet obuolių nenulupkite. Obuolius galite pjaustyti tiesiai į kepimo formą, ant jų užbarstykite cinamono.
  3. Paruoškite pyragui tešlą. Kiaušinius (trynius ir baltymus kartu) labai gerai išplakite su cukrumi, kol pabals.
  4. Tada supilkite po du šaukštus maltų riešutų, kukurūzų, ryžių ir bulvių miltų, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
  5. Paruoštą tešlą užpilkite ant obuolių, apibarstytų cinamonu. Ant tešlos barstykite aguonas, sezamus, smulkintus riešutus, jie ne tik suteiks skonio, bet ir papuoš.
  6. Pyragą kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 30–40 minučių, kol iškeps. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku. Iškepusį pyragą palikite, kad praauštų, pjaustykite ir valgykite jau atšalusį.

Receptas iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.