Tai ką planuojate kepti? Ir vėl šašlykus? Rekomenduoju šį savaitgalį išbandyti populiariąsias Cezario salotas su vištiena, kepta kepsninėje, pagal mano knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“ receptą.

Klasikinėms Cezario salotoms gaminti naudojami romaninių salotų lapai, aliejuje kepti šviesios duonos česnakiniai skrebučiai. Šių salotų padažas ruošiamas su pusžaliu kiaušiniu, alyvuogių aliejumi ir Vusterio padažu, viskas apibarstoma tarkuotu kietuoju sūriu, o kaip priedą prie salotų galima pasiūlyti keptą vištieną, virtus kiaušinius, lašišą.

Nors Cezario salotų dabar galima paragauti beveik kiekviename restorane, bet pirmenybę teikiu pagamintoms namuose. Tokios salotos būna ne tik skanios, bet ir visada šviežios, neriebios bei maistingos. Jas smagu ruošti ir valgyti lauke, o vištieną iškepti kepsninėje. Tada tik beliks priplauti pilną dubenį traškių romaninių salotų lapų, paruošti visą indą netradicinio, bet neriebaus salotų padažo ir iš anksto sūrime užmarinuoti vištienos krūtinėlių, kad kepdamos ant grotelių neišsausėtų.

Duoną šioms salotoms irgi kepkite virš ugnies, tam visai nereikės riebalų, o apskrudusią gausiai ištrinkite česnakais ir sulaužykite. Tai patiekalas, kurį smagu gaminti su draugais gamtoje, nes kiekvienas jį gali pasiruošti pats: į lėkštę įsidėti norimą kiekį salotų lapų, apsibarstyti juos skrudintos duonos gabalėliais ir tarkuotu kietuoju sūriu, ant viršaus užsidėti patikusį gabalėlį keptos vištienos ir pagal skonį apsilieti paruoštu neriebiu padažu. Gardaus ir lengvo ilgojo savaitgalio!

Lengvesnės Cezario salotos su kepsninėje kepta vištiena

2 asmenims
30 min. ir marinavimas

Reikės:
2 vištienos krūtinėlių
2 šaukštelių jūros druskos
1 šaukšto medaus
1 šaukšto juodųjų pipirų žirnelių
2 laurų lapų
1 citrinos
4 stiklinių vandens

Salotoms:
1 romaninių salotų gūžės
4 riekių šviesios natūralaus raugo duonos
4 česnako skiltelių
2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
maltų juodųjų pipirų

Padažui:
1 šaukštelio garstyčių
2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus
2 šaukštų citrinų sulčių
0,5 stiklinės graikiško jogurto
2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
2 česnako skiltelių

Gaminimas:

Likus kelioms valandoms iki vištienos kepimo pradžios užmarinuokite ją sūryme. Stiklinėje šilto vandens ištirpinkite druską ir medų. Į indą, kuriame marinuosite mėsą, įpilkite 3 stiklines šalto vandens ir stiklinę šilto vandens su ištirpusia druska bei medumi. Ten pat suberkite prieskonius ir pjaustytą citriną, į sūrymą suleiskite vištienos krūtinėles. Statykite indą į šaldytuvą. Per kelias valandas mėsa pasimarinuos. Tik nelaikykite vištienos sūrime per ilgai, nes iškepusi ji bus kieta.

Romanines salotas nuplaukite, suplėšykite ir suberkite į indą. Česnako skilteles ir tarkuotą sūrį suberkite į atskirus indelius.

Paruoškite salotų padažą. Visas padažo sudedamąsias dalis sumaišykite trintuve į vientisą padažą, supilkite į stiklainį ir statykite ant stalo šalia salotų ir tarkuoto sūrio.

Lauko kepsninėje ant vidutinio karščio ugnies kepkite sūrime marinuotą vištieną. Prieš tai groteles patepkite aliejumi, kad mėsa prie jų nepriliptų. Vištieną kepkite iš kiekvienos pusės po 5 minutes, kol iškeps. Mėsą nuimkite nuo ugnies ir uždenkite folija, kad neatauštų.

Ant grotelių dėkite duonos riekeles ir vartydami jas apskrudinkite. Skrudintą duoną iš abiejų pusių ištrinkite česnakų skiltelėmis ir sulaužykite į nedidelius gabaliukus.

Kiekvienas pats sau gali paruošti šias salotas. Į lėkštę įsidėkite norimą kiekį salotų lapų, apibarstykite juos skrudintos duonos gabalėliais ir tarkuotu kietuoju sūriu, ant viršaus uždėkite patikusį gabalėlį keptos vištienos ir pagal skonį apliekite paruoštu padažu. Salotas apibarstykite maltais juodaisiais pipirais ir valgykite, kol vištiena neataušo.