Jų derinius šefas sukūrė specialiai fotografo Roberto Daskevičiaus projektui „52 kartai“, kuriame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai, rašoma pranešime spaudai.

„Martyno receptų nuotraukas, kuriuos jis siūlo išbandyti kartu su gerais draugais, kūrėme jo naujajame restorane. Nuotraukose atsiskleidžia itin estetiškas Martyno patiekalų braižas, be to, šį kartą pasirinkau koncepciją, kai nuotraukų dalimi tapo ir pats virtuvės šefas. O fotografijų stilių ir koloritą padiktavo naujojo restorano aplinka“, – apie fotosesiją pasakoja R. Daskevičius.

M. Praškevičius vakarienei su draugais siūlo spirgučių su saulėgrąžomis užkandį, kopūsto steiką, kriaušių ir burokėlių sultis, desertui – varškės spurgas.

Spirgučiai su saulėgrąžomis

Netikėta spirgučių interpretacija – su saulėgrąžomis ir keptomis ropėmis. Tarsi tradicinis lietuviškas, bet kartu visiškai naujų skonių užkandis draugams nustebinti.

4–8 porcijoms reikės:

kiaulienos papilvės
1 svogūno
2 skiltelių česnako
druskos
lukštentų saulėgrąžų
1 ropės (ar keleto mažesnių)
alyvuogių aliejaus
duonos

Gaminimas:

1. Sumalkite kiaulienos papilvę ir kepkite keptuvėje nuolat maišydami, kol apskrus iki norimo traškumo. Tada sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką ir druską, viską išmaišykite ir dar pakepkite, kol svogūnai suminkštės.

2. Pakepinkite saulėgrąžas ir įmaišykite jas į atvėsusius spirgučius.

3. Paruoškite ropes. Apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, suvyniokite į foliją ir dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 minučių. Jei ropė didesnė, įdurkite peiliu ir pasitikrinkite, ar ji tikrai minkšta.

4. Ant orkaitėje ar griliuje pagruzdintos duonos tepkite spirgučius, ant viršaus uždėkite riekelėmis pjaustytą ropę, pabarstykite druska.

Kopūsto steikas

Netikėtas lietuviškas skonis su padažu, kuris puikiai tiks gardinti ir kitokias keptas daržoves. Tikras atradimas ieškantiems ko nors dar nebandyto ir dievinantiems barbekiu.

4 porcijoms reikės:

1 kopūsto
400 ml natūralių obuolių sulčių
2 šaukštų sviesto
citrinos
druskos
alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

1. Visą kopūstą dėkite į barbekiu kepsninę ir kepkite vartydami kas 10 minučių. Ar kopūstas jau iškepęs, tikrinkite prie koto – įbedus peiliu jis turi būti minkštas. Priklausomai nuo dydžio, kopūstas keps apie valandą. Šiam receptui geriau rinkitės mažesnius ekologiškus kopūstus.

2. Paruoškite padažą. Obuolių sultis užvirkite, įdėkite sviestą ir rankiniu plaktuvu suplakite, kol suputos. Jei obuoliai saldesni, įspauskite citrinos sulčių pagal skonį.

3. Viršutinius kopūsto lapus nuimkite, supjaustykite jį porcijomis ir dėkite į lėkštę. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska ir užpilkite padažo.

Kriaušių ir burokėlių sultys

Gaivios skaisčios raudonos spalvos sultys nepaliks abejingų – nei suaugusiųjų, nei vaikų.

4 porcijoms reikės:

800 g natūralių kriaušių sulčių
200 g natūralių burokėlių sulčių
šaltalankių sirupo pagal skonį

Gaminimas:

Sumaišykite abiejų rūšių sultis ir įpilkite šaltalankių sirupo.

Varškės spurgos

Purios ir minkštos varškės spurgos bus dar skanesnės, jei pagardinsite jas saldžia karamele.

4–8 porcijoms reikės:

500 g varškės
2 kiaušinių
2 kiaušinio trynių
45 g cukraus
žiupsnelio druskos
1 v. š. romo
1 a. š. kepimo miltelių
200 g sijotų miltų
aliejaus spurgoms virti
indelio karamelės

Gaminimas:

1. Visus spurgoms skirtus ingredientus gerai sumaišykite ir rankomis ar šaukštu suformuokite norimo dydžio spurgas.

2. Jas virkite įkaitintame aliejuje.

3. Spurgas skanaukite pasidažydami į karamelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)