Prekybos centruose žmonės dažniausiai ateina pavalgyti be meilės ir be ypatingų vilčių, ir prekybos centrų valgyklos juos taip pat pasitinka: be meilės ir be ypatingos išmonės, užtat su plastikiniu padėklu, kurį paskui reikia pačiam nusinešti ir išmesti vienkartinius indus. Jei maitinimo vietą prekybos centre atidaro koks nors restoranas, dažniausiai tai būna antros rūšies pasiūlymas, blanki kopija, lyg juoda balta nuotrauka prastai atspausdintame laikraštyje. Aš nesakau, kad ant plastikinio padėklo ir vienkartiniuose induose negalima patiekti skanaus maisto. Aš tik sakau, kad retai kas nors pasistengia.

Prekybos centre „Ozas“ salotų baras vadinasi „Caesar“, pavadintas pagal cezario salotas, kuriomis šeimininkas labai didžiuojasi (tuoj pažiūrėsim, ar pelnytai). Šis baras priklauso tam pačiam mėsininkui, kuris Vilniuje turi rimto brangumo ir skanumo kepsninę „Böff“ ir paprastesnę – bet tokią pačią mėsą kepančią – mėsininko parduotuvę su vynu ir staliukais, kuri vadinasi nuostabiu lietuvišku naujadaru: „Bučeris“.

Cezario salotos kitur yra išsigelbėjimas valgytojams, kuriems sunku išsirinkti iš valgiaraščio, arba tiems, kas nenori prisikimšti pilvo. Šis patiekalas, nieko bendro neturintis su senovės Romos valdovais, buvo sukurtas pietų Kalifornijoje, italų imigranto gastronomo Cesare Cardini. Tai buvo turbūt pirmosios pasaulyje madingos salotos; jas pradėjo valgyti Holivudo elitas, kino ekrano tuštutės ir tuštuoliai, kurie nuolatos rūpinosi savo svoriu.

Salotų bare „Caesar“ šios salotos yra pagrindinis patiekalas, bet yra ir kitų pasirinkimų, tai išbandom, ką galime.

Salotos su tigrinėmis krevetėmis (maža porcija, 7,90 Eur) yra brangiausias variantas (dar galima imti su vištiena, šonine, veršiena, jautiena ar lašiša), tai natūralu, kad aš turėjau pasirinkti jį, nes svarbu pasirodyti prieš žmones, kad galiu sau leisti sumokėti beveik aštuonis eurus už salotas. Dirbu daug, gyvenu plačiai, gyvenimas švilpia greitąja greitkelio juosta. O jei rimtai, kaip salotos? Salotos absoliučiai nuostabios, traškios, gaivios, padažas yra tobulas Dievų nektaras – minutei užmirštu, kad esu prekybos centre ir kad valgau iš vienkartinių indų. Pretenzijos? Per greitai baigėsi krevetės. Norėjau, kad jos nesibaigtų niekada.

Aštrūs vištienos sparneliai (5,90 Eur), gerai išmarinuoti ir gausūs padažo, man labai patiko, o jei nepabaigiau porcijos, tai tik todėl, kad labai daug visko užsisakėme. Norėčiau tokius sparnelius valgyti ne prekybos centre, o tinkamesnėje aplinkoje.

Šiais laikais itin retai užsisakinėju mėsainį, bet čia man kažkas pašnibždėjo pabandyti. Gal mano vidinis balsas ar maisto kritiko pareiga. Mėsainis su sūriu (7,50 Eur) pasirodė vertas mėsininko reputacijos: tokios kokybės mėsos seniai nebuvau ragavęs, bent jau bandelėje. Taip, jis kainuoja ne kaip greitmaisčio valgyklos pasiūlymas, bet čia ir nėra greitmaisčio valgykla, nesvarbu, kad priešais mane plastikinis padėklas, o ant staliuko priklijuota sportbačių parduotuvės reklama. Manęs milijoną kartų klausė, kur Vilniuje geriausias mėsainis, ir turėčiau pasakyti, kad šiandien turbūt čia, šiame salotų bare – gali skambėti keistai, žinau, bet čia tokia mano nuomonė, galite nesutikti, tik kas iš to, nes klausia manęs, o ne jūsų.

Dviese sumokėjome 26 Eur. Jei tai būtų eilinis greitmaistis, sakyčiau, brangu; tačiau čia puikaus šefo sugalvoti ir puikiai jo darbuotojų sumeistrauti išskirtinės kokybės patiekalai, todėl verta kiekvieno cento.

Aš labai norėčiau, kad šis salotų baras būtų kur nors kitur, ne prekybos centre, o miesto centre, gražiose patalpose, kad aš ten galėčiau nueiti dažniau. Tačiau kol jis yra prekybcentryje, aš galiu pasakyti, kad galima valgyti ir prekybos centre, ir tas pavalgymas nebus kompromisas iš bėdos ar iš vargo.

Keturios žąsys iš penkių.

Caesar salotų baras, PC Ozas, Ozo gatvė 18, Vilnius. Tel. +370 5 270 5639. Facebook profilis.
Nuo pirmadienio iki šeštadienio nuo 10:00 iki 22:00, sekmadieniais nuo 10:00 iki 21:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)