Mėsa. Kepti ant grotelių galima įvairias kiaulienos dalis: sprandinę, nugarinę, mentę, kumpį. Kiaulienos struktūra turi būti tanki, mėsa – minkšta, o kvapas – lengvas.

Jautiena turėtų turėti riebaliukų ir švelnų kvapą. Kepsniams puikiai tinka mėsa iš jaučio nugaros. Puikus pasirinkimas kepti ir maltą mėsą.

Marinatas. Rinkitės žoleles, citriną, česnaką, įvairius prieskonių mišinius arba mineralinį vandenį. Atsisakykite populiaraus majonezo padažo – kaitinamas majonezas išskiria kancerogenines medžiagas.

Marinavimui netinkami metaliniai gaminiai, aliumininė folija, nes jie reaguoja su rūgštimis, todėl maistas gali pakeisti spalvą ir įgauti metalo poskonį.

Marinavimo laikas. Svarbiausia – nepermarinuoti: vištieną marinuokite 3–6 valandas, kiaulienai ir jautienai užteks iki 24 valandų, ėrienai ir veršienai – iki 2 dienų, priklausomai nuo mėsos pjaustymo stambumo. Žuvį ir jūrų gėrybes užtenka paruošti vos 30 min. prieš kepimą.

Dešrelės. Kepti ant laužo ar grilyje tinkamiausios pilkšvai baltos spalvos dešrelės. Renkantis dešreles reiktų įsitikinti, kad jų sudėtyje nėra natrio nitrito, ženklinamo E250, dėl kurio organizme gali susidaryti kancerogenų.

Malkos. Geriausiai tinka vaismedžių, ąžuolo arba beržinės malkos. Naudojant pastarąsias, būtina nulupti žievę, nes joje yra deguto. Kadangi turi sakų, netinkama spygliuočių mediena.
Dėl aromato galima įdėti rozmarino šakelę, užberti čiobrelių.

Jei kepsite ant anglių, jas rinkitės dideles. Įkuriant ugnį galima naudoti ir degųjį skystį, tačiau maistą galima kepti tik tada, kai skystis išgaruoja.

Karštis. Kepkite tik tada, kai mediena ar medžio anglys sudegs iki žarijų. Geriausia laužo temperatūra, kai ranką virš ugnies galima išlaikyti ne ilgiau kaip 30 sekundžių.

Kepimo laikas. Jei nenorite, kad kepama mėsa išsausėtų ir netektų savo sultingumo, jos neperkepkite. Kepant mėsos temperatūrą reikėtų matuoti specialiai tam skirtu termometru. Optimali temperatūra mėsos viduje – 82–95 laipsniai.

Ne viską kartu. Pirmiausia kepkite raudoną mėsą, tada vištieną, o greičiausiai iškepa daržovės, jūrų gėrybės, žuvies filė.

Druska. Kadangi druska iš mėsos ištraukia skysčius ir ją sausina, marinato nesūdykite, o druskos užbarstykite mėsą jau kepdami, geriausia – pačioje pabaigoje.

Neskubėkite. Nuėmę nuo grotelių maisto į lėkštes iškart nedėkite, palaukite keletą minučių. Mėsa bus sultingesnė, jei ją trumpam paliksite pailsėti įvynioję į foliją.

Desertai. Ant grotelių galima kepti ne tik mėsą ar žuvį – paragaukite keptų bananų, obuolio puselių, ananaso ar net arbūzo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)