Prie kūčiukų tradicijų puoselėjimo šiais metais prisideda ir „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG), kurie kartu su projekto iniciatore „Malsena“ kviečia prisijungti visas Lietuvos šeimas ir šventes pasitikti su namuose keptų kūčiukų kvapu.

„Jau septintus metus įmonėje organizuojame nemokamas kūčiukų kepimo pamokas Lietuvos vaikams. Siekiame, kad kuo daugiau vaikų suprastų kūčiukų prasmę, imtų sieti šventes ne su dovanomis ar turtingais vaišių stalais, tačiau su prasmingais šeimos ritualais. Kalėdinio stalo ruošimas, maisto gaminimas su visa šeima suartina, padeda suprasti vieniems kitus. Tikimės, kad mūsų projektas paskatins Lietuvos šeimas kūčiukų kepimą namuose paversti prasminga kasmetine tradicija“, – sakė „Malsena“ vadovas Gintautas Migonis.

Projekto atidarymo dieną kartu su vaikais kūčiukus kepti ir naujai pažvelgti į šią tradiciją pasiryžo „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG), etnografines švenčių tradicijas pristatė etologė Gražina Kadžytė.

Kūčiukai savo išvaizda gali atrodyti vienodi, tačiau į pirktinius kūčiukus niekas neįdės tos vaikiškos laimės ir džiaugsmo,tikėjimo ir juoko, kuris sklinda iš vaikų rankų, gaminant kūčiukus. Nuo seno kūčiukus gamino šeimos mažiausieji, tik jų paliesti kūčiukai tampa tikra prosenovine Kūčių duonele“, – sakė Gražina Kadžytė.

Šiais metais kūčiukų kepimo projekte dalyvaus bene du tūkstančiai mokinių iš visos Lietuvos. Dalis jų kūčiukus kepa jau ne pirmus metus. Pasak projekto organizatorių, mokymasis kepti kūčiukus jau tapo dalies Lietuvos mokyklų šventine tradicija. Po šių metų projekto, per septynerius metus kūčiukus bus išmokę kepti ir apie Kalėdines tradicijas sužinoję beveik 10 000 Lietuvos pradinukų.

Šias metais kūčiukus keps mokinai iš daugiau nei 40 mokymo įstaigų. Juos lydės daugiau nei 100 mokytojų. Mokiniai iškočios daugiau nei 850 kg tešlos ir iškeps apie 500 kg kūčiukų. Gruodžio mėnesį, kol kūčiukai keps krosnyse vaikai klausys etnografinės pamokėlės apie Kūčių vakaro ir Kalėdų tradicijas, žais edukacinius žaidimus, patikrins savo žinias apie šventines tradicijas.

„Kūčiukų kepimas su visa šeima – vienas įsimintiniausių šventės prisiminimų vaikams, todėl siekiame prikelti šį šeimos ritualą ir jam suteikti naujų spalvų,“ – teigė VMG įkūrėjas Alfas Ivanauskas.

Tikrų lietuviškų kūčiukų receptas:
Kūčiukai

1 kg kvietinių miltų;
480 ml vandens;
0,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių;
120 g cukraus;
3 valgomieji šaukštai aguonų;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
70 g aliejaus.

Paruošimas

Į dubenį supilti kambario temperatūros vandenį ir produktus tokia tvarka: suberti mieles, cukrų, miltus, aguonas, druską. Viską sumaišyti medine mentele arba spiraliniu maišytuvu pirmu greičiu iki vientisos masės, supilti aliejų ir išminkyti tešlą rankomis arba spiraliniu maišytuvu antru greičiu, kol tešla nebelips prie rankų ar prie indo šonų.

Tešlą palikti uždengtą skepeta 1 val. Po to išimti tešlą iš dubens ir padėti ant miltais pabarstyto stalo. Atpjauti piršto storio tešlos juostelę ir kočioti rankomis, kol suformuojama plona virvelė. Supjaustyti ją į norimo dydžio gabaliukus, pabarstyti miltais, kad jie nesuliptų, ir sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

Gabaliukus išdėstyti 1 cm atstumu vienas nuo kito ir kepti iki 230° C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol šie švelniai parus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)