Prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo atsigręžti į lietuviškas tradicijas ir šioms Velykoms pasigaminti saldžią pynutę ir Velykų boba vadinamą pyragą, rašoma pranešime spaudai.

Tradicijomis kvepianti Velykų boba

Pasak istorikų, Velykų bobos receptų galima aptikti dar XIX amžiaus ir senesniuose šaltiniuose. Tačiau tikrieji receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas: tikėtina, kad paklausę senolių apie šį pyragą, sulauktumėte ne tik recepto, bet ir naudingų patarimų bei kulinarinių paslapčių. Jei recepto nežinote, N. Juchnevič siūlo išbandyti būtent šį Velykų bobos receptą, kuris tikrai nenuvils susirinkusių svečių.

Reikės:

150 g sviesto
230 ml šilto pieno
3 kambario temperatūros kiaušinių
540 g miltų
90 g cukraus
žiupsnelio druskos
20 g sausų mielių
40 g razinų
sezamų sėklų

Gaminimas:

Į dubenį įdėkite sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos, viską gerai išplakite. Tuomet įpilkite šilto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite. Kai nuo karšto pieno sviestas ištirps ir susidarys vientisa masė, įmuškite kiaušinius. Mediniu šaukštu maišykite masę ir po truputį suberkite miltus ir sausas mieles.
Jeigu norite dar labiau paskaninti pyragą, į tešlą įmaišykite ir razinų.
Kekso formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pyragą kepkite 40 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, sužinosite įbedę medinį pagaliuką – jei pagaliukas sausas, tuomet pyragas jau tikrai iškepęs.

Saldi pynutė su traškia migdolų plutele

Visuomet malonu ant stalo padėti savo paties iškeptą pyragą, tačiau dauguma prisibijo gaminti su mielėmis, nes jos gali neiškilti. N. Juchnevič pataria pamiršti nerimą ir pasigaminti tikrai nesudėtingą Velykų pynutę.

Reikės:

3 kiaušinių
400 g miltų
30 ml šilto vandens
7 g sausų mielių
230 ml pieno
60 g cukraus
žiupsnelio druskos
razinų arba džiovintų spanguolių
skaldytų migdolų pyragui papuošti
aliejaus kepimo formai patepti

Gaminimas:

Į dubenį supilkite šiltą vandenį, įberkite sausas mieles ir gerai išmaišykite. Tuomet į dubenį supilkite pieną, įberkite cukrų, žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinius. Tešlą išmaišykite iki vientisos masės ir po truputį suberkite miltus.
Tešlą siūlau pagardinti razinomis arba džiovintomis spanguolėmis.
Stalviršį, ant kurio minkysite tešlą, gausiai apibarstykite miltais. Tešlą minkykite apie 6–8 minutes arba kol ji taps elastinga ir minkšta.
Tuomet dubenį ištepkite aliejumi, sudėkite išminkytą tešlą ir sandariai uždenkite maistine plėvele. Šiltoje vietoje tešlą kildinkite 1 valandą.
Kai tešla jau pakils, padalinkite ją į 3 dalis ir iškočiokite pailgus ritinius. Tada lengvai pabarstykite stalviršį miltais, sudėkite ritinius vieną šalia kito ir supinkite juos į kasytę. Pynutės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite skaldytais migdolais.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)