Šį ir kitus gardžius receptus rasite mano knygoje „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“.

Vietoje dažniausiai kepiniams naudojamo sviesto ar margarino į šio kekso tešlą įmaišykite gerųjų augalinių riebalų – šaltai spausto alyvuogių aliejaus. Šis maistingas aliejus kepiniams labai tinka, suteikia geltoną spalvą ir ypatingą skonį. Alyvuogių aliejų į pyragus tradiciškai pila Viduržemio jūros regiono šeimininkės, verta išbandyti ir mums.

Į keksų tešlą dažniausiai pilama pieno, o šį kartą vietoje jo įspauskite šviežių apelsinų sulčių. Jos keksui suteiks geltonos spalvos ir malonios rūgštelės. Netgi šokoladą šiam keksui aplieti tirpinkite ne tradiciškai su grietinėle, o su apelsinų sultimis.

Nenaudodami sviesto ir pieno iškepsite kepinį visai be laktozės. Cukraus šį kartą išvengti tikrai nepavyks, nes be jo kekso iškepti paprasčiausiai neįmanoma, tai nors įprastą rafinuotą cukrų pakeiskite natūralesniu ruduoju nerafinuotu cukranendrių cukrumi.

Įprastus rafinuotus kvietinius miltus iškeiskite į šviesius speltų miltus. Nustebsite – kekso skonis išliks nepakitęs, beveik toks pats, kaip ir su įprastais miltais, o naudos jame bus daugiau. Tyrimais nustatyta, kad speltų grūdų glitimo struktūra skiriasi nuo įprastų kviečių. Tai viena seniausių grūdinių kultūrų. Svarbu žinoti, kad vitaminai ir maistingosios medžiagos, kitaip nei įprastuose kviečiuose, speltų grūduose kaupiasi ne tik grūdo apvalkale, bet ir visuose grūdo sluoksniuose, todėl išlieka net ir smulkiai sumaltuose miltuose.

Tai neatsivalgomai skanus, drėgnas ir apelsinais kvepiantis keksas. Skanių ir maistingų Velykų!

Apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi (be laktozės)

Gaminimo laikas – 45 min.

Tradicinei kekso formai reikės:

180 g rudojo cukraus
5 kiaušinių
3 apelsinų
150 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus
250 g šviesių speltų miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
1 šaukštelio vanilės esencijos

Glajui:
100 g juodojo šokolado
1 apelsino
džiovintų apelsinų žievelių papuošti

Gaminimas:

Pirma, kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, kol jie net pabals, tai užtruks maždaug 5 minutes. Į plaktus kiaušinius supilkite vanilės esenciją, įdėkite sutarkuotą geltoną trijų apelsinų žievelę, supilkite alyvuogių aliejų ir iš trijų apelsinų išspaustas sultis. Gerai išmaišykite tešlą.

Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Kepimo indą plonai patepkite alyvuogių aliejumi ir į jį supilkite paruoštą tešlą. Keksą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol jis iškils ir iškeps. Iškepusį palikite praaušti.

Kol keksas aušta, juodąjį šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje kartu su vieno apelsino sultimis. Šokoladą gardinkite smulkiai nutarkuota vieno apelsino žievele. Kiek pravėsusiu šokoladu apipilkite keksą, o jo viršų apibarstykite smulkintomis džiovintomis apelsinų žievelėmis.

Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.