Rahba Kedima, Marakešas, Marokas
Rahba Kedima, arba Prieskonių aikštė, vieta Marakeše, kurioje gausu ryškių spalvų ir skonių. Žuvies, mėsos prieskoniai – nuotykių nebijantiems virėjams. Čia įsigysite anyžių, muskato, šviežiai malto cinamono. Jei norite kokybiško šafrano, nepirkite malto – prašykite šviežių ankščių. Beje, atsiminkite, kad šafranas – nepigus prieskonis.
Long Bien turgus, Hanojus, Vietnamas
Nusistatykite žadintuvą 4 val. rytoj ir keliaukite į Long Bien turgų. Čia nusipirksite visko – šviežių mėtų, citrinžolės, cinamono, kalendros ir imbiero. Turguje apsipirkinėja vietos gyventojai, turistų čia mažai, taigi atsiklauskite, prieš fotografuodami.
Patartina paragauti makaronų sriubos (pho) iš gatvės prekeivių, visi gardina sriubą šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Didysis turgus, Teheranas, Iranas
Teherano didysis turgus – judri, gyva vieta. Čia vilioja kilimų parduotuvės, mečetės, bet žaviausios – prieskonių eilės. Čia galima įsigyti jau supakuotų prieskonių, džiovintų vaisių, riešutų arba paprašyti, kad pasvertų norimą kiekį. Šiame turguje labai verta pirkti šafrano – čia jis gerokai pigesnis nei Vakarų šalyse.
Benito Juarezo turgus, Oachaka, Meksika
Seniausias miesto turgus užima visą miesto kvartalą. Turguje visada gausu turistų, kita vertus, tai veikiantis, ir tarp vietinių populiarus turgus, kuriame galima nusipirkti įvairių produktų. Akį traukia džiovintų aitriųjų paprikų įvairovė – jos įvairaus dydžio ir rūšių. Turguje galima nusipirkti ir gvakamolės, be kurios neįsivaizduojami dauguma meksikietiškų patiekalų. Prieš prisikraudami į lagaminą visokių gėrybių pasižiūrėkite, kokius kiekius galima gabenti.
Khari Baoli, Delis, Indija
Didžiausias visoje Azijoje prieskonių turgus Khari Baoli yra netoli Raudonojo forto senojoje Delio dalyje. Nuo 6 a. turguje pardavinėjami prieskoniai, riešutai, džiovinti vaisiai iš Šiaurės Indijos ir Afganistano. Čia rasite įvairiausių pagardų, retų prieskonių ir įprastų, kaip antai, ciberžolė. Praėjimai tarp eilių čia siauri, tempas spartus, taigi negaiškite laiko – apsipirkinėkite.
Darajani turgus, Zanzibaras
Zanzibaras reikšmingas prieskonių prekybai taškas. Daugeliui Darajani turgus žinomas kaip prieskonių sala, čia dideliais kiekiais pardavinėjamas imbieras, šafranas, anyžiai, pipirai ir kiti prieskoniai. Jei norite įsigyti prekių už gerą kainą, venkite turistinių parduotuvėlių.
Dubajaus prieskonių turgus, Jungtiniai Arabų Emyratai
Dubajus su futuristiniais dangoraižiais gali atrodyti tolimas Artimųjų Rytų šaknims. Bet tik ne prieskonių turgus – čia sklando kumino, kardamono, ciberžolės, pipirų, šafrano ir muskato aromatai. Atsiminkite, kad čia reikia derėtis, neskubėkite mokėti pasakytos sumos. Turgus veikia kasdien, tad nėra jokių pasiteisinimų jame neapsilankyti.
Būtina paragauti avienos troškinio su citrina (na, nebent esate vegetaras).
Egipto turgus, Stambulas, Turkija
Egipto turgus Stambule – geriausia vieta pirkti prieskonių Turkijoje ar net visuose Artimuosiuose Rytuose. Turgus pastatytas 1660 m. prie Naujosios mečetės, pavadintas Egipto turgumi, nes dauguma prekių būdavo atvežamos iš Egipto.
Šiais laikais tai didžiausias prieskonių turgus Stambule, 86-iose parduotuvėlėse pardavinėjami patys įvairiausi prieskoniai, įvairūs žolelių mišiniai, arbatos. Pasiimkite maišelių – pradėjus apsipirkinėti bus sunku sustoti.
Mahane Yehuda turgus, Jeruzalė, Izraelis
Mahane Yehuda, vadinamas Shuk, yra maždaug 100 metų senumo turgus, kuriame prekiauja apie 250 prekeivių. Pastaraisiais metais turgus tapo jaunų vietos gyventojų ir turistų mėgstama vieta. Prieskoniams šiame turguje tenka reikšmingas vaidmuo. Čia vyksta ir ekskursijos, taigi taip lengviau susiorientuoti tarp daugybės stalų.
Būdami turguje būtinai paragaukite vietos patiekalų – pradedant avinžirnių užtepu, baigiant falafeliais.
Mombasos prieskonių turgus, Kenija
Mombasos miestas nuo seno siejo Keniją su Azija, dėl vietos Indijos vandenyne čia nuo seno buvo įvairių kultūrų židinys. Prieskonių turgus yra į vakarus nuo senamiesčio, jį būtina aplankyti drąsiems keliautojams. Čia rasite kario mišinių, ryškiai geltonos ciberžolės, įvairių masalų, kardamono, o taip pat ir vietinių Mombasos pipirų.