Į projektą „30 geriausių restoranų“ panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

10 vieta. „Momo Grill“ (Klaipėda)

Šefai Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius
Vadovas Kristina Samavičienė
Virtuvės tipas – grill&bar

„Momo Grill“ šefas Valdas Anusevičius

„Momo Grill“ jau antrus metus iš eilės yra tarp geriausių šalies restoranų šio projekto kontekste. Tai ant grotelių keptos mėsos patiekalų restoranas ir jis pradeda šių projekto geriausių iš geriausiųjų dešimtuką. Pagrindinis „Momo Grill“ meniu yra nedidelis, tačiau kiekvienas patiekalas yra išieškotas ir vertas dėmesio. Ir nors grilio patiekalai daugiau asocijuojasi su mėsa, čia skaniai pavalgys ir žuvies mėgėjai.

„Momo Grill“
„Momo Grill“

Įdomu. Restorano šeimininkai – žinomas virtuvės šefas Vytautas Samavičius su žmona Kristina. Jiedu toje pačioje Liepų gatvėje sukasi tarp dviejų visiškai skirtingų koncepcijų restoranų – „Momo Grill“ ir „Monai“. Abi virtuvės yra vertinamos labai gerai ir yra tituluojamos Klaipėdos restoranų pažibomis.

9 vieta. „IDW Esperanza Resort“ (Trakai)

Šefas Justinas Kapkovičius
Vadovė „IDW Esperanza Resort“ direktorė Inga Grajauskienė
Virtuvės tipas – moderni kūrybiška

„IDW Esperanza Resort“ šefas Justinas Kapkovičius ir jo delta būrys

Išskirtinių nepriklausomų viešbučių tinklui „Small Luxury Hotels of the World“ priklausantis elegantiškas boutique viešbutis „IDW Esperanza Resort“ su gamta susilieja Trakų rajone, prie Ungurio ežero.

„IDW Esperanza Resort“
„IDW Esperanza Resort“

Ši vieta gali pasigirti net trimis antrus metus iš eilės šiame projekte puikiai įvertintais restoranais. Žinoma, daugiausia dėmesio susilaukia „La Esperanza“ dėl daugiau meno ir unikalumo lėkštėje nei kitose dviejose restoranuose. O šiltuoju sezonu jam kompaniją palaiko ant ežero plūduriuojanti „La Costa“, kur meniu yra įkvėptas Viduržemio jūros regiono skonių.

„IDW Esperanza Resort“

Įdomu. Ingredientai, be abejonės, į šią ypatingą vietą miškų apsuptyje keliauja iš viso pasaulio ir yra aukščiausios kokybės. Tai įpareigoja ir penkios žvaigždės, pakabintos prie įvažiavimo, ir daugybė vietinių bei tarptautinių titulų, ir, svarbiausia, garbūs svečiai. Pavyzdžiui, pieninis ėriukas čia tiekiamas iš Pirėnų, elniena – iš Naujosios Zelandijos, laukinė lašiša – iš Škotijos, laukinis omaras – iš Kanados vandenų ir t.t. O štai daržovės ir kitos daržo gėrybės sezono metu į restoraną keliauja vos keliolika metrų, t.y. iš gausaus organiško „IDW Esperanza Resort“ daržo ir šiltnamio.

8 vieta. „Gaspar's“ (Vilnius)

Šefas Gaspar Fernandes
Vadovas Gaspar Fernandes
Virtuvės tipas – moderni virtuvė, įkvėpta Indijos

„Gaspar's“ šefas Gaspar Fernandes

Gasparas, tik atidaręs savo restoraną Vilniuje, iškart sulaukė daug komplimentų ir užsitikrino nuolatinių klientų srautą, kuris yra nepertraukiamas ligi šiol. Šiame restorane yra nemažai originalių patiekalų, gaminamų ant grilio, tačiau su indišku prieskoniu.

„Gaspar's“
„Gaspar's“

Iš kartos į kartą perduodamos kulinarinės žinios Gasparui pasitarnauja ieškant unikalumo jungiant skirtingas virtuves su lietuviškais produktais ir indiškais prieskoniais. Beje, restoranas turi savo slaptą prieskonių mišinį, kuris nuolatiniams lankytojams jau yra puikiai atpažįstamas, bet vis dar sunkiai iššifruojamas.

„Gaspar's“
„Gaspar's“

Įdomu. Gasparas į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. O štai vienas Gasparo senelių buvo šefas – ruošė maistą portugalų kolonistų valdžiai, karališkiesiems asmenims. Kulinarinį talentą iš jo perėmė Gasparo mama. Abu šio Lietuvoje greitai išgarsėjusio šefo tėvai sukosi maisto gaminimo versle.

7 vieta. „Sweet Root“ (Vilnius)

Šefas Justinas Misius
Vadovas Sigitas Žemaitis
Virtuvės tipas – metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė

„Sweet Root“ šefas Justinas Misius

Metų laikų įkvėptos vietinės virtuvės restoranas „Sweet Root“ tarp geriausių šalies restoranų irgi patenka antrus metus iš eilės ir abu kartus stabiliai laikosi geriausiųjų dešimtuke. Restorano įkūrėjai Sigitas ir Vilius Žemaičiai su Agne Marcinauskaite priėmė iššūkį kurti patiekalus tik iš vietinių produktų, todėl šis restoranas Lietuvoje yra vienas labiausiai priklausomų nuo vietinės gamtos ir situacijos už lango.

„Sweet Root“
„Sweet Root“

Savininkas Sigitas ir šefas Justinas su savo komanda siekia grąžinti emociją į lėkštę su maistu. „Sweet Root“ kūrėjai nuolat edukuoja klientus ir pasakoja apie vietinius ingredientus, iš kur jie atkeliauja, kaip auga, kada yra geriausios kokybės. Jie patys visuomet išnaudoja gamtos teikiamas gėrybes vos tik jie yra geriausios kokybės, o praėjus jų sezonui ieško kitų aukštumose esančių produktų. Šioje vietoje nekinta tik duona ir kaimu kvepiantis sviestas.

„Sweet Root“
„Sweet Root“

Įdomu. Sigitas ir Agnė labai daug dėmesio skiria laukinėje gamtoje randamoms gėrybėms. Daugiausia pritaikomų augalų ieško Kernavės pusėje žaliuojančiuose miškuose ir pievose, taip pat arčiau Širvintų. Taip pat atidarę „Sweet Root“ jiedu pradėjo ir dar vieną projektą – savo daržą. Jo teikiamas gėrybes jie naudoja savo restorane sezono metu, tačiau kartu ingredientų atsargas kaupia ir žiemai.

6 vieta. „Dine“ (Vilnius)

Restorano vadovai Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
Restorano šefas Žilvinas Laurinėnas
Virtuvės tipas – „fine dining“

„Dine“ šefas Žilvinas Laurinėnas

Tai bendras dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių, virtuvės šefo Egidijaus Lapinsko ir vieno geriausių vynų ekspertų Lietuvoje Armino Darasevičiaus, restoranas. Tiesa, nebe pirmas – kartu jie vadovauja pernai irgi tarp geriausių restoranų Lietuvoje įvardytam „Time“ ir šiais metais šiame projekte įvertintiems „Somm“ ir „Rise“.

„Dine“
„Dine“
„Dine“

Bendru sprendimu a la carte šiemet šiame restorane tapo fiksuotas. „Dine“ meniu neatstovauja vienai virtuvei ar vienai kulinarinei mokyklai. Jame galima rasti prancūzų, japonų, italų virtuvių elementų. Tačiau viskas yra perdirbama E. Lapinsko ir restorano šefo Ž. Laurinėno fantazijoje, atidirbama iki detalių ir patiekiama lankytojų sprendimui. Bet kurį iš meniu esamų patiekalų komanda pakeistų tik tuo atveju, jei sukurtų kažką geresnio.

„Dine“

Įdomu. Be abejonės, vyno korta ten, kur dirba daugkartinis Lietuvos someljė čempionas ir Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, yra atitinkama. Iš esmės, galima teigti, kad „Dine“ turi vieną stipriausių, jei ne stipriausią, vyno kortą visoje Lietuvoje. Čia galima rasti vynų iš viso pasaulio ir pačių įvairiausių rūšių bei išlaikymų. Net ir išrankiausi klientai šiame restorane randa ko ieško. Kaina už butelį čia prasideda nuo 25 EUR ir kyla iki 700 EUR.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“. Plačiau apie kiekvieną restoraną, jo istoriją, šefą, meniu ir išskirtinumus galima sužinoti projekto internetinėje svetainėje 30geriausiurestoranu.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)